Fotó: Hajdú D. András [origo]

Így néz ki a gáztartály, 64 literes, de teljesen kifogyasztani lehetetlen
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A gyakorlatban hiába kerestem hatalmas különbségeket az autó benzines és gázos működése között. Az indítás benzinnel történik, majd szinte azonnal, az első nagyobb gyorsításkor, de legfeljebb egy percen belül a rendszer átvált gázüzemre. A kapcsolót jó helyre tették, a jobb kéz közelébe, a középkonzolra. Két ikon mutatja az üzemet, jobbra a sárgán világító benzinkanna, balra a zöld gázpalack, közöttük a Landi Renzo logóját nyomkodva váltogathatunk. Fölül egy kis zöld LED-sor mutatja a gáztartály töltöttségi szintjét, körülbelül negyedenként csökkenve. Az üzemmód váltásából semmit nem érezni. Az 1,6-os motor karaktere észrevehetően nem változik meg, nem lesz lomhább, még csak megnövekedett fogyasztásról sem számolhatok be. A motor meglehetősen nyomatékszegény, a csúcs 148 Nm 3800-as fordulaton adódik. Érdeme, hogy kb. 1500-tól terhelhető, de innentől ugyanazzal a visszafogott vehemenciával gyorsít minden fordulatszám-tartományban.

Tulajdonképpen az átlagos igényeket normál dinamikával kielégíti, de ez a minimum. Városban elegendő, országúton már mindenképp vissza kell kapcsolni egy-egy előzéskor. Alulmotorizáltnak nem mondanám, ez valószínűleg a kisebb szívó benzines "érdeme". Fogyasztását minden körülmények között tesztelhettem, átlagban 9,3 liter adódott száz kilométerre, amit benzines üzemmódban is lenyelt. Sűrű városi forgalomban 10-11, országúton és autópályán 8-9 litert kért, 120 km/óra fölött kezdett jobban fogyasztani. Ötfokozatú váltója elég pontosan kapcsolható, futóművére sem lehet panasz, az úthibákat kiszűri, kényelmes és stabil a normál viszonyok közepette.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az autó belül is egy átlagos Octavia, csupán a középkonzolon van egy plsuz kapcsoló
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A következő kérdés az alsó-középkategória óriásának számító Octavia funkcionalitását illeti. A középkonzol és a műszerek semmilyen izgalmas részletet nem tartalmaz, de minden kezelőelem kézre áll, és jó minőségérzetet ad működés közben. Hiba, hogy a műszerfal takaróüvege erős napfénynél vakít, az adatokból pedig semmi sem látszik. A belső térkínálat bőséges, fej- és lábtere elöl-hátul elegendő. Kesztyűtartója kicsi, de a középkonzol tetején is van egy fedeles rekesz, az ajtózsebek tágasak. Az egész beltér sötétszürke műanyagokkal fedett, amit fémutánzatú dekorcsíkok tarkítanak körben, vállmagasságban. A műszerfal felső részét puha anyaggal burkolták. A bőrborítás a kormányról hiányzik, de egyértelmű, hogy ennyi pénzért ez az autó ezt nyújtja. Az 1,6-os benzines, Ambiente felszereltségű tesztautó 4,6 millió forint, gázosan negyedmillióval több. Ennyiért viszont megengedhetetlen, hogy alsó minőséget sem elérő rádió legyen az autóban, a helyéről kiugrasztott pótkerék pedig rögzítési lehetőség nélkül ide-oda vágódjon a csomagtérben.

Mi menti hát meg az Octaviát? Az, ami az első generáció születése óta ezt teszi: a rekordméretű csomagtartó, ami 560 literes, és a hatalmas terhelhetőség, ami 660 kg. Csak ezért éri meg. De nagyon. Még a kerékdobok mögé is befér egy-egy hátizsák, kár, hogy ott nem elég a hely a pótkeréknek. Jól használható lehúzófüllel, rögzítőszemekkel, két részletben felnyíló kalaptartóval látták el.. Felszereltsége bőséges alap: négy légzsák, blokkolásgátló, kipörgésgátló, két elektromos ablak, elektromos tükrök, klíma, ködfényszóró, fedélzeti számítógép, négy irányban állítható kormány, többek között.

