Végtelen történet - Infiniti-bemutató

Vágólapra másolva!
Tudják önök, mi is az az Infiniti? Húsz éve az amerikaiak sem tudták, ma pedig a Lexus, a BMW, a Mercedes és az Audi egyenrangú vetélytársaként tekintenek rá. A Nissan prémiummárkája az utóbbi pár évben már kilépett Észak-Amerikából, és 2008-ban végre eljutott Európába is.
Vágólapra másolva!

Forrás: Infiniti

Kezdetben négy modellből áll majd az európai választék
(Még több fotó a galériában. Kattitnson a képre!)


Az Infiniti nem bízta a véletlenre a piaci bevezetését 1989-ben. Mivel presztízsről egy induló márka esetében még szó sem lehetett, inkább a műszaki oldalt helyezték előtérbe. Legelső autójuk, a 7-es BMW és az S-osztályos Mercedes ellen küldött Q45 már akkor olyan technikai csemegékkel rendelkezett, mint a négykerék-kormányzás vagy a világ első elektronikusan vezérelhető aktív futóműve, és persze az sem volt mellékes, hogy hengerenként négyszelepes, V8-as motorja kereken 280 lóerőt teljesített. Az első évben még csak kétezer autót értékesítettek, de 1990-ben már ennek a mennyiségnek a tizenkétszerese talált gazdára. Sok Nissan modellnek, így a Primerának és a Maximának is létezett a kilencvenes években jól felszerelt Infiniti változata, de az ezredforduló után a hangsúlyt már inkább az egyedi megjelenésű, sportos vezetési élményt ígérő modellek felé tolták el.

Forrás: Infiniti

Legfőbb konkurenciának a BMW-t tekintik
(Még több fotó a galériában. Kattitnson a képre!)


A növekedés azóta is szinte töretlen, amihez az is hozzájárult, hogy 1997 óta már Észak-Amerikán kívül is lehet Infinitiket vásárolni. Elsőként Tajvanban nyitottak kerekedést, ezt a Közel-Kelet követte 2002-ben, majd jött Dél-Korea (2005), a SUV-kedvelő Oroszország (2006), Ukrajna és Kína (2007), és végül idén Európába is eljutott a márka. Ez persze nem jelenti azt, hogy az öreg kontinens minden országába egyszerre érkezik meg, Magyarországon például leghamarabb csak 2009 harmadik negyedévében nyílik meg az első szalon, de Jürgen Schmitz, a közép-európai értékesítésekért felelős igazgató szerint az is lehet, hogy csak 2010 első negyedévében érkeznek meg hozzánk.

Tavaly már 150 ezer autót értékesítettek világszerte, a céljuk pedig az, hogy öt év múlva már évi 250 ezer autó kerüljön forgalomba Infiniti emblémával. Józanságukra jellemző, hogy ennek csupán tíz százalékát szánják az ismeretlen márkák felé általában bizalmatlan Európába. Elsősorban az ügyfélközpontú szolgáltatásokkal próbálnak majd vevőket szerezni, ha hihetünk az elhangzottaknak, akkor nagyon jó dolguk lesz az Infiniti-tulajdonosoknak. A kötelező szervizekre például a szerviz embere fogja elvinni az autót, miután a csereautót átadta a tulajdonosnak.

Forrás: Infiniti

Szigorú belső sztenderdeknek kell megfelelnie a szalonoknak. Nálunk csak egy lesz
(Még több fotó a galériában. Kattitnson a képre!)


Kezdetben négy japán gyártású modellből áll majd az európai választék, a legnagyobb modelleket, az M luxusszedánt és a drabális QX56 terepjárót egyelőre nem hozzák az öreg kontinensre. Kapható lesz viszont a G sorozat kupé, szedán, és jövőre már kabrió kivitelben is, és két szabadidő-autó, a kompakt EX és a brutális kinézetű, nagyobb FX. Minden modell a Nissan flexibilis FM padlólemezére épül, ugyanarra, mint például a vadonatúj Nissan 370Z is. Ennél a platformnál csak hátsó- vagy összkerékhajtás jöhet szóba, a motor pedig az első tengely mögé, a tűzfalhoz a lehető legközelebb került, hogy a súlyelosztás a két tengelyen közelítsen az ideális 50-50 százalékhoz.

Ha hihetünk a sajtóanyagnak, minden autót közel ötszáz ponton módosított a Infiniti mérnökcsapata, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kényes európai ízlésnek. Hogy mennyire komolyan vették a feladatot, arra jó példa, hogy az Amerikában használt ötfokozatú automatikus váltó helyett egy vadonatúj hétfokozatút fejlesztettek nekünk, amely az összes modellben elérhető. Ezen kívül jelentősen átalakították, a magasabb átlagsebességekhez igazították a futóművet, a kormányzást, és a fékrendszert, a beltérben jobb minőségű anyagokat és igényesebb kapcsolókat használtak fel, és hangszigetelő anyagból is többet rejtettek el a burkolatok alatt, de hangoltak a kipufogón, és még az ablaktörlő lapátokat is lecserélték.

Öngyógyