Szorult helyzetben az amerikai benzinkutak

Vágólapra másolva!
Bajban van az amerikai benzinkutak egy része, ugyanis a régi kútfejeken nem lehet gallononként 3,99 dollárnál magasabb összeget beállítani, pedig erre a világszerte rohamtempóban emelkedő üzemanyagárak miatt szükség volna.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban működő benzinkútfejek egy része még a hatvanas években, vagy az azt követő évtizedben készült, vagyis abban az időben, amikor úgy gondolták, a benzin gallononkénti ára soha nem fog 4 dollár fölé emelkedni. Ám ez 30-40 évvel később mégis bekövetkezett, így most az ország körülbelül 170 ezer kútjából 8500 meglehetősen szorult helyzetbe került. Összesen körülbelül 17 ezer kútfej számlálója nem képes a teljes tankolás összegét kijelezni, ugyanis a háromjegyű - a centeket egy keréken mutató - számkerekes mérőfejek csak 99,99 dollárig képesek elpörögni.

A hír elsőre bizarrnak tűnik, ám a megoldás komoly anyagi terhet ró a kisebb kutakra, ugyanis egyetlen elektronikus töltőfej ára 10 és 15 ezer dollár között van. A problémát egyelőre kétféle módon tudják áthidalni a szorult helyzetbe került töltőállomások. Az autósok vagy kétszeri töltésre tankolják tele autójukat, vagy pedig a kezelők a számlálót a gallononkénti ár felére állítva, fizetésnél megduplázzák a végösszeget.

Egyelőre az utóbbi megoldás a népszerűbb, és úgy tűnik, hogy néhány hónapig csak ilyen alternatív megoldással lehet tankolni a régi kutakon, ugyanis a megnövekedett kereslet miatt körülbelül ennyit kell várni az új, elektronikus kútfejek leszállítására.