A mi kombink

Vágólapra másolva!
A Fabia az utóbbi években a Swift után a legsikeresebb kisautóvá nőtte ki magát. A Combi nemes egyszerűséggel a kategória királya volt, ezért kiváltképp érdekes, hogy mit tud az új modell. Nagyjából azt, amit vártam tőle. Unalmas, mint a bűn, de belefér egy lapraszerelt szobabútor.
Vágólapra másolva!

Forrás: Szabó Pál, [origo]

A magyar nép kedvenc kombija, legalábbis lehetne az
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Ha megnézzük az utóbbi évek újautó-eladásait, két biztos pontot fedezhetünk fel a ranglista élén. A Suzuki Swiftet, amely ugye a mi autónk, és a Fabiát, amely ugyan nem a miénk, de közel gyártják, ráadásul a nagy átkosban kellően beleívódott az emberek lelkébe a neve. Azt hiszem, a mostani piaci sikereiben többet számított a Volkswagen-házasság, de ez most nem lényeges.

A Fabia valahogy sikerre ítélt, vitték ebből az ötajtóst a limuzint, de a legmeglepőbb a Combi szárnyalása volt. A magyar ugyanis elvileg nem puttonybarát nemzet, általában a limuzinokra gerjedünk, ehhez képest a Fabia-eladások 35-40 százaléka Combi volt, ráadásul ez azt is jelentette, hogy ez volt a legkelendőbb a műfajban. Ez tehát magyar piac kedvenc kombi autója, amelyre már lehet alapozni.

Forrás: Szabó Pál, [origo]

A tengelytáv nem változott, de majdnem 25 centivel hosszabb lett
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Időközben a Swift és a Fabia is lecserélődött, sőt a vártnál kicsit több formai hasonlóság fedezhető fel köztük, de ez csupán azért lehet, mert próbálták a minis stílusjegyeket becsempészni a kocsijaikba (a Suzukinak ez jobban sikerült). Az új Swiftből ismét nem készült kombi, így a versenyben a Fabia Combi ismét magára maradt, bár ott van még a nemrég bemutatkozott 207 SW és a Clio Grandtour is, de azért talán nem fogják a modell piaci pozícióját veszélyeztetni. Vagy mégis?

Ha valaki alig két hete olvasott minket, olvashatta, hogy nem éppen emelkedett hangulatban tudósítottam a Fabia Combi itthoni megjelenéséről. Hogy miért volt ez? Nem kertelek: a kocsi az unalmas hétköznapok tökéletes vegetáló autója, vagy valami hasonló. A szerkesztőség egyik tagja sem irigyelt azért, mert két hétig két Fabia Combit is gyötörhettem, sőt egyfolytában csak azt hallgattam, kinek mi a baja vele. Azt hiszem, ezt érdemes összefoglalni.

Forrás: Szabó Pál, [origo]

Az egész autó lényege az alaphelyzetben 480 literes csomagtartó. Akár 1460 literig is bővíthető és elfér benne egy 1,6 méter hosszú tárgy is
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Kezdjük az elején: az autó nem szép. Nem éreztem mindent elsöprő vágyat, hogy nagy nyilvánosság előtt beleülhessek, ezzel az utca emberének azt prezentálva, hogy igen, én ezt választottam. Aránytalan, de Féjja kolléga szerint csak igazi csehszlovák. Az előd próbált nyugati autó lenni, ez meg egy aránytalan valami. Inkább hosszú és magas, de nem széles, sosem kívánnám meg egy autókereskedés udvarán látva.

Egyesek szerint szépen oldották meg a puttonyt, de ez is csak viszonyítás kérdése, én erőszak hatására sem tudnék egy igazi pr-es mondatot kiizzadni az autó hátuljáról. Az autóról is csak annyi jut eszembe, hogy nagy a csomagtartója, egészen pontosan alaphelyzetben 480 literes, amely akár 1460 literig bővíthető.

Nemzeti kincs

Biztos érkeznek majd hozzászólások, olvasói reakciók a megjegyzésemhez, de kijelentem: ez az autó ránézésre csehszlovák.

Az előző Fabia egy modern kisautó volt, kicsit szögletesebb, mint mondjuk egy 206-os Peugeot, ezért kevésbé hamar vált unalmassá. Az új Fabián látszik, hogy modernebb elődjénél, de elcsúsztak az arányai. Mintha két oldalról gumiprésbe fogták volna: keskeny és magas lett, a nagy lemezfelületek miatt roppant aprónak tűnnek a kerekei. Szemből hagyján, de ha előttem megy a forgalomban, mindig hiányolom a kalapot a sofőr fejéről. Kizárólag egy középkorú csehszlovák pár hétvégi autójának tudom elképzelni, az 1000MB - S100 - Favorit - Felicia vonal folytatásaként.

Nosztalgiával vegyes tisztelettel és két, szocialista jármű birtoklásával adózom az egykori KGST-járműipar emlékének, tehát nem szánom szitoknak a megjegyzésem. De úgy gondolom, a Skoda Volkswagen-csoportba kerülése óta nem alkotott ennyire nemzeti modellt - még ha az a nemzet azóta már nem is úgy létezik.

Féjja Zsolt



A legtöbb Fabia Combi vásárlónak ennyi a lényeg, a többi csak maszlag. Őket még egy kicsit tudom igazolni, hiszen sikerült a lehajtott ülésekkel egy komplett lapraszerelt nappalibútort beleraknom, hiszen 1,6 méteres doboz is belefér. Na ott, az áruház parkolójában tudtam szeretni a Fabiát, előtte és utána már nem.