Változhat a KRESZ: ha nincs rendszám, ugrik a forgalmi

Vágólapra másolva!
Három lényeges ponton is változhat a KRESZ a közeljövőben: a rendszám nélkül közlekedők számíthatnak szigorúbb bánásmódra, feltétlen elsőbbséget kapnának a gyalogosok, míg a motorosok büntetlenül csoroghatnak majd előre a piros lámpáknál.
Vágólapra másolva!

Amennyiben hiányzik a jármű rendszámtáblája, a rendőr mérlegelés nélkül vonja be a forgalmi engedélyt - egyebek mellett ezt javasolja a KRESZ felülvizsgálatát végző csoport, mondta Kondorosi Ferenc az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos a távirati irodának.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a kormánybiztos munkatársaiból álló csoport a múlt héten javaslatot tett a KRESZ egyes szabályainak módosítására.

Az egyik javaslat az elharapódzott rendszám nélküli közlekedéssel kapcsolatos. Miután a rendszám a jogszerűen felszerelt jármű része, az a javaslat született, hogy a rendszám nélküli jármű forgalmi engedélyét - mérlegelés nélkül - vonja be a rendőr. A másik javaslat szerint a gyalogos kapjon feltétlen előnyt a gépjárművekkel szemben. Amennyiben a gyalogos úton történő átkelési szándéka egyértelmű, úgy a járművezetőnek kötelező lenne megállni.

A harmadik javaslat az, hogy piros lámpánál a motorosok jogszerűen jöhessenek előre a sorban a stop-vonalig. Nem igényli a KRESZ módosítását, de a csoport javasolta azt is, hogy az autópályák egyes szakaszain - táblákkal - tiltsák meg a kamionok előzését. A cél a folyamatos haladás biztosítása. A megvalósítás előtt azonban kikérik a fuvarozó szervezetek véleményét is.