Edzés a misanói szaunában

Vágólapra másolva!
Ebben a hónapban az olaszországi Misanóba kísértük el a Warm Up Racing csapatát, ahol mind a négy autójukkal szerepelnek a Ferrari Challenge versenysorozat hétvégi futamain. A versenyzők és versenyautók legnagyobb ellensége a levegő és az aszfalt hőmérséklete lesz.
Vágólapra másolva!

Fotó: Körber László [origo]

A múlt heti hungaroringi teszt egyik résztvevője - akkor az augusztusi, magyar Ferrari Racing Days 2008-ra edzettek
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A csütörtöki nap az autók és szerszámok kipakolásával és rendbetételével telt. A résztvevők nagy száma miatt a Ferrari Challenge európai kupájában induló autók csak egy külön sátorban kaptak helyet, és mivel a négy Warm Up Racinges autó közül három ebben a kupasorozatban szerepel, mi is de kényszerültünk. Légkondicionálás híján a hőmérséklet a sátron belül gyakran túlszárnyalta a 45 fokot, de ebben a hőségben is mindennek és mindenkinek a helyén kell lennie. A felnik megjárták a szokásos körútjukat a Pirelli gumibázisán, és vadonatúj abroncsokkal tértek vissza. Az ellenőrzőlisták megteltek számokkal és pipákkal. Szerencsére az SD3 elnevezésű Ferrari diagnosztikai komputer sem talált hibát az autókban, így készen álltak a másnapi edzésekre.

A Ferrari Challenge Európai Shell Kupa pénteki első edzése reggel kilenc órakor kezdődött, így nem sokáig lehetett lazsálni az ágyban a csapattagoknak. Reggel nyolcra ki is ért mindenki a pályára, és felgyorsultak az események. Jánosi Sándor, Válint Tibor és Diego Roda beöltözött a sorozat egyenoveralljába, és bepréselték magukat a versenyautóik Sabelt üléseibe. Válint autójára a szerelőgárda rögtönzött szellőztető csövet készített, amely a belső hőmérsékletet hivatott csökkenteni a fekete Ferrari F430 Challenge belsejében. Szükség lesz rá...

Fotó: Körber László [origo]

Biztosnak tűnik: a vizes aszfaltra való gumik a hétvégén nem jutnak szerephez
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A másfélórás edzés különösebb fennakadások nélkül telt el. A magyar csapat mindhárom versenyzője tizenöt-húsz kört tett meg a 4226 méteres pályán. Közülük a legjobb időt Jánosi Sándor produkálta 1:47:30-cal, őt Válint Tibor követte 0,4 másodperccel lemaradva, majd Diego Roda zárta a sort 1:51:3-as idejével. A nagy meleg megviselte a versenyzőket. Az edzés alatt a bokszkiállások folyamán fejenként két-három félliteres ásványvizet ittak meg, pótolva a folyadékvesztést. Jánosi Sándor a Ferrariból kiszállva még negyedórát pihent a földön ülve, a boksz falának támaszkodva. Szerencsére a misanói versenypálya rendelkezik medencével, így versenyzőink az edzések szünetében ott hűthették magukat. Jót tett nekik, hisz a hőmérő árnyékban is 33 fokot mutatott.

A Ferrari Challenge Olasz Kupájában induló Warm Up Racinges versenyző, Andrea Gilardi dél után húsz perccel gördült ki a pályára a kilencvenperces edzésre. Az első gyors körét közvetlenül a 111-es rajtszámú Sergio Rota olasz trikolorba öltöztetett Ferrarija után kezdte meg, akit a célegyenes végére meg is előzött. A célvonalon ismét elhaladva Gilardi 1:45:40-es idővel blokkolt, majd a következő kör felénél egy balos kanyarban Rota meg akarta előzni és betolta a Ferrarijának orrát féktávon Gilardi autója mellé, de nem tudta íven venni a kanyart, és nekiütközött a 21-es rajtszámú magyar autónak. Gilardi kicsúszott, és az oldalazás közben Rota zöld csíkot festett a fehér Ferrari bal oldalára.

Fotó: Körber László [origo]

Jól látszódnak a zöld/piros autó és gumijának nyomai a fehér karosszérián
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A bokszba visszatérve Andrea dühösen szállt ki a versenyautóból. A szerelők pillanatok alatt megemelték és leszedték a kocsi bal hátsó kerekét. A hátsó lökhárítót kellett kicsit kifeszíteni, mivel rálógott a kerékre, más látható probléma nem volt a versenyautón. Időközben Sergio Rota is odasétált Gilardihoz, és bocsánatot kért az eset miatt, ami sajnos a keletkezett kárt nem hozza helyre, de mindenképp szimpatikus gesztusnak értelmezhető. Andrea és a vezető technikus megbeszélték, hogy megváltoztatják az autó elsőfutómű-beállítását, mivel a versenyzőnek az autó alulkormányzottnak tűnt. Elöl a puha gátlókat keményre, míg a kemény rugókat puhára cserélték, de ezzel a beállítással sem tudott javítani az idején. Gilardi a szünetben elmondta: az autó beállításai most nagyon hasonlítanak a hungaroringire, de ő azt szeretné, ha a Vallelungában kikísérletezett futóműcsomagot állítanák be a következő edzésre.

Az Európai Kupasorozat második pénteki edzésére Válint autóján féktárcsákat kellett cserélni. Jánosi Sándor és Diego Roda versenyautója nem szorult különösebb változtatásra. A versenyzőtrió visszatérve a pancsolásból, lehűlve rángatta fel a versenyruhát, és a szabadedzés megkezdésének pillanatában ültek be a Ferrarikba.

Fotó: Körber László [origo]

Andrea Gilardi előzi Rotát a gyors körében
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A meleg tovább tombolt. A mintegy ötvenfokos aszfalton a gumik száz fok fölé is hevültek, ami jót tesz a tapadásnak, ám a gumik sokkal hamarabb elkopnak. Jánosi Sándor kicsúszott az aszfaltos bukótérbe a felvezető köre utáni körben, valószínűleg ez esetben a gumiknak még nem volt elég idejük felmelegedni. Gond nélkül tudta folytatni a programot. Válint Tibornak is meggyűlt a baja a pályával; a két leggyorsabb kanyar utáni jobbosban megúszott az autójának a háta, és 200 km/óra körüli tempónál kipördült. Szerencsére ő is megállt a sóderágy előtt, ám az abroncsokat sikerült a manőver folyamán elfékeznie, így a Ferrari az edzés végéig rázkódott az egyenetlen papucsokon.

A magyar színekben versenyző pilóták közül a szabadedzésen mindenki javított. Jánosi Sándor ment körbe leggyorsabban az aszfaltgyűrűn, ideje 1:46:60, amivel hét tized másodpercet javított az előző menethez képest. Őt Válint Tibor követte 1:46:90-el, a sort pedig Roda zárta 1:51-es idejével, amivel háromtized másodpercet javított délelőtti legjobbján.

A hosszúra nyúlt pénteki nap végkifejlete az Olasz Kupasorozat lett Andrea Gilardival és a 21-es rajtszámú fehér Ferrarival. A misanói versenypálya aszfaltcsíkján Andrea kilenc kört teljesített a vallelungai beállításokra visszahangolt versenyautóval, ami elmondása szerint sokkal kezelhetőbb és irányíthatóbb volt, mint az első edzésen. Legjobb köre 1:43.77 lett, amivel majd két másodpercet vert régi idejére. Ezzel a hetedik helyen teljesítette a szabadedzést, az első Marco Mapelli lett 1:42.30-as idővel.