Forrás: [origo]

Kis Sándor a defekt ellenére is a leggyorsabb magyar autós lett
(Még több fotó a galériában. Kattinston a képre!)


A magyar csapatok közül a legelégedettebb a kék Nissanokat indító Technosport-csapat lehetett, mivel Kis-Czeglédi duó a 18., Ács-Bagics páros pedig a 19. helyet szerezte meg az összetettben. Kis saját bevallása szerint élete legjobb formájában vezetett, több versenyzőt is megelőzött, de a szokásos pech utolérte, és a vége előtt 12 km-rel defektet kapott ezen a cseppet sem defektveszélyes, laza borítású pályán. A harmadik legjobb magyar az összetett 26. helyén álló Murczin-Hujber páros lett a Mitsubishivel, közvetlenül mögötte a hatszoros magyar bajnok, Gál "Baba" István ért be a saját tervezésű, de már tizedik életévét taposó Protójával.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Masuoka dízel Pajerója még nem olyan gyors, mint a benzinesek
(Még több fotó a galériában. Kattinston a képre!)


A verseny főszervezője, Szalay Balázs is remekül kezdett a V8-as motorral hajtott Opel Antarával, még soha nem érezte ilyen gyorsnak az autót, de a gyorsasági felénél meghibásodott a kormányműve, emiatt a tempós részeken és az ugratókon nagyon bizonytalanná vált a piros-sárga matricázású versenygép irányítása. Nemcsak ez okolható azonban a Sainztól összeszedett 13 perces hátrányért, hanem az is, hogy a gyorsasági vége előtt két kilométerrel megálltak segíteni a Palik-Darázsi kettősnek, ami körülbelül négy percet vett igénybe. Az ezüst Nissannal versenyző páros szintén jól kezdett, sorra előzgették az ellenfeleket, sőt már Saby BMW-jéhez is közeledtek, amikor beütött a baj. Egy dobbantó megdobta a Navarát, ami aztán egy árok alján végezte a tetejére fordulva. Végül a nézők és Szalay segítségével sikerült ugyan a kerekeire visszaállítani a Nissant, de mivel az esetnél a fék és a kuplung is tönkrement, a szélvédő pedig betört, a Szaller Zoltán által vezetett szervizkamionnak kellett behúznia őket a szervizparkba. A versenyzők sértetlenül megúszták, de hétfőn az utolsó, 79. helyről folytatják a Közép-Európa Ralit.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Harmadik kamionként rajtolt a holland Van Ginkel\Bruinsma\De Rooy trió Ginafja
(Még több fotó a galériában. Kattinston a képre!)


A góliátok, vagyis a kamionok versenyét Hans Stacey nyerte, pedig a vetélytásak gépeinél magasabb építésű MAN-jének nem igazán feküdt a szűk, sok helyen fákkal övezett útvonal. Ráadásul a friss fejlesztésű kamionon még a beállításokat sem találták el tökéletesen, a hátsó futómű például túl pattogósnak bizonyult Dabason. A legjobb magyar kamion, a Palik Dakar Team szervizkamionja, vagyis a Darázsi-Bahor-Kis trió MAN-je lett, akik a 16. helyen végeztek közel 13 perc lemaradással.

Az első gyorsasági után a Közép-Európa Rali versenyzői nem pihentek sokat, mert még egy 410 kilométeres összekötő szakasz várt rájuk Nagybányáig, aszfalton. A motorokat és a quadokat tréleren szállították, de az autóknak és a kamionoknak a saját kerekeiken kellett átmenni Romániába, ahol hétfőn hegyvidéki pályákkal kell megküzdeniük.

A részletes eredmények itt olvashatók.