Felhúzott szemöldök - Skoda Octavia-menetpróba

Vágólapra másolva!
Új lámpákat, lökhárítót, átdolgozott utasteret és két új benzines turbómotort kapott - egyebek mellett - a modellciklusa felénél járó második generációs Octavia. A Skoda legnagyobb darabszámban eladott modellje állítólag nem fog drágulni, bár a pontos árak csak néhány nap múlva lesznek publikusak, az értékesítés januárban indul.
Vágólapra másolva!

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Az elejét alaposan átrajzolták, a hátsón a módosított lámpa és az újfajta felirat tűnhet fel az avatott szemnek
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Zseniális húzás volt 1996-ban a Skoda részéről egy olyan autót piacra dobni, amely hajszállal túlnőtt a Golf-kategória átlagánál, ugyanakkor egy kicsit olcsóbban mérték a konkurenseknél. A piacon hamar rányomták a jó ár/értékarányú jelzőt, tessék csak megnézni az egyik legracionálisabb autóvásárló csoport, a taxisok hozzáállását és megszámolni a kuncsaftra váró Octaviákat egy-egy droszton. 2004-ben jött a második generáció, amely ugyancsak VW-technikát kínált meglehetősen konzervatív Skoda-ruhában, amit lehetett szeretni, utálni, unni, de leginkább csak elsiklani felette és használni az autót. A mostani ráncfelvarrás szerencsére véget vet az elődök konfliktuskerülő, csak "olvadjunk bele a forgalomba, abból baj nem lehet" külsejével, és karaktert adott az Octaviának.

Az összkép egyértelműen a tavasszal megjelent Superb külsejére hasonlít, csak amíg abból egy táskás lámpájú testes bankárt csináltak, addig az Octavia egy morcos tekintetű manager a felfelé kerekített első lámpáival. Változott a lökhárító aljának kialakítása is a ködlámpákkal együtt, amelyek igény szerint kanyarfényszóróként is működhetnek.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Új kárpitok, kormány és középkonzol várja az utasokat. Felárért érintőképernyő jár
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az első hivatalos képeket közlő hírünk után meglehetősen vegyes olvasói kommentek születtek, sokan kritizálták az autó elejét, a képek alapján azonban kár pálcát törni felette, mert az életben kifejezetten jól néz ki. Egyedül a fekete műanyag hűtőrácsnak van némileg gagyi hatása, bár ezen könnyen segíthet majd a tuningipar.

A bemutatón mutattak néhány korai Octavia-skiccet, azokon például nem volt fekete hűtőrács, és sokkal izgalmasabban nézett ki az autó. Szinte látom, ahogy a VW illetékesei elszörnyedve dobták vissza annak idején a terveket némi átdolgozásra: hová lesz így a világ, ha a Skoda szebb autókat épít, mint ők. Az Octavia fenekén már kevésbé látványosak a változások, a márkafanok ugyan kiszúrják majd az új lámpákat és az új betűtípust használó feliratot, az utca embere aligha. A külső kapcsán még annyit kell tudni, hogy némileg nagyobb lett a két oldalsó visszapillantó tükör, továbbá két új metálszínt kevertek ki a ráncfelvarrás kedvéért (arctic zöld, aqua kék), és öt új felni közül is lehet majd válogatni.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Az alapforma változatlan, ahogy a praktikus felépítés és a tágas belső tér is
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A beltérben új kárpitok, középkonzol, kormány és áttervezett ülések várják az utasokat. Kívánság szerint érintőképernyős "mindent lejátszó" hifi és navigáció is kérhető az Octaviába, amelyből továbbra is luxusautót lehet csinálni, ha valaki kipipálja a Laurin & Klement opciót. A kínálat másik végén, a Classic alapfelszereltségű kivitel áll az 1,4 literes 80 lovas motorral, jelenleg ez jelenti a legolcsóbb Octavia-konfigurációt. A motorpaletta nem változott drámaian, csak kibővült a VW-konszern 1,8 és 1,4 literes benzines turbómotorjaival, ez utóbbira nem mellesleg akkora a kereslet, hogy nem bírnak eleget gyártani belőle, és hosszú hónapokat kell rá várni. A menetpróba során egy ilyen motorral szerelt fehér kombi kulcsát sikerült megszerezni.

Kétmilliós világautó komoly rajongói körrel

Hihetetlennek hangzik, de ma már világautónak kell tekintetni az Octaviát, hiszen jelenleg több mint száz országban lehet kapni. Ez a modell adja a Skoda eladásainak felét, és 1996-os megjelenése óta több mint kétmillió Octavia készült a világszerte. Csehországon és Szlovákián kívül Indiában, Kínában, Ukrajnában és Oroszországban készülnek még Skoda-emblémás autók. Tömegmárka tehát, de ennek ellenére (vagy éppen ezért) komoly rajongótábora van az új generációs Skodáknak Magyarországon. A Skoda Orrmotor Fanklub például rendszeresen közöl a márkával kapcsolatos híreket, szervez találkozókat és kínál egy sereg hasznos szolgáltatást a tulajoknak.