Nem önkiszolgáló

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Így néz ki az üzemanyagbetöltő nyílás. Ezt a kis közdarabot kell felcsavarni a benzinbetöltő mellett található gáz csatlakozójára, és mehet is a tankolás
(Még több fotó a galériában. Kattinson a képre!)


Tankolni nem egyszerű, ugyanis a vártnál kevesebb kúton van LPG. Budapest forgalmas részén a harmadik helyen, a harmadik olajtársaság állomásán találtam. Kérdésemre az egyik helyen a motorolajos állványt támasztó kutas azt mondta: "Á, itt a városban befelé nincs, nem is engedélyeznék." Azzal rágyújtott. Biztosan a gépi mosó közelsége adta neki a biztonságérzetet.

Ha találtunk kútfejet, a kutas fogja kezelni, mi nem nyúlhatunk hozzá. A benzinbetöltő nyílás melletti kis szelepre kell illeszteni a csatlakozót, ebbe kattintja a kutas a pisztolyt. A szelep egy mennyiségnél lezár, amire ugyanúgy rá lehet kattintgatni, mint a benzinnél, de a hőtágulás miatt ez csak hosszú út előtt ajánlatos. Amikor a kutas levette a pisztolyt, a szelepből kifújt némi gáz, a párolgástól hideg burokba vonva a csatlakoztató eszközt. Ekkor éreztem először a jellegzetes gázszagot, ami nem kellemes, de nem is orrfacsaróan erős. A benzin- és a gáztartály együttes kapacitását tekintve az Octavia Dual hatótávolsága kb. ezer-ezerkétszáz kilométer, ami hosszú utakon és a viszonylag ritka kúthálózat miatt jól jön.Számoljunk, mennyi idő alatt térül meg a negyedmilliós felár. Ha az 1,6-os motor tesztfogyasztását és 15 ezer kilométer éves futást veszünk alapul, akkor az APEH aktuális üzemanyagárai alapján (95: 312 Ft, LPG: 188 Ft) ezer kilométer benzinnel megtéve 29 ezer forintba kerül, LPG-vel ugyanez (tíz százalék fogyasztástöbblettel) 19.230 forintba. Éves üzemanyagköltségünk így 435 000, illetve 288 450 Ft. Egy év alatt ez 146 550 Ft előnyt jelent a gázüzem javára, vagyis a második év végére már több tízezres hasznot termelt a rendszer.

Illik mellé tenni a hasonló, 105 lóerős teljesítményű dízel-Octavia számításait is. A tapasztalatok alapján ez vígan hozza az 5,5 literes fogyasztást, de számoljunk kicsit többel, legyen hat és fél. Így 1000 kilométer a 333 Ft-os horror gázolajárral 21.650 forintba kerül, egy év 324 750-be. A gázautó már csak 36 ezer forint előnyt mutat fel. A dízelautó viszont helyből 530 ezerrel drágább, tehát a gázos modell csak növeli előnyét. Ugyanakkor a dízel nyomatékosabb, tehát megy is, hatótávolsága 8-900 km, és ha sikerül hat liter alá szorítani a fogyasztását, pár száz év alatt ledolgozza a gázautó olcsóságát. Ha az olajsejkek is úgy akarják...

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1595 cm3. Furat/löket: 80/77,4 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/8. Teljesítmény: 75 kW (102 LE)/5600. Nyomaték: 148 Nm/3800. Sebességváltó: ötfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4572/1769/1462 mm. Tengelytáv: 2578 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1539/1528 mm. Tömeg: 1255 kg. Terhelhetőség: 660 kg. Csomagtartó térfogata: 560-1420 l. Üzemanyagtartály térfogata: 55 l. Gáztartály térfogata: 64 l
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 12,3 mp. Végsebesség: 190 km/óra. Átlagfogyasztás: 7,2-7,4 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 9,3 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 173-178 g/km (gázüzemnél 20-30 %-kal kevesebb).