Minden együtt van - Mazda6 2.0 dízel

Vágólapra másolva!
Az új Mazda6 nagyon vonzza a tekinteteket. A feltűnő jelleg azonban kevés lenne minőségi beltartalom nélkül. Szerencsére a 6-osnál ez sem hiányzik, a részletek félelmetesen jó összhangja a sofőrt és utasait is bámulatra készteti. Ezúttal a kínálat egyetlen dízelmotorjával próbáltuk.
Vágólapra másolva!

Fotó: Varga András [origo]

Új az orra, de nem annyira egyedi, mint az elődé. Cserébe feltűnőbb
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A kollégákkal a minap az alábbi magasröptű párbeszédet folytattuk a Mazda6 vonalaival kapcsolatban:
- Tiszta Lexus.
- Az.
- Szerencséje, különben olyan volna, mint egy Mondeo.

Nem mintha annak dizájnja nem lenne megkapó, mégis, a Mazda külsejében elrejtett leheletnyi formai játék a Fordénál képest izgalmasabbá teszi a megjelenését. Oldalnézetből és az orr általában tényleg emlékeztet valamelyest a Lexus GS dinamikus tömbjére. A részletek vizsgálata aztán megmutatja, volt elég ötletük a tervezőknek.

Kezdjük mindjárt a legmarkánsabb résszel, az elejével, amit a benzinkutas az "elég zoral lett" jelzővel nyugtázott. A kötény inkább optikailag ereszkedik mélyre, a beömlőkkel jól fest. A motorháztető mellett kétoldalt teraszosan, annál jóval lejjebb eresztett sárvédők domborítanak akkorát, hogy az ember percekig szemléli innen-onnan, hogy merről néz ki a legjobban. Az RX-8-éhoz hasonlító orr létrehozásához új technológia kifejlesztésére volt szükség, és szimpatikus a Mazda törekvése arra, hogy ilyen megoldások árán kiemelkedjen kissé az átlagból. Az előző 6-ostól kezdve megtáltosodott tervezés állandóan hallhatja a zumzumot a fülben, hiszen az utóbbi évek modelljei mind elég karakteres megjelenést képviseltek.

Fotó: Varga András [origo]

Le sem tagadhatná, hogy zoom-zoom-generációs Mazda
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Hátrafelé haladva pillantásunkkal a kupésan lejtő tetőnek adunk hálát, hogy van, és megcsodáljuk a háromszög alakú ablakot a C oszlopnál. Ez a felsliccelt kis vonal felpezsdíti az embert, hogy végül a hátsó lámpák rajzolatát kezdje behatóan tanulmányozni. A csomagtérajtó által kettéosztott elem megőrzött némi emléket a korábbi széria fehér optikás darabjáról, de ahogyan akkor az, most ez is teljesen újra és izgalmasra sikerült. A szemöldök alakú forma négyszer ismétlődik, a kis betét köré fémcsíkot vontak. Elöl ugyanúgy, négy levélforma egymásba foglalva.

A ködlámpa nálam már nem akkora főnyeremény, elsősorban a matt fémszínű kerete miatt. A krómcsíkot egyébként bátran használták, végig az ablakok körül, és elöl, az ötszögű hűtőrácsnál, amely más középkategóriás japánon is van, nem épp egyedi.
Belül minden kicsit megújult az elődhöz képest. Két szintre osztott középkonzol fogadja a sofőrt, fönn az audió, lenn a klíma vezérlőjével. A kormány alapformája maradt, de a közepe teltebb, kiemelkedő, küllői más anyagúak és színűek. A műszerek sportos hatásként csőben ülnek, ez már a 3-asnál is jó pontnak számított. Sötétszürke és fémszínű műanyagokat használtak, az összkép kellemes. A borító anyagok jó minőségérzetet adnak, egyetlen kivétel a díszítő elemnek szánt zongoralakkos műanyagbetét, ez nem elegáns, nem szép, nem sportos - nem kellene.

Fotó: Varga András [origo]

Elöl-hátul tágas, az ülések oldaltartása megfelelő
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Mazda helykínálata hatalmas. Tengelytávja immár túllépte a 2,7 métert, teljes hossza is növekedett, ennek köszönhetően tágas elöl-hátul. A csomagtartó fél köbméterét ügyesen rejti az ötajtós forma. Még a kerékjáratok között is méteres szélességű, és több mint egy méter hosszú a csomagtér. A kisebb csomagoknak jó volna valamilyen akasztó vagy térelválasztó, ami megakadályozza az előrecsúszásukat. Az ülésdöntögetés egymozdulatos: a kallantyúk meghúzására lassan, mintha motorok mozgatnák, síkba fekszik a támla. A megnövekedett térben fémhorgok segítik a poggyász rögzítését.