Visszanyom a Nissan-pedál

Vágólapra másolva!
A Nissan legújabb fogyasztáscsökkentő alkalmatossága az ECO Pedal nevet kapta. Lényege, hogy enyhén visszanyomja a vezető lábát, ha túlságosan rátaposna a gázra.
Vágólapra másolva!

A súlycsökkentés és a kisebb motorok helyett a japánok egy olyan megoldást választottak a fogyasztás csökkentésére, amely nagy valószínűséggel az őrületbe kergetheti majd a sportos vezetőket. Ha a vezető ugyanis olyan mértékben taposna a pedálra, hogy azt a fedélzeti számítógép túl erősnek tekinti, egyszerűen visszanyomja a pedált. Eközben a műszerfalon elhelyezett "öko-indikátor" folyamatosan jelzi a vezetőnek, mennyit fogyaszt autója, hogy ő ahhoz igazíthassa vezetési stílusát. A rendszer többek közt a váltás hatékonyságát is méri, és ezután megmutatja, hogy pontosan milyen mértékben kellene nyomni a pedált ahhoz, hogy a lehető legjobb fogyasztást elérjék.

A Nissan szerint a rendszer 5-10 százalékkal teheti hatékonyabbá az autókat, és már jövőre be akarják vezetni. Szerencsére a vezető az egészet bármikor kikapcsolhatja, így nem érhet senkit kellemetlen meglepetés, ha esetleg előzni akarna.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]