Megmenekülhet a Chrysler a teljes bénulástól

2008.02.06. 17:41

Egy óriási beszállítójának csődje miatt több üzemében is kénytelen volt leállítani a gyártást az amerikai Chrysler. Megoldás ugyan született, de csak ideiglenes.

Még nem tudni, mennyire hozza mozgásba a Chrysler autógyárat az a megállapodás, amit fő műanyag-részegység beszállítójával kötött és amely a további beszállításokat helyezi kilátásba, de egyelőre csak február 15-ig.

A Plastech Engineered Products nevű nagy amerikai beszállító cég ugyanis a múlt hét végén csődvédelmet kért és beszüntette részegységeinek szállítását. Hétfőn emiatt már négy Chrysler üzemben leállt a gyártás és úgy nézett ki, hogy hamarosan minden üzemét kényszerszünetre kárhoztatja az autókba egyenként mintegy félezer különböző egységet beszállító cég csődje miatt.

A hét végén a Chrysler és a Plastech állítólag szállítási szerződést bontott és az autógyártó pert indítását helyezte kilátásba. Becslések szerint a Plastech több száz millió dolláros kárt is okozhat az egyébként is veszteséges amerikai járműipari óriásnak. Hétfőn több mint 10 ezer Chrysler dolgozó már nem vehette fel a munkát. A Plastech számos üzemében 7600 ember dolgozik. A cég egyébként a Ford, a GM és a Toyota részére is szállít. A Chrysler a hírek szerint több hétre elegendő raktárkészlettel rendelkezik autóiból, így a termeléskimaradást még az autópiac nem érzékeli.

KAPCSOLÓDÓ CIKK