Napelemes tanulmány a Fiattól

Vágólapra másolva!
Phylla, vagyis levél a neve annak a napelemes, üzemanyagcellás, teljesen újszerű vázszerkezettel készült tanulmánynak, amelyet a Fiat álmodott meg a jövő autójaként.
Vágólapra másolva!

A Fiat egy csinos kisautó képében valósította meg a jövő tiszta és üzemanyag-kímélő autózásról alkotott elképzeléseit. A Phylla kisautó üzemeltetése a mérnökök tervei szerint körülbelül a tizedébe kerülne egy benzinesének, ráadásul olcsó megépíteni. Az autó teljes egészében újrahasznosítható anyagokból áll, aszimmetrikus vázfelépítése miatt pedig számos hasonló testvérmodellhez és hajtáslánchoz adaptálható. A hajtáslánc a tanulmány esetében hidrogénes üzemanyagcella, amelynek működését a tetőpanelbe épített két nagy méretű napelem segíti.

A nagy felületű ablakokat határoló, háromszög alakú vázelemeknek köszönhetően az autóból könnyű kilátni, s ez meglehetősen fontos szempont egy városi autónál. A Phylla 2995 mm hosszú, és 2+2 üléses, hátsók pedig lehajthatók, így akár 584 literre is bővíthető a csomagtér. Az autó össztömege csak 750 kg, az üzemanyagcellás verzió pedig 150 kilogrammal nyom többet.

Bár a Phylla teljes egészében kutatási célra készült ötlethalmaz, akár az sem elképzelhetetlen, hogy a Fiat következő városi autóján, a 2010-re tervezett Topolino megoldásai között felfedezhetjük majd néhány részletét.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]