Az összetettben még mindig a rali meglepetésembere, a német Dieter Depping áll a második helyen, bár kedden csak a hatodik leggyorsabb volt. Mögötte, a harmadik és negyedik helyen két Mitsubishi, Luc Alphand és

Nani Roma várja a folytatást. A franciának az első gyorsaságin a kormányszervóval akadtak gondjai, míg a spanyol dolgát az nehezítette meg, hogy a reggeli szelektíven tíz kilométer hosszan nem működött az átbeszélője, és semmit sem hallott navigátora beszédéből. Negyedik lett kedden, és összetettben feljött a hetedikről a hatodik helyre Robby Gordon a Hummerrel, bár ez a terep inkább az összkerékhajtású autóknak kedvezett.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Robby Gordon jó tempót diktált a hátsókerekes Hummerrel


"Korábban azt gondoltam, hogy tíz perc hátrányunk lesz a román szakaszok után, de jelenleg csak öt és féllel vagyunk a versenyt vezető Peterhansel mögött. A második gyorsaságin defektet is kaptunk, de nem vesztettünk túl sokat. Nagyon várom, hogy visszatérjünk Magyarországra, azok a szakaszok jobban fekszenek az autónak" - nyilatkozta az amerikai versenyző. Csapattársa, Bj. Baldwin rosszabbul járt, mert navigátora hibájából rossz irányba mentek egy elágazásnál, ezért beragadtak a hóba és húsz percet vesztegeltek, összetettben pedig a 20. helyre csúsztak vissza.

Forrás: Szalay Dakar Team

Kedden Palik volt a leggyorsabb magyar autós


A kedd legjobb magyarja, Palik László a 15. helyet szerezte meg, ezzel feljött összetettben az 55. helyre. "Ez volt az első szelektív, amelyen szinte gázelvétel nélkül végigmentünk. Nem értünk utol senkit, teljesen egyedül autóztunk. Leginkább arra ügyeltünk, hogy ne kapjunk defektet, no és azért észnél is kellett lennünk, hiszen a sok víztől nagyon csúszott az út. A Nissan továbbra is tökéletesen működik, úgyhogy bizakodva várjuk a szerdai folytatást. Következnek azok a szakaszok, amelyeket a magyar mezőny elég jól ismer, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek" - nyilatkozta a pilóta.

Forrás: Szalay Dakar Team

Szalay Balázst csak egy defekt hátráltatta


Közvetlenül mögötte, a 15. helyet szerezte meg Szalay Balázs, ezzel összetettben az igen előkelő 14. helyet foglalják el a még versenyben lévő hetven autó közül. "Délelőtt az első ellenőrzési pontnál csak egy perccel voltunk a katari Al Attiyah BMW-je mögött a 9. helyen, és Maszuokát valamint Carlos Sainzot is megelőztük. Kiválóan indult a nap, jó tempóban autóztunk, pedig nem akartunk kockáztatni, hiszen az összetett versenyben eddig jól szerepelünk. Zuhogott az eső, nagy volt a sár, de ennek ellenére élveztük a versenyt. A szakasz második részében, 25 km-rel a vége előtt defektet kaptunk, de úgy döntöttem, nem cserélünk kereket, mert az nagyobb időveszteség lett volna. Defektes gumival jöttünk ki a szelektívről, fele olyan sebességgel, ezért egy kicsit visszacsúsztunk. Délután semmi gondunk nem volt az autóval, arra törekedtünk, hogy biztonságosan teljesítsük a szakaszt. Nagyon örülök, hogy a miénk a legjobb magyar egység az autósok és a kamionosok között is!" - nyilatkozta boldogan a Közép-Európa Rali versenyzője és főszervezője.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Kis Sándor már várja a hazai pályákat


Kis Sándor szintén kapott egy defektet, így egy helyet visszacsúszva jelenleg a 16. helyen állnak az összetettben. A páros a második romániai napon az első napi taktikát folytatva elsősorban a biztonságos célba érkezésre koncentrált. "Ez a mai nap nem hiányzott már, mert még zűrösebb volt, mint a tegnapi. Mivel éjjel és egész délelőtt esett, a pályák állapota - bár a rendezők sokat dolgoztak rajta - nem lett jobb, sőt. Rengeteg volt a sár, csúszott az út mindenhol, a reggeli ködben nem is lehetett látni, szóval nem volt egyszerű. Az első körben kaptunk egy bal hátsó defektet. Nem volt különösebb oka, valószínűleg egy szikla szakította ki a gumit. Megálltunk, kicseréltük, de ezzel ismét odalett egy jobb eredmény lehetősége. Sok időt vesztettünk, Balázsék meg is előztek, de a lényeg, hogy le tudtunk jönni a gyorsról különösebb gond nélkül. Délután a szakaszeredményünkön tudtunk javítani és most már elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen különösebb baj nélkül átvészeltük a romániai szakaszokat. Most visszamegyünk Magyarországra, ahol a még ránk váró távokat sokkal jobban kedvelem. Ezeken a pályákon jól szoktunk szerepelni, most is ezt várom, tehát úgy is mondhatnám, hogy most szeretnénk csak igazán belehúzni!" - nyilatkozta a Technosport versenyzője. Az összetettben három nap után a Gál István a 19., Liszi László a 21., Fazekas Károly a 23., Murczin Zsolt pedig a 45. helyet foglalja el.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

A Spacil-Zak-Nemec trió a hatodik összetettben a Liazzal


A kamionoknál csak egyetlen szakaszt, a második, 36 kilométeres szelektívet számították bele az időeredményekbe. Hans Stacey szinte behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben, a legjobb magyar kamion az összetett lista 12. helyén álló Darázsi-Bahor-Kis egység.

A verseny állása itt olvasható.