Vágólapra másolva!
Nem a fészerből került elő, egyszerűen csak megőrizték gondos gazdái. Egy olyan Ford Taunust mutatunk be, amelynek átlagos évi futásteljesítménye nem éri el a kétezer kilométert. A majd negyven esztendős, hazájában is ritkaságszámba menő P6 Coupé apropóján megismerkedhetünk a kisebbik német Ford történetével is.
Vágólapra másolva!

Fotó: Ács Attila (Veterán Autó és Motor)

Megjelenésekor 7110 márkáért árulták a 15M Coupét, 1970-ben már 8000 körüli összeget kértek érte
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Ismét egy Taunus - gondolhatják sokan, és igazuk is van, hiszen több nagy cikkünk foglalkozott már e típuscsalád egy-egy tagjával. Ám figyelembe kell venni, hogy a Taunus jelzés nem egy homogén csoportot takar: a második világháború után évtizedekig csak ilyen névvel gyártott autókat a Ford kölni leányvállalata, párhuzamosan két kategóriában.A névvel a második világháború hajnalán, 1939-ben találkozhatott először a közönség. A ma csak Buckel-Taunusnak (Buckel = púpos) hívott autót a világégés után újra gyártásba vették, finomított változatban. Helyére 1952-ben érkezett az első 12M jelzésű (G13 gyári kódú) modell, amely óriási előrelépés volt a formavilág tekintetében: a harmincas években született bogárhátú felépítményt modern pontonkaroszszéria váltotta fel, amelynek elején a sorozat védjegyévé vált földgömb díszelgett. A mélyben azonban szinte minden maradt a régiben, csupán négy lóerővel gazdagodott az ósdi, még az Eifelből származó erőforrás.

1954-ben kijött a kívülről csupán néhány részletében különböző 15M típus 1498 köbcentiméteres, felülszelepelt, 55 lóerős, soros négyhengeressel szerelve, három évvel később pedig egy osztállyal feljebb is megjelent a német Ford: piacra dobta az amerikai vonalakat követő P2 17M-et, a "barokk Taunust", 1,7 literes motorral ellátva. E típussal kezdve a P betű utáni szám jelölte a sorozatot. A nagyobbik kategóriában a "fürdőkád" P3-as, azután a P5-ös, majd a P7a, végül a P7b képviselte 17M, 20M és 26M jelzéssel a Fordot, 1971-ig. De vissza a kisebbik Taunushoz: a földgömbös 12M/15M utódjának a német mérnökök egy hagyományos konstrukciót szántak, soros négyhengeres motorral, hátsókerék-hajtással - az élet azonban mást hozott.

Fotó: Ács Attila (Veterán Autó és Motor)

Melyiket válasszam? Jobb oldalt a 15M, bal oldalt a 12M
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Ford központi vezetése akkoriban egy Cardinal nevű modellt akart a tengerentúli piacra dobni az óriási népszerűségnek örvendő Volkswagen riválisaként. Az új típus fő vonzerejét kedvező árában és szerény fogyasztásában látták, orrába egy kisméretű erőforrást szántak, amelynek receptje meglehetősen egyszerű volt: végy egy V8-ast és felezd meg. A V4-es blokk gyártójának a kölni üzemet szemelték ki. A szakértők vitatták a kis hengerűrtartalmú autó piacképességét, csupán néhány tízezerre tették a várható keresletet, ami igencsak lesújtó adat egy tömegmodell esetében. Összehasonlításképpen: a legkisebb amerikai Ford, a Falcon különféle változataiból akkor közel 400 ezer darabot gyártottak.

