Razzia a biztonsági öv használatáért

Vágólapra másolva!
Háromnapos, országos közlekedésbiztonsági akciót tart a rendőrség keddtől csütörtökig, hogy ellenőrizzék a biztonsági öv és a biztonsági gyermekülés használatát - közölte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A fokozott ellenőrzést egy európai szintű akciósorozat, a TISPOL - az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata - szervezésében hajtják végre. Az akció indoka, hogy a biztonsági öv és gyermekülés használatának elterjedtsége Magyarországon még alacsony, elmarad a régebbi EU tagállamok átlagától.

Ugyanakkor egy közúti balesetnél a halálos sérülések megelőzésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy, és a biztonsági öv használatának további elterjesztése - illetve kikényszerítése - nélkül a hazai és a nemzetközi közlekedéspolitikai célkitűzések nem teljesíthetők - olvasható a rendőrség közleményében.

Az Európai Unió 2001-ben a közlekedéspolitikai célokról kiadott "Fehér Könyvben" azt a célt fogalmazta meg, hogy 2010-ig 50 százalékkal csökkenjen a közúti balesetben meghaltak száma Európában. Ezt a célt alapvetően két eszközzel - a gyorshajtások visszaszorításával és a biztonsági öv használati arányának további növelésével - kívánják elérni.

Az európai kampány magyarországi végrehajtása során a rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival, akik a járművek műszaki állapotát, és az egyéb közúti közlekedéssel kapcsolatos szabályok megtartását ellenőrzik.