70 százalékkal több Prius készül majd

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél több Prius legyártását tervezi a Toyota: az autó jövőre debütáló harmadik generációjából már akár 480 ezer is készülhet évente.
Vágólapra másolva!

A Toyota tavaly növelte a legyártott Priusok számát évi 280 ezerre, amelynél egyébként 1300-zal többet sikerült eladnia 2007-ben a környezetbarát kocsikra egyre jobban vágyó vásárlóknak. Most a japán Nikkei Kogyo napilap azt állítja, hogy a hibridautó jövő januárban bemutatkozó harmadik generációjából akár 70 százalékkal is több készülhet, amiben kulcsszerepe lesz az Egyesült Államokban, Mississippi államban épülő új gyárnak és a Japánban épülő új akkumulátorüzemnek is.

A növekvő üzemanyagárak még tovább növelhetik az eddig is kivételesen fogyó kocsi népszerűségét, és a jövőre megjelenő új Prius-generáció még nagyobb löketet adhat majd a típusnak. Állítólag az 1,5-ös benzinmotort erősebb 1,6-osra cserélik, és a karosszéria is nő valamelyest, de a Prius megmarad ötajtós, ferde hátú kocsinak. A legvalószínűbb, hogy a tavalyi Tokiói Autószalonon kiállított Hybrid X (lent) lesz a modell alapja. A nagyobb teljesítmény és karosszéria ellenére az új nemzedék takarékosabb lesz a jelenleginél, mert a súlya csökken majd, és az akkumulátorai is nagyobb távok megtételét teszik majd lehetővé tisztán elektromos üzemben. 2010-től várható a lítium-ion akkukkal szerelt, hálózatról tölthető változat bevezetése.

Forrás: [origo]