Ezenfelül az újításoktól ódzkodó amerikaiakat egy szokatlan műszaki megoldás is fintorgásra késztette: a Cardinalnak az első kerekét hajtotta a motor. Így hát a kocsit végül be sem vezették a tengerentúlon, a Ford vezetői nem akartak fejest ugrani egy új, számukra teljesen idegen kategóriába, hiszen még az előző sokkból sem ocsúdtak fel - csupán néhány évvel vagyunk túl az Edsel fájó bukásán. Ezért hát az igazgatóság egy jól irányzott dobással átküldte Kölnbe a mérnökök munkáját, hogy ott a Taunus sorozat új 12M típusaként váltsa le az ősrégi sv-motort és a tízéves G13 modellt.

Fotó: Ács Attila (Veterán Autó és Motor)

1966-ban dobták piacra a P6-os sorozatot. Kezdetben kétféle változatot kínáltak
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az 1962 augusztusában debütáló P4-est kezdetben negyven lóerős, 1183 cm3-es erőforrással, illetve két- és négyajtós karosszériával szerelték. Később növelt furatú, másfél literes, félszáz lóerős motorral bővült a választék, és megjelent egy TS nevű csúcsváltozat is, 55 lóerős teljesítménnyel - ezek az autók mind 12M jelzést kaptak. A lépcsős hátú kiviteleket 1963 márciusában követte a Turnier nevű háromajtós kombi és a ma már alig néhány példányban létező furgon (Kastenwagen), majd fél évvel később a kupé. Utóbbinál senki se gondoljon elnyújtott hátú, bivalyerős sportgépre: bár csak a legerősebb motorral lehetett kapni, még így is mérföldekre volt az amerikai izomautóktól. A kupé forma gyakorlatilag kimerült a kissé nyújtottabb vonalú C oszlopban. Akit ez a felépítmény nem hozott lázba, az rendelhetett vászontetős kabriót - első tárcsafékkel, módosított elsőkerék-felfüggesztéssel - a kölni Karl Deutsch karosszériaműhelytől.

A 60 fokos dőlésszögnek köszönhetően a motor igen kevés helyet foglalt, ugyanakkor masszív volt, alig igényelt törődést. Szívósságát jól példázza, hogy 1963 második felében a dél-franciaországi Miramas versenypályáján egy sorozatgyártású 12M nagyjavítás nélkül 360 000 kilométert tett meg 172 nap alatt, 106,5 km/óra átlagsebességgel. A V4-es erőforrás érdekessége volt a forgattyúsházban elhelyezett kiegyenlítő tengely, amely a főtengellyel azonos sebességgel, ellentétes irányba forogva a vibrációt volt hivatott csökkenteni. A masszív kis V4-es nemcsak a kisebbik Tanunus, a P4-es, valamint utódja, a P6-os orrába került be, de a nagyobb modell, a P5-ös mozgatásáról is ez gondoskodott különféle méretekben. Sőt, a Saab 96-osokat és a Matra 530-asokat is ezzel a Ford-hajtóművel szerelték. Mindez azt bizonyítja, hogy egy igen jól sikerült, tartós és robusztus erőforrást alkotott a tervezőgárda. Egyetlen hátránya volt csupán: a mérnökök minden erőfeszítése ellenére zajos volt és úgy rázott, mint egy traktormotor. Kényelem terén kárpótlást nyújtott a tágas beltér: a fronthajtásnak köszönhetően nem volt kardánalagút, a váltó kapcsolókarja pedig a kormányoszlopon kapott helyet. Több előremutató megoldással a lemezei alatt a P4-es mégsem lett világsiker. Ennek oka egyrészt az otromba hajtómű volt, ám ennél lényegesen súlyosabb gondot jelentett az első futómű hihetetlen karbantartásigénye.

