Jönnek a zöld Fiatok

Vágólapra másolva!
A Párizsi Autószalonon indul útjára a Fiat új környezetbarát projektje, amelynek lényege, hogy mostantól Pur-O2 jelzéssel az olaszok különböző típusai elérhetőek lesznek kisebb fogyasztású kiadásban is.
Vágólapra másolva!

Az első Pur-O2 modell a Franciaországba érkező Fiat 500 lesz, de a retró-mini mellett a kezdetektől a Croma és a Bravo is kapható lesz majd ilyen változatban 1,9-es, illetve 1,6-os dízelmotorokkal. A kezdeményezés megfelel a jelenlegi trendeknek, hiszen a többi nagy autógyártó már elkészült zöldebb modelljeivel. Ahogy általában ezek a kocsik, a Fiat Pur-O2 modelljei is alacsonyabb fogyasztást és visszafogottabb szén-dioxid-kibocsátást ígérnek.

A Pur-O2 autókban a Bosch által kifejlesztett automatikus elindító-leállító rendszer található, amely álló helyzetben leállítja a motort, a kuplungpedál érintésére pedig azonnal újraindítja. Emellett a kocsikat alacsony gördülési ellenállású gumikkal, takarékosságra hangolt motorvezérléssel, jobb légellenállást biztosító lökhárítókkal és hosszabb váltóáttételekkel is ellátták.

Maga a Fiat 500 Pur-O2 meglepő módon nem az 1,3-as Multijet dízellel, hanem a 69 lóerős, 1,2 literes benzinmotorral fut, amelynek a felsorolt technológiák 10 százalékkal csökkentették fogyasztását. 115 g/km-es szén-dioxid-kibocsátása a legalacsonyabb a benzines modellek közt, és ez még tovább csökkenhet, mivel 2009-től már a robotizált Dualogic váltóval is kapható lesz az 500 Pur-O2.

Forrás: [origo]