Loeb már az első nap elhúzott riválisaitól

2008.05.17. 14:16

A Szardínia Rali első versenynapja után úgy tűnik, jól kalkuláltak a bukmékerek: Sébastien Loeb hibátlan vezetéssel máris jelentős előnyre tett szert. Sordo áll a második helyen, Petter Solberg a harmadik.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

A szardíniai szakaszok elég szűkek, így könnyű fennakadni az út melletti sziklákon


19 fok, por és szárazság fogadta a mezőnyt péntek délelőtt, amikor elrajtolt a Szardínia Rali. Mikko Hirvonent - ahogy várható volt - hátráltatta, hogy neki kellett elsőként végighajtania a pályákon. Nem így csapattársát, Latvalát, aki komoly előnnyel nyerte az első gyorsaságit Sordo és Galli előtt. Mindenképp érdemes megemlékezni a fiatal Mikkelsenről, aki az ötödik helyre hozta Fordját az első szakaszon. A másodikon viszont felborította, és kiállni kényszerült. Latvala pedig defektet kapott, így máris a gyorsaságit amúgy nyerő Loeb került az élre. Mivel a világbajnok a harmadik szakaszt is hozta, így a déli szervizeléskor ő állt az élen, Sordo, Hirvonen, Atkinson, Petter Solberg, és az észt magánversenyző, Aava előtt.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Petter Solberg végre régi önmagát idézi, és a Subaru WRC is partner ebben. A második napot a harmadik helyről várja a 2003-as világbajnok


Délután a délelőtti három szakasz ismétlődött, így Hirvonen abban reménykedett, hogy a már kijárt pályákon nem lesz akkora hátrányban a nap második felében. Számítása bejött, hátránya nem nőtt Loebbel szemben, de nem is csökkent: a negyedik gyorsaságin tizedre azonos időt autóztak. Náluk is volt ám gyorsabb, Galli személyében. Ennek ellenére a helyi pilóta - korábbi defektje miatt - csak a hatodik helyen állt összetettben. Az ötödik, igen hosszú szakaszon ki is alakult a nap végi sorrend, némi meglepetésre Petter Solberg felkapaszkodott az ideiglenes dobogóra, a két gyári Citroën mögé. A negyedik helyen álló Hirvonen arra spekulál, hogy szombaton Loeb rajtol elsőként, így visszaadhatja neki a majd egy pernyi kölcsönt. Atkinson stabil autózással az ötödik, és mindkét Suzuki versenyben van még, szorosan a menők mögött, a 10. és 11. helyen állnak.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Mikkelsen talán jobban sietett a kelleténél, igen bíztató részeredmények után fejtetőre tette a Focus WRC-t


A JWRC kategória szikrázó csatát hozott első nap, Ogier, Prokop és Kosciuszko oda-vissza verték egymást szakaszról-szakaszra. Az első két futamon győző francia végül kiesett, defektes kerékkel lecsúszott a pályáról. Nap végén Prokop vezet, mindössze 3,7 másodperccel lengyel vetélytársa előtt, a harmadik helyen az olasz Bettega áll.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Loeb egyelőre megállíthatatlan, több mint félperces előnyét két napra kell beosztania


Szombaton újabb hat szakasz várja a mezőnyt, és mivel semmi nem dőlt még el, nagy versenyre van kilátás.

 

A verseny állása az első nap után:

1. Loeb/Elena   Citroën  1:31:27,6
2. Sordo/Marti  Citroën + 0:35,7
3. P. Solberg/Mills  Subaru  + 0:53,8
4. Hirvonen/Lehtinen  Ford  + 0:58,9
5. Atkinson/Prevot  Subaru  + 1:09,0
6. Galli/Bernacchini  Ford + 1:12,3
7. Latvala/Anttila  Ford + 1:31,1
8. H. Solberg/Menkerud  Ford  + 1:52,5