Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nem kellett nagyon felkeményíteni a futóművet, így megmaradt a rugózás
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Lassú tempónál csak az tűnik fel, hogy mennyire fordulékony lett a hátsókerék-kormányzástól. Nagyon lehet érezni, hogy amúgy csuklós busz módjára, a hátsó kerekek ellenétes irányba elmozdulnak az elsőkkel, és a GT szinte körbetáncolja az elé kerülő akadályokat. A 10,8 méter átmérőjű fordulókör pedig pontosan akkora, mint egy Clióé, kizárólag elsőkerék-kormányzással 12 méternél is nagyobb átmérőjű körön tudna csak megfordulni. Mivel hátul is kormányoz, az informatív, elektrohidraulikus szervokormányt alig kell mozgatni, a sima Lagunákhoz képest negyedakkora elforgatás is elég egy kanyar bevételéhez. Emiatt hatalmas élmény a GT-t vezetni, majdnem olyan érzés, mintha a jóval kisebb Clio RS-t terelgetnénk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Laguna GT négykerék-kormányzása a Renault, a Renault Sport és a japán Aisin cég fejlesztésének az eredménye. Alapvető különbség a nyolcvanas évek japán autóiban (Honda Prelude, Mitsubishi Galant) használt rendszerekhez képest, hogy a Renault-é nem mechanikus, hanem elektronikus vezérléssel avatkozik be a jármű kormányzásába. A kormányműre szerelt jeladó egy nagy sebességű CAN hálózaton keresztül folyamatosan küldi az aktuális kormányzási szögeket a hátsó tengely mögött található vezérlőegységnek, amely a menetstabilizáló vezérlésétől kapott információk alapján a jármű pillanatnyi sebességét és mozgását is figyeli. A rendszer képes a kormányszög adatok időrendben történő összehasonlítására, így meg tudja különböztetni a sportos vezetési stílust a hirtelen kikerülési manőverekkel együtt járó gyors kormánymozdulatoktól. A beérkezett információk alapján az elektronika a megfelelő hátsókerék-szögeltérés parancsot küldi az elektromos aktuátoroknak, amelyek a hátsó tengelyen találhatók. 60 km/óra alatt az első kerekekkel ellentétes irányba fordulnak a hátsók, legfeljebb 3,5 fokos szög eltéréssel az alapállapotukhoz képest, 60 km/óra fölött viszont az elsőkkel párhuzamosan fordulnak. Ekkor már csak 2 fokot mozdulnak el, a 3,5 fokos kitérésre csak vészhelyzetben ad felhatalmazást a vezérlés. Állítólag később a nem-GT Lagunákhoz is elérhető lesz extraként a rendszer, csakúgy, mint az ősszel érkező Mégane III-hoz.Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Széria a bi-xenon kanyarfényszóró és a 18 colos alufelni is
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Külön öröm, hogy a trükkös kormányzás már önmagában annyit javított a kanyartulajdonságokon, hogy a futóművet nem kellett nagyon felkeményítenie a Renault mérnökeinek, így még a 18 colos kerekekkel is értékelhető rugózási komfortot nyújt az autó. 60 km/óra felett vált a hátsókerék-kormányzás vezérlése, és innentől kezdve már az elsőkkel párhuzamosan forgatja el a hátsó kerekeket. Ezzel a centrifugális erők ellen dolgozik, a kocsi fara nem akar kitörni, csak sínautóként beveszi a gyors fordulókat. Szerencsére a rendszerben rejlő aktív biztonsági tartalékokat teljesen kihasználta a Renault. Vészhelyzetben a hátsó kerekek megfelelő elfordítása akadályozza meg, hogy megpördüljön a Laguna, ez különösen akkor hasznos, ha a jobb és a bal oldali kerekek eltérő tapadású felületen futnak a fékezés pillanatában. Annyira stabil a kanyarokban a kocsi, hogy az ESP szinte sohasem avatkozik be, az alulkormányozottság szinte ismeretlen fogalom a GT vezetőjének.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A műanyag burkolat teljesen eltakarja a benzines turbómotort
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Laguna GT alapára 8,3 millió forint, ami nem kevés pénz, de a bőséges felszereltséget és a hátsókerék-kormányzást is figyelembe véve majdhogynem értékarányosnak mondható. A benzinmotor magas fogyasztása miatt valószínűleg sokan választják majd inkább a dízelmotort, ami ráadásul jóval nyomatékosabb is, ez pedig többet számít a hétköznapokban, mint a nagyobb csúcsteljesítmény.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1998 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 150 kW (205 LE)/5000. Nyomaték: 300 Nm/3000. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: 320 mm-es hűtött tárcsa/300 mm-es tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4695/1811/1445 mm. Tengelytáv: 2756 mm. Tömeg: 1472 kg. Terhelhetőség: 550 kg. Csomagtartó térfogata: 450/1377 l. Üzemanyagtartály térfogata: 66 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 7,8 mp. Végsebesség: 232 km/óra. Átlagfogyasztás: 8,2 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 12,3 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 194 g/km.