Mazda1-előfutár Párizsban

Vágólapra másolva!
A Mazda a francia fővárosban mutatta be legújabb koncepcióautóját, a Kiyora-tanulmányt, amely valószínűleg az 1-es sorozat előfutára.
Vágólapra másolva!

Futurisztikus és tökéletesen illik a korábban bemutatott tanulmányokhoz a Mazda legújabb koncepciója, amely a japán Kiyora (tiszta, szennyezetlen) nevet kapta a keresztségben. Hossza 3770 mm, ezzel 115 mm-rel rövidebb a márka jelenlegi legkisebb modelljénél, a Mazda2-nél.

A Mazda1 előfutáraként debütált tanulmány minden bizonnyal nem őrzi meg felfelé nyíló, lamborghinis ajtaját, 18 colos kerekeit és vad formáit, mire eljut a tervezőasztalról a sorozatgyártásig.

Viszont biztosan megkapja az új négyhengeres, 1,3 literes, közvetlen befecskendezéses (DISI) benzinmotort, a szintén új, hatfokozatú, manuális módban is használható automatikus váltóval, valamint a korábban bemutatott forradalmi start&stop (SISS) rendszerrel. A start&stop rendszer a megfelelő hengerbe fecskendezett üzemanyag begyújtásával indítja újra a motort, az indítómotor csak rásegít a műveletre, ezzel 9 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el. További előnye, hogy az újraindítások gyorsan és igen csendesen mennek végbe. A Kyora apró, aerodinamikus külső héja alatt egy kivételesen szilárd, könnyű szénszálas karosszéria-szerkezet található, így a tömeg a kis méretéhez képest is alacsony maradhatott. Ennek is köszönhető, hogy a Kyora csupán 90 gramm szén-dioxidot ereget a levegőbe kilométerenként, ami nagyon jó érték egy benzinmotortól.

Forrás: [origo]


Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!