Fotó: Ács Attila (Veterán Autó és Motor)

Sokan nyersnek találják a V4-es motort, viszont szinte elpusztíthatatlan
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Időközben folyamatosan finomították az autót: 1963 szeptemberében átalakult a kipufogórendszer és a kilométeróra, valamint belülről nyithatóvá vált a motorháztető, 1964 januárjában a belső kilincs kialakítása változott, majd az év szeptemberében első tárcsaféket kapott a kocsi, ami együtt járt az első felfüggesztés módosításával. Ugyanekkor a TS változatba új karburátor került, a sűrítési aránya 9-re nőtt, aminek köszönhetően 65 lóerőre ugrott a teljesítmény. Négyéves gyártás után, 1966-ban abbahagyták a P4-es előállítását, és egy alaposan átgyúrt változatot dobtak piacra P6 jelzéssel. Közelgett a brit Forddal való együttműködés ideje: a német mérnököknek ez volt az utolsó lehetőségük, hogy önállóan nagyot alkossanak. Változatlan tengelytávú alapra az előd váltója és növelt furatú motorja került, szinte minden egyéb új volt. A kocsiszekrény hosszabb, szélesebb és laposabb lett, ám a legnagyobb elismerést bizonyára a MacPherson-rugóstagokkal megbízhatóbbá tett első felfüggesztés aratta.

A kisebbik V4-es hengerűrtartalma itt már 1305 cm3 volt, az új porlasztó és a nagyobb sűrítési arány révén ez a változat pont ugyanakkora teljesítményre volt képes, mint a P4 ezerötszázasa. A nagyobb P6-ost kezdetben kétféle változatban kínálták: 55 lóerős 1500 és 65 lóerős TS 1500S közül választhatott a vásárló. Ezúttal a másfél literes modell külön jelzést kapott, visszatért a földgömbös Taunusokról ismert 15M név. Sőt, hogy ne kelljen bogarászni a kocsi hátulján lévő feliratot, kinézetében is megkülönböztették a gyengébb változattól: a függőleges pálcázású hűtőrács és a szerény kinézetű körfényszóró helyére némileg komolyabb orr-rész került, a túlsó végen pedig a P4-esen is használt csepplámpát szögletes világítótestre cserélték. A P6 furgonokon és kombikon látványosan modernebb, oldalra kifutó szögletes világítótest váltotta fel az előzős sorozat vízszintes, ovális hátsó lámpáit.

Fotó: Ács Attila (Veterán Autó és Motor)Fotó: Ács Attila (Veterán Autó és Motor)


Megvan az eredeti tanksapka is, csak az nem zárható


Elegánsan visszafogott, mégis lendületes a kilincs alatt húzódó csík




1968-ban alaposan felforgatták a választékot. Elsőként a "mezei" 15M-ek tulajdonosai számára is lehetőség nyílt, hogy 1500S vagy 1700S erőforrás kerüljön a kocsi orrába, korábban ez a kiváltság csak a TS kivitel révén volt elérhető. Röviddel ezután elkezdték árusítani az előző év szeptemberében bemutatott 15M RS változatot 1,7-es motorral, kiegészítő fényszórókkal, radiálgumikkal, sportosságot sugárzó felnikkel és oldalsó csíkkal. A kivitel sikeres volt, de nem tudta elérni a rivális Opel Kadett Rallye népszerűségét. 1968 augusztusában jelent meg a kerek műszerekkel és új kormánykerékkel ellátott műszerfal, ugyanekkor a körlámpások kínálatából eltűnt az alig egy éve bevezetett 1200-as és az 1300S, és megjelent a 12M 1500 és az immár 75 lóerős 1,7 literessel szerelt 12M 1700S modell, a tizenötösöknél pedig XL jelzésű luxuskivitel váltotta fel a TS-eket.

A 12M/15M jelzés teljesen függetlenné vált a motor méretétől, a különbség gyakorlatilag a külsőségekre korlátozódott. A gyártás 1970. júliusi befejezéséig aztán nem is bolygatták tovább a kínálatot. Összesen 668 187 darab P6-os készült, ami nemcsak hogy meg sem közelíti a C Kadett eredményét, de a P4-esét sem éri el. Vajon mi lehetett ennek az oka? Az erőátvitelt az 1966-os típusváltás során sikeresen megszabadították gyermekbetegségeitől, a keresletet mégsem sikerült felfuttatni. Talán pár évvel később másként alakultak volna a dolgok.