Fotó: Nógrádi Attila

Látványos formai megoldás a hajlított hátsó szélvédő
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A felhasznált anyagok minősége példás, pedig a menetpróbán egy "fapados" autót kaptunk, ám a spórolás helyett inkább azt érezni, hogy egy jól összerakott autóban ülünk, amelyben kellemes az ücsörgés. A minőségérzetre rátesz egy lapáttal az ajtók tompa puffanása, de amiben jelenleg verhetetlen - ebben a kategóriában - a C5, az az utastér csendessége. Tesztautónk elejében egy kétliteres dízel volt, de ez csak onnan derült ki, hogy mondták. Autópályán csak a gumik surrogását és a visszapillantók keltette szélörvényeket hallani, motorzajt csak akkor, ha elmegy mellettünk egy sportkipufogós kolléga.

A motorválaszték egyébként négy dízelesből és három benzinesből áll, az általunk kipróbált kétliteres, 138 lovas HDi motor képviseli az arany középutat, ereje meggyőző, ennél többre szinte nincs is szükség. A kormányzás nem túl közvetlen (ütközéstől ütközésig hármat lehet penderíteni a keréken), érezhetően nem a vezetési élményre gyúrtak a franciák, itt az a cél, hogy lassuljon a pulzus a volán mögött. A futóművet ugyancsak altatásra hangolták, tesztautónk hagyományos rugózása lágyan ringatózta ki az úthibákat, sikerült viszont azt a varázslatot elérni, hogy tempósabb kanyarokban sem billeget zavaróan az autó, és megszűnt az előd idegesítő bólogatása is hirtelen fékezésnél és megállásnál.

A C5 motorkínálata

Benzinesek

Dízelek

1.8i 16V

127 LE

170 Nm

2.0i 16V

143 LE

200 Nm

3.0i V6

215 LE

290 Nm

1.6 HDi

110 LE

240 Nm

2.0 HDi

138 LE

320 Nm

2.2 HDi

173 LE

370 Nm

2.7 V6 HDi

208 LE

440 Nm


A Hydractive III nevű légrugózás csak a csúcsváltozatokhoz jár szériában, néhány erősebb blokkhoz extraként rendelhető, míg az alapmotorokhoz csak hagyományos rugózás társítható. Ha már extráknál tartunk, meg kell említeni, hogy a C5 kívánságra masszírozós üléssel, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel és akár kilenc légzsákkal (alapból "csak" hét jár) is rendelhető egyebek mellett, így ha pénztárcánk engedi, úgy ki tudjuk tömni autónkat, hogy az már túlmutat a kategóriával szemben támasztott elvárásokon. Hogy nálunk mindez mennyibe fog kerülni, az egyelőre még kérdéses, ugyanis az importőr még nem tudott árakat mondani az április elejétől kapható C5-höz. A közel másfél köbméteres raktérrel büszkélkedő kombi változatra még tovább kell várni, ez ugyanis várhatóan csak júniustól lesz a hazai kereskedésekben.

Fotó: Nógrádi Attila

Meredeken esik a tető íve, ennek ellenére hátul elegendő a fejtér
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A modell bemutatóján nem győzték hangsúlyozni, mennyi mindent tettek a minőség javítása érdekében, ami az elődmodellt ismerve igencsak szükségszerű lépés volt, ám ha az új C5 annyival megbízhatóbb is lesz, mint jobb a jelenleginél, akkor igencsak versenyképes lesz a kategóriájában.