pre_gét'é

2008.02.21. 14:04

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A háromajtós hossza és szélessége azonos, magassága viszont három centivel alacsonyabb az ötajtósénál
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Mivel a megfelelő vezetői testhelyzetet hamar megtaláljuk, elkezdhetünk ismerkedni a kellemes összhatást nyújtó belsővel. A visszafogott, de jól eltalált formák, a közepes és jobb minőségű anyagok, a finoman nyomkodható kapcsolók között jól érzi magát az ember. A belső műanyag borítás lehet kétszínű, a felső rész fekete, az alsó világosszürke, de egyben, feketével jobban néz ki. Tetszik a műszerek fehér számlapja, amely sötétben borostyánsárgán világít. A kormányt mindenképp bőrrel rendelném a tapintása és a kinézete miatt, ám nem a tesztautóéhoz hasonló kivitelben: a varrás lezárása kifordult, bizonyos fogásnál nyomja is az ujjat - ez, és a középkonzol tetején egy illesztési pontatlanság volt a két fellelhető kidolgozási hiba. A helykínálat bőséges, de a hátra beszállóknak kis helyük van belépni, az első ülések nagyobb nyílást is adhatnának. A csomagtartó a maga 340 literével közepes méretű, inkább hosszú, mint magas.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Japános a minőségérzet. Érdekes a guminyom-mintás üléskárpit
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A pro_cee'd hossza és szélessége azonos az ötajtóséval, de három centivel alacsonyabb annál, illetve a nagy kerekekhez társuló nyomtávcsökkentés ellenére szélesen terpesztenek a 225-ös gumik. Nem mondom, hogy ez sportosba dobná át a kanyarodási tulajdonságokat, de valamennyit segít. A karosszéria nem dől be túlságosan, magabiztos érzés az autót terelgetni. Nagy sebességű íven azért megmutatkozott a családi eredet, ilyenkor túlérzékennyé válik a kormány, egyszer-egyszer a széles gumikat is megvezették a nyomvályúk.

A pro_cee'd  lelke

Fotó: Féjja Zsolt [origo]

Néhány órát magam is eltöltöttem a pro_cee'd, anno pedig a cee'd volánja mögött. A Varga kolléga által leírtakat, a japános rendet és minőségérzetet én is tapasztaltam, éppen ezért túl sterilnek találtam a belsőt. Míg el nem fogyott fél tank benzin. A kissé unalmas műszerfalon ekkor megjelent egy búvársisakba bújt, hegesztő-szemüveges, titokzatos alak. Lám, mégis van lelke a kocsinak!

Féjja Zsolt

A motorpaletta három benzinese (1.4 - 109 LE, 1.6 - 126 LE, 2.0 - 143 LE) közül a középső teljesített a tesztautóban. Nem is a kisebbhez viszonyított teljesítmény-többlete, hanem hármuk közül a legalacsonyabb fordulatszámon ébredő nyomatéka teszi vonzóvá, no meg az, hogy a kétliteres másfél millióval drágább, igaz, a jócskán mért extra-többlettel együtt. A modern erőforrás folyamatosan változó szelepvezérlést és két felülfekvő vezérműtengelyt kapott.

Könnyedén pörög fel, 1500-as fordulattól húz, bár ereje igazán csak 3000-től van, de onnan szinte végig. Nem lesz tehát kiugró gyorsulási élményünk az autóban, de a húzóereje viszonylag állandó. A váltó könnyedén és pontosan jár, öt fokozatát rövidre vették, ötödikben 100 km/óránál már háromezer körül jár a fordulatszámmérő mutatója. A motor hangja itt kezd felerősödni, de nem zavaróan, mert jól elszigetelték, másrészt a magasabb régiókban sem lesz erőltetett üveghangja. Az autó fékjei dicséretet érdemelnek. A fogyasztás átlaga némi dinamizmust is beleszámítva hét és fél - nyolc liter körüli, eszerint a kétliteres is megáll nyolcfél-kilencnél. Összességében jó érzés vezetni a pro_cee'det, simán hoz annyi élményt, amennyit külseje alapján várunk tőle.

Mennyiért? Az alap 1.4-es LX Plus kivitele 3,6 millió forintért százezerrel drágább az ötajtósnál, ugyanennyivel olcsóbb a kombinál. Ebben már benne van az alapvetőnél bővebb kényelmi elektronikai készlet, és a biztonsággal sem spórol a cee'd, igaz, ESP-t csak két lépcsővel följebb (EX - 4,4 millió) kapunk. Ehhez a szinthez a tesztautót is gazdagító sportcsomag negyedmillióért 17-es kereket, alupedált, fekete betétes fényszórót ad többek között, de így már közelebb járunk az ötmillió forinthoz, ami lélekben - valljuk be - kissé sok az alsó-középkategóriás Kiáért. Azt azért jó tudni, hogy az egyhatos pro_cee'd alapára (4,15 millió) szinte forintra megegyezik a háromajtós, hasonló teljesítményű Toyota Auriséval, de találni több, nála drágább konkurenst. Felényi-harmadányi garanciaidővel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nincs műanyag alá rejtve a motor, de a hangja nem zavaró
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A cee'd-családdal a Kia előkelőbb páholyba váltott jegyet a kategóriában, minőségi és szolgáltatási téren egyaránt. A színválasztékban néhány egészen új változat is megjelenik, így a pro_cee'd a háromajtósok mezőnyében jelenleg a feltűnőbb jelenségek közé tartozik. Egy dolgot azért utáltam benne: ennyiszer legépelni a nevét.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1591 cm3. Furat/löket: 77/85,44 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 92,7 kW (126 LE)/6300. Nyomaték: 157 Nm/4200. Sebességváltó: ötfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4250/1790/1450 mm. Tengelytáv: 2650 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1528/1527 mm. Hasmasság: 150 mm. Gumik: 225/45 R17. Tömeg: 1257-1338 kg. Megengedett össztömeg: 1750 kg. Csomagtartó térfogata: 340-1210 l. Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás 0-100 km/órára: 10,8 mp. Végsebesség: 192 km/óra. Átlagfogyasztás: 6,4 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 7,6 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 152 g/km.


Előző
  • 1
  • 2
Következő