Drift Angel és a mozdony-Trabi

Vágólapra másolva!
Húsvét hétvégén rendezte meg idei szezonnyitó tuning fesztiválját a Carstyling.hu csapata a Hungexpón. A háromnapos eseményen a hazai tuningszakma krémje mellett számos külföldi autócsoda színesíti a kínálatot, a kültéri programok között drift show, gumiégetés és streetfighter bemutató szerepel. Megnéztük, mivel nyújt többet a kiállítás, mint a tavalyi.
Vágólapra másolva!

Fotó: Bodnár István

Porsche-fazonú Toyota MR2. Színe miatt inkább nőknek
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Technikai újdonságokra és az égett gumi szagára kiéhezve léptem át a vásárváros kapuját. A mostoha, télies időjárás miatt első utam a parkolóhoz legközelebb eső B pavilonba vezetett; kihegyezett füllel és kiélesedett szemmel kerestem az újdonságokat...

A hifi megszállottjai minden bizonnyal remek elfoglaltságot találnak a számos audio tuninggal foglalkozó stand valamelyikén, van belőlük jócskán, a cégek elhozták idei újdonságaikat. A kiélezett versenynek köszönhetően szerencsére egyre több a demóautó, köztük számos, valóban szépen kivitelezett darabot látni. Egyik kedvencem a Phase minije, amely kívül-belül remekül fest.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Hy1mVBppgkESNVaX


Helyszíni riportunk, sok szép autóval, sok szép lánnyal


A Pioneer is szeretne elkényeztetni minket: a show-ra egy rózsaszínű Toyota MR2 kabriót hozott el. Egyértelműen a nőket célozza meg kis csillagocskáival, strasszokkal, kiegészítőkkel. A zenei teljesítménye persze mindkét nem számára meggyőző volt. A zöld ufonautáiról is ismert Fusion egy VW Transportert állított ki őrületes watt-teljesítménnyel, míg a Boombastik csapata egy új Fiat 500-ast bélelt ki hangtechnikával.

A zenei őrülettel manapság egyre jobban összeforrt a multimédia. Számos kiállított autóban nem csak a DVD és a hozzá tartozó LCD monitor kapott helyet, hanem konzoljáték vagy számítógép is. Az egyik ilyen speciális jármű az XBox 360 Nissan 300ZX-je, csomagterében egy 42 colos LCD monitorral - piknikezéskor remek szolgálatot tehet unalom ellen. Nincs más dolgunk, mint megnyomni a vezérlőgombot, és máris felemelkedik a motoros mozgatású tévé a kívánt pozícióba, és már játszhatjuk is rajta a Need for Speed bármelyik változatát.

Fotó: Bodnár István

Szépen kivitelezett Mitsubishi Eclipse kabrió. Sokan örökíttetik meg magukat valamelyik kocsi előtt
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A karosszéria-tunerek is próbálnak újítani, elhoztak jó pár remekül kivitelezett autót. Az XXL Tuning E46-os BMW-jét markáns szélesítéssel vértezte fel, amitől az autó sokkal robusztusabb lett. A kocsi radikálisan megváltozott vonalvezetése remek egységet alkot a diffrakciós szemcsés fényezéssel.

Kiemelendő a sok szép munka közül egy kiszélesített Citroën C3-ast, külső és belső designja és kivitelezése szintén csillagos ötöst érdemel. Belül teljesen újjáépítették a műszerfalat, a háromnegyedes kormányt, az ajtóborításokat, a váltóboxot és a műszerfal tetejét gyöngyház sárgára fényezték, míg a maradék felületeket narancsos plüss szövettel borították. A szépen szpojlerezett karosszéria szintén a gyöngyházsárga színt kapott, de matt kivitelben. Remekül mutat.

Fotó: Körber László

Különleges ötlet a mozdony-Trabi. A plexitető alatt Eastwood vasút makettja látható
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A kreativitás csúcsát számomra a mozdony-Trabant testesítette meg. Szép airbrush fényezése mellett zseniálisan mutat a tetejébe épített, plexi alá bújó villanyvasút-terepasztal. Nem aprózták el a belsőt se, ahol helyet kapott egy pár sín, talpfák és vasúti murva is. Sparco ülések helyett pedig egy fapad díszeleg. Mondhatnánk: igazi fapados... Színesíti a kínálatot ez a kreatív irányzat, amely inkább showelemnek tekinti az autókat, és nem feltétlenül a használhatóságát keresi.

Kiegészítők és felnik tekintetében óriási a választék. Szinte mindenki akciózik, így érdemes a betervezett alkatrészeket a kiállításon megvásárolni. Dicséretes továbbá, hogy már egy jó ideje itthon is van speciális versenyalkatrészeket gyártó cég, amely szintén részt vesz a kiállításon, szakértelmükkel, kreativitásukkal segítik a motortuning megszállottjait.

Nem titkolt sztárjai a fesztiválnak a Halálos iramban tuningautói. Megcsodálhatjuk Vin Diesel filmbéli két négykerekűjét, valamint a rózsaszín Honda S2000-est és a brutális Dodge Chargert, amely a film végi látványos megcsavarodós esése után mégis új állapotban tündököl - biztos jó húzató pad és lakatosgárda van Hollywoodban... A "Vissza a jövőbe" DeLorean DMC-12-je viszont már meglehetősen lerágott csont.

Fotó: Bodnár István

A Skyline-hadtest felkészül a show-ra
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Koradélután, miután az égi áldás nem keserítette tovább a rendezők és a látogatók életét, kinéztem a külső arénába. Itt először a holland-belga drifter iskola tanulói bemutatóztak. A csapat tagja Drift Angel is, aki hivatalosan is Európa legjobb női driftversenyzője. Sajnos az ő Nissan Silviája nem készült el a rendezvényre, így kölcsönautóval mutatta be tudományát, meglehetősen meggyőzően.

A felszáradó pályán utánuk streetfighter bemutató és az Imi Team gumiégető showja szórakoztatta a közönséget, a szokásos sok füsttel és szép manőverekkel. A programot színesítette továbbá a hazai drifterek bemutató autózása és a drift taxi, amire bárki benevezhet némi készpénz ellenében, nyilvánvalóan maradandó élményt szerezve önmagának.

Fotó: Bodnár István

Hogyan kelthet még nagyobb feltűnést egy BMW pick-up? Például így
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A sok ismerős járgány között szerencsére találni friss hajtásokat, de többre számítottam. Meglehetősen sok a könnyűfém felnivel és a Lexuséhoz hasonló lámpaburával egyedivé tett, tuningszempontból nem épp értékes autók. Akik viszont nem járnak rendszeresen hasonló rendezvényekre, minden bizonnyal rengeteg újdonságot tartogathat a húsvét hétfőn is látogatható fesztivál.