Körút vagy körgyűrű? M0-teszt

Vágólapra másolva!
Egy hete adták át az M0-s autóút legújabb szakaszát, amely a 4-es és az M3-as utakat köti össze. Kíváncsiak voltunk, érdemes-e Budapestet teljesen megkerülni, vagy rövidebb és gyorsabb a városon át. Három nap két-két autóval próbáltuk ki mindkét útvonalat. Az eredmények elgondolkoztatók.
Vágólapra másolva!

Fotó: Vida János [origo]

Elkészült az M0-s újabb szakasza, amellyel már összeköttetésbe került az összes Budapestre befutó autópálya. A számok ijesztően magasak


Szeptember 16-án adták át az M0-s újabb, 26,5 kilométeres szakaszát, amely a 4-es főutat köti össze az M3-as autópályával. Ezzel az M0-s története egy újabb fejezethez érkezett, hiszen az összes fővárosból induló autópályát összeköti ez a régi-új elkerülő gyűrű.

Az M0-s történetét bemutató háromrészes sorozatunk első darabjából kiderült, hogyan lett a hatvanöt évvel ezelőtt kitalált elkerülő autópályából halálúttá keresztelt autóútrészlet. A második részből megtudhattuk, hogy a nullás meglévő részei már felújításra szorulnak, autópálya pedig legkorábban 2012-ben lehet a déli szakaszból. A harmadik részben pedig a jövőt fejtegettük, hogy melyik szakasz, mikorra lesz kész, és egyáltalán van-e kilátás arra, hogy egyszer bezárul a teljes gyűrű.




http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kNjkF0WvyCk787aR


Az M0-s időben nyert, de sokkal hosszabb. Nézze meg az átlagos hétköznapon forgatott videónkat!


Az M0-s "körgyűrűt" egészben vizsgáltuk, ezért a tesztünk nem csupán az új szakaszra korlátozódott. Az M3-as bevezető szakaszától próbáltunk eljutni az M1-esre, egészen pontosan a törökbálinti csomópontig. Azért erre eset a választás, mert ez közel van az M0-M1 csomóponthoz, tehát körülbelül reális képet kaphatunk arról, mennyi idő átérni a városon, és mennyivel több vagy kevesebb, ha mindezt a nulláson tesszük meg. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, mennyivel hosszabb az elkerülő gyűrűn ez a szakasz.

Ahhoz, hogy a teszt minél hitelesebb legyen, nem egy alkalommal tettük meg az utat, hanem háromszor. Elsőként egy nyugodt hétvégi napon teszteltük a két útvonalat, majd jött egy átlagos hétköznap, és az Autómentes Világnapon is kipróbáltuk, mennyivel könnyebb - netán nehezebb - haladni. Érdekes eredmények születtek.

Fotó: Vida János [origo]

Már most is előszeretettel használják a kamionok, de ennek az útnak ez a forgalom semmiség. Az M0-s régi szakasza azonban továbbra is aggályos


Az első és legfontosabb az M0-s kapcsán, amit érdemes megemlíteni, hogy nem csak hiányzik még egy jelentős szakasz a kör bezáródásához, de a meglévő részek sem tökéletesek. Az M3-astól M5-ösig terjedő része új, igényes, ezért itt lehet is haladni. Ettől függetlenül továbbra is fennáll az a jelenség, hogy a régi és az új szakasz az M5-ösnél nem egy helyen csatlakozik be, ezzel újabb forgalmat szabadítva az M5-ösre. Ráadásul a régi szakaszon továbbra is keskenyek a sávok, nincs leállósáv, tehát egy műszaki hibás kamion vagy egy baleset rögtön lebénítja a forgalmat - ahogyan ez hetente tapasztalható is. Ezt is számításba kell venni tehát, de persze a városban is bármikor belekeveredhetünk egy kolosszális dugóba. Megfelelő helyismerettel azért városban jóval könnyebben lehet elkerülő utat választani.