A helyzet fokozódik - CER 6. nap

Vágólapra másolva!
A Közép-Európa Rali utolsó szakasza előtt a mezőny pontosan ugyanazokat az etapokat teljesítette, mint csütörtökön. A motorosoknál már nem nagyon lehet elvenni az első helyet Casteu-tól , az autóknál viszont izgalmas utolsó napnak nézünk elébe, közel tíz óra versenyzés után ugyanis Carlos Sainz csak 18 másodperccel vezet Stéphane Peterhansel előtt.
Vágólapra másolva!

Fotó: Emmanuel Sulem

Kis Sándornál senki sem ugratott nagyobbat pénteken Jutaspusztán
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Pénteken ismét 211 kilométernyi szelektív várt a versenyzőkre a jutaspusztai lőtér környékén kialakított pályán délelőtt, majd Tapolca felé egy rövidebb pályán délután. A Veszprém környéki gyorsaságikat csütörtökről már jól ismerték a versenyzők, így bátrabban húzhatták vagy nyomhatták a gázt, járműkategóriától függően.

Forrás: A.S.O.

Az első számú KTM versenyző, Despres mindkét szakaszt megnyerte
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A motorosok között a szakaszt Cyril Despres teljesítette a leggyorsabban, közel két percet vert Katrinakra. A kétszeres Dakar-győztes francia elmondta: mivel a végső győzelemre már nincs esélye, így a verseny hátralévő részét tesztnek fogja fel, így tét nélkül, élvezeteset motorozhatott. A pálya állapota az autóknak és a kamionoknak köszönhetően sokat javult, így szerinte könnyű volt javítania a tegnapi eredményeken. Örült annak is, hogy hatodik helyen rajtolt, így nem kellett attól tartania, hogy nézővel, állattal, vagy bármi egyébbel találkozik a pályán.

Katrinak lett a pénteki napon a második, így nem vált valóra álma, hogy 34. születésnapját szakaszgyőzelemmel ünnepelje. Továbbra is Casteu vezeti az összetettet, előnye négy és fél perc. Az első tereprali-diadalára készülő francia versenyző óvatosan hajtott, érthetően nem akart sokat kockáztatni, csak Lopezre figyelt, ami be is jött, mert csak 11 másodpercet kapott pénteken a chileitől. Az első gyorsaságin volt egy kis gondja, eltört három csavar a KTM-ben, de hamar rendbe hozta a gépet, és továbbment. Lopez látszólag belenyugodott a második helybe, csak a szombati célt várja.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Sainz autójából nem vették ki a rugókat, csak épp ugratás után sikerült lefotózni
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A quadoknál nem történt változás, az összetettben továbbra is a francia Hubert Deltrieu vezet honfitársa, Christophe Declerck előtt, közel 44 perces előnnyel. Megnyugtató előnye dacára ma is teljes sebességgel közlekedett, és a napot is megnyerte, de elmondása szerint holnap már csak a biztonságos célba érkezést fogja szem előtt tartani. A tegnap még szakaszgyőzelmet szerző Szabó László az összetettben a hetedik helyen áll, 15 perccel lemaradva a hatodik Mészöly Tamás mögött.

Fotó: Emmanuel Sulem

Egyértelműen a farnehéz Hummerek repülnek a legszebben
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Csak az autósoknál várható élre menő küzdelem a szombati záró szelektív szakaszon, a végső győzelemre még Carlos Sainz-nak és Stéphane Peterhanselnek maradt reális esélye. A spanyol volkswagenes a pénteki első gyorsasági után átvette az összetett vezetést a kilencszeres Dakar-győztestől, és a nap végére a megnyugtatónak semmiképpen sem nevezhető, 18 másodpercre nőtt a különbség köztük. Sainz a Romániában elszenvedett technikai problémák után nem gondolta volna, hogy szombaton már vezetni fogja az összetett állást, de ezek a rali-stílusú pályák nagyon fekszenek neki. Egy defekt mindent eldönthet szombaton, így elmondása szerint leginkább arra fog figyelmi, hogy ezt elkerülje, de persze lassan sem mehet, mert még 155 kilométer van hátra.

Peterhansel udvarias nyilatkozatából az derült ki, hogy akármi is lesz a végeredmény, ő elégedett lesz, mert egy kétszeres rali-világbajnokkal vívott végig csatát vívott olyan pályákon, amelyek inkább ellenfelének kedveztek. Ő inkább Afrikában érzi magát otthon, de nem csak ezért kapott ki pénteken, hanem azért is, mert az első szakaszon egy ideig csapattársa, Luc Alphand porában kellett autóznia a Pajeróval.

Forrás: Szalay Dakar Team

Petersen a 20. helyen áll az egyedi Wide Open buggy-val
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A pirosak és a kékek közötti küzdelem nem csak az első helyért, hanem a dobogó harmadik fokáért is zajlik, mivel Volkswagent hajtó Depping és a mitsubishis Alphand között még kisebb, mindössze hét másodperc a különbség. A legjobb BMW-s pilóta, az 1993-as Dakart megnyerő Bruno Saby a hatodik helyen áll, előnye 13 perc a második számú Hummer, azaz Baldwin előtt. Robby Gordon megnyerte a pénteki második szakaszt egy másodperccel Sainz előtt a másik Hummerrel, de tegnapi problémái miatt így is csak a 11. az összetettben.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AZxX5WBdp3znEZTM

Robby Gordon belső kamera Jutaspusztán. Majdnem elgázol egy nézőt

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=tYEIB1711bN83CSH


Gordon ámukfutása a Hummerrel kívülről
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=75vlWJnNFyVW8zWZ

Peterhansel sem vette el a gázt a bukkanón