Kamerákkal figyelik a gyorshajtókat Erdélyben

Vágólapra másolva!
A magyar határhoz közeli főbb erdélyi útvonalakon egyre több kamerát szerel fel a román rendőrség, amely így próbálja megfékezni a gyorshajtókat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt az utakon közlekedő gépkocsik száma. Mivel a rendszerváltás után mindössze néhány tucatnyi kilométer autópálya épült, a közúti közlekedés sokszor ellehetetlenül a hatalmas forgalmi dugók miatt. A gépkocsivezetők közül így sokan elveszítik türelmüket, és kevésbé tartják tiszteletben a megengedett sebességkorlátokat.

A rendőrség már több módszert is megpróbált bevetni, de kevés sikerrel, ezért sebességmérő kamerákat szereltek fel az utak mentén. A Krónika című erdélyi napilap csütörtökön arról számolt be, hogy felavatták azt a Bihar megyei diszpécserközpontot is, amely az ország nyugati részén haladó főbb útvonalak mentén felszerelt kamerák rögzítette szabálysértéseket gyűjti be.

A rendszer működése nem túl bonyolult, hiszen a kamerák érzékelik és lefotózzák a gyorshajtót, a diszpécserközpontban pedig ellenőrzik az autó adatait, majd kinyomtatják, és elküldik a tulajdonosnak a jegyzőkönyvet. A Nagyváradról Félixfürdő (Baile Felix) és Déva irányába indulóknak Váradszentmárton (Sanmartin) községbe érve tanácsos betartaniuk a lakott területeken megengedett sebességet. Az egyik kamera ugyanis a község bejáratának közelében található. Egy másik kamera a Nagyváradra igyekvőket is figyelemmel kíséri. A hatóságok újabb kamerák és radarok üzembe helyezését tervezik Bihar megye területén.

Az E60-as jelzésű országúton a Magyarországról érkező szabálysértőket Borson, a Nagyváradról Kolozsvár irányába haladó gyorshajtókat pedig Fugyivásárhelyen (Osorhei), Mezőtelegden (Tileagd), Élesden (Alesd) és Nagybáródon (Borod) is rajtakaphatják. Korábban Kolozs megyében szereltek fel hasonló kamerákat, de azokat még nem helyezték üzembe.