Zöldebb Ferrarik jöhetnek

Vágólapra másolva!
A Ferrari bejelentette, hogy a következő évtizedben V6-os turbómotorokkal és hibrid-hajtáslánccal rendelkező típusokat is piacra fognak dobni.
Vágólapra másolva!

Kis hengerűrtartalmú V6-os turbómotor az olaszok új belépőmodelljébe, a Californiába még biztos nem kerül, azonban egy jövőbeli Ferrari-modell már hathengeressel lehet felszerelve. A cég a szigorodó emissziós törvények miatt van rákényszerítve a kisebb lökettérfogatú motorok alkalmazására. Spórolást segítő technológiákat egyébként a Ferrari már korábban is alkalmazott, például az említett, orrmotoros California a gyártó első közvetlen befecskendezésű autója. A Ferrari szóvivője, Davide Kluzer elárulta, hogy az olaszok készek új technológiákat kipróbálni tervbe vett autóikon, így lehet, hogy pár éven belül ismét turbótöltős motorok lesznek a maranellói gépekben.

Eközben Luca di Montezemolo Ferrari-elnök elárulta, hogy a márka 2012-re 40 százalékkal akarja csökkenteni modelljei szén-dioxid kibocsátását. Ehhez először is könnyebb kocsikat kívánnak készíteni, de már beindult a Ferrari hibridprogramja is. Ez egyebek mellett, "félhibridekben" alkalmazott technológiákat, például a Formula-1-ben jövőre kötelezővé tett kinetikus fékenergia-visszaforgató rendszert is jelent. Montezemolo elárulta, bár hibridek lesznek, attól még ízig-vérig Ferrarik maradnak a 2015-ben érkező, kevésbé környezetszennyező modellek.

Bár a Ferrarinál technológiai szempontból jelentős változtatások várhatóak a jövőben, Kluzer szóvivő azért megnyugtatta a híveket, amikor kijelentette, hogy négyajtós és terepjáró autókat soha nem fognak készíteni.