Jövőre itt az új Toyota Prius

Vágólapra másolva!
Jövő év elején jelenik meg az új Prius, és nem meglepő módon a Toyota egy erősebb, tágasabb kocsit ígér. A hibrid autó harmadik generációja néhány éven belül igazi modellcsaláddá nőheti ki magát.
Vágólapra másolva!

Megérdemelten vagy sem, a Prius ma a legkedveltebb és talán legismertebb hibrid autó világszerte és, főképp a tengerentúlon, óriási sikert köszönhet neki a Toyota. Prius név alatt azonban a közeljövőben még több modell is megjelenik, ami azért is fontos a Toyotának, mert elméletileg 2010-től már egymillió hibridet szeretnének évente gyártani.

Az új Prius hosszabb és magasabb lesz elődjénél, de a japánok szerint tömege változatlan marad. Az új, 1,8 literes benzinmotor körülbelül 100 lóerős lehet, ami az elektromotor erejével együtt a jelenlegi maximum 110 lóerő helyett nagyjából 160 lóerős összteljesítményt biztosíthat az eddigi legerősebb Priusának. Sokat fejlesztettek a kocsi hibrid hajtásláncán is, így a több erő ellenére a négykerekű 10 százalékkal kevesebbet fog fogyasztani, mint a jelenlegi generáció.

Forrás: [origo]

Készül már a Prius konnektoros változata is. Ezt a gyártó legújabb, a Panasonic-kal közösen fejlesztett lítium-ionos telepeivel szerelik majd fel és megjelenése 2010-re várható. Az új fejlesztésű akkumulátorok a sima Priusokhoz is elérhetőek lesznek, de azok költséges és nehézkes gyártása miatt csak 2010-től, ezért a piaci bevezetéskor még csak a nikkel-metál-hidrid akkuval szerelt modellek jelennek meg.

Az autó elméletileg kétféle karosszériával jelenhet meg, de ezen kívül több kisebb és nagyobb modell is csatlakozik majd a Prius modellcsaládhoz. Ilyen lehet a tavalyi Tokiói Autószalonon bemutatott kéthengeres 1/X mini tanulmány (lent) és az idén Genfben leleplezett Hybrid X is (fent). A nagyobb Priusok között két- és háromliteres motorral rendelkező négykerekűeket találhatunk majd, és a japán Nikkei üzleti folyóirat szerint ezek a méretes hibridek akár Lexusként is megérkezhetnek majd a piacra, akár már 2010-ben.

Forrás: [origo]

Az új Priust 2009 januárjában, a Detroiti Autószalonon mutatják majd be, ezt maga Katsuaki Watanabe Toyota-vezér jelentette be. A Nikkei szerint az autóból évente 450 ezret készíthet majd a japán gyártó, amely körülbelül 60 százalékos növekedés lenne a jelenlegi Prius termeléshez képest.