Sainz győzött, Palik borult

Vágólapra másolva!
Nem mondható, hogy a Közép-Európa Rali első napja eseménytelenül telt volna, pedig majd minden kategóriában a legesélyesebb versenyző nyerte a dabasi gyorsasági szakaszt. A motorosoknál Coma, az autósoknál Sainz, a kamionosoknál pedig Stacey várhatja az élről a folytatást.
Vágólapra másolva!

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Sainz a hátát fájlalta, de így is fölényesen nyerte a szakaszt
(Még több fotó a galériában. Kattinston a képre!)


Ragyogó napsütésben várták a versenyzők a Közép-Európa Rali első gyorsaságijának rajtját a dabasi lőtéren. A mély homokos részeket és rengeteg trükkös ugratót tartalmazó 63 km-es pálya viszonylagos rövidsége ellenére is sok versenygépben tett kárt, az autósoknál például rögtön öt versenyző kényszerült feladni a küzdelmet.

A motorosoknál a tavalyi Dakart megnyerő francia Cyril Despres indult az első helyről, de végül 1 perc 15 másodperc hátránnyal csak a második lett. A rutinos pilótának többször is nehézséget okozott a helyes irány megtalálása, ráadásul az is hátráltatta, hogy a motor erejét az ismeretlen pálya miatt némileg visszafogták, így a hosszú egyenesekben sok időt veszített. Elmondása szerint hétfőn már a maximumon dolgozik majd a KTM erőforrása, így bizakodva várja a folytatást. Despres problémáiból a spanyol Marc Coma húzott hasznot, aki szinte azonnal megtalálta a helyes ritmust, és végig lehengerlő formában motorozott.

Forrás: [origo]

Despres hátrányban volt, mert elsőként rajtolt az ismeretlen pályán
(Még több fotó a galériában. Kattinston a képre!)


Igazi szenzációt hozott a quadosok versenye, ahol meglepetésre a tavalyi magyar bajnok, Szabó László érte el a legjobb időt az első szelekítven. Könnyű dolga semmiképp sem volt, mivel utoljára indult, így sok vetélytársát kellett a szűk lőtéri utakon megelőznie. A Bombardier azonban remekül muzsikált alatta, és a beállításokat is eltalálta, így végül tekintélyes 35 másodpercet adott a második helyen befutó Hubert Deltrieu-nek.

Az autósoknál "el Matador", azaz Carlos Sainz volt a leggyorsabb a gyári építésű Volkswagen Race Touareggel. A kétszeres ralivilágbajnok ugyan hátfájása miatt nem igazán élvezte a rengeteg ugratót, és az esélyesség terhe is az ő vállát nyomta, de ez az eredményén egyáltalán nem látszott: 41 másodpercet adott a második helyen befutó Robby Gordonnak. A fekete Hummerrel versenyző amerikai ezzel a legjobb kétkerék-meghajtású autós lett vasárnap, de a szakasz után azt nyilatkozta, ha nem vétenek néhány navigációs hibát, és nem kell ezek miatt többször is tolatniuk, akár elsők is lehettek volna. Gordon ráadásul nem bírta ki, hogy ne autózzon egy kicsit a szép számmal összegyűlt közönségnek is, ezért szinte minden kanyarból keresztben jött ki a versenyautóval, ez pedig pár másodpercbe biztosan belekerült. A szakaszon sikerült megelőznie a gyári BMW-vel induló Bruno Saby-t, de mégsem emiatt volt a legboldogabb, hanem azért, mert az ő autója hibátlanul teljesített a lőtéren, ellentétben a csapat másik Hummerével, amely ékszíjproblémákkal küszködött.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Gordon maga is meglepődött, mennyire feküdt a dabasi lőtér a Hummernek
(Még több fotó a galériában. Kattinston a képre!)


Harmadiknak Sainz csapattársa, a dél-afrikai De Villiers futott be, mégsem volt teljesen boldog, mert az ugratókon nehezen találta a ritmust, és féltette is a sérülésektől a Race Touareget. A legjobb mitsubishis a papírforma szerint Peterhansel lett, de ő is több mint egy percet kapott Sainztól. Az egyetlen gázolajos gyári Mitsubishivel Masuoka a tizedik lett, de Peterhanseltől is közel két percet kapott, ami annyit jelent, hogy van még mit fejleszteni azon a háromliteres dízel erőforráson. Némileg csalódás, hogy a legjobb X-Raid-BMW-versenyző, a francia Chicherit az X3-assal csak a 11. lett, csapattársa, Al Attiyah pedig még hátrább szorult két hellyel.