Városi kisautó a McLaren F1 atyjától

2008.07.08. 11:28

Gordon Murray és csapata egy új városi kisautó kifejlesztésébe fogott, Type 25 néven. Murray célja, hogy egy Smartnál is kisebb, környezetbarát autót dobjon piacra, amelynek ára körülbelül 6300 euró lesz.

A McLaren F1 és a Caparo T1 tervezője körülbelül egy éve alapította a Gordon Murray Design nevű céget, amelynek első, széles körben is sikeres kocsija lehet a Type 25. A készítők reményei szerint a kisautót körülbelül három éven belül piacra is dobhatják és évente 100 ezer darab készülhet majd belőle. Murray még nem árult el semmi konkrétat a modellről, csupán azt tudni, hogy nagy hangsúlyt fognak fektetni a négykerekű környezetkímélő mivoltára és elemeinek variálhatóságára. Az előbbit nem csak az autó emissziós mutatóira vonatkozik, hanem annak előállítására és újrahasznosíthatóságára is.

"Nem a megszokott módon ülsz benne, nem a megszokott módon szállsz ki és be és a bőröndjeidet sem a megszokott módon teszed bele" - árulta el sejtelmesen Murray, aki azt szeretné, hogy legalább még két évig, az első prototípus várható elkészültéig minden Type 25-hoz kapcsolódó információ titkos maradna. Az első Type 25-ösök még egészen biztosan benzines motorokkal jelennek majd meg, de a kocsi variálhatóságának hála, dízeles, elektromos és hibrid hajtáslánccal is készülhetnek majd városi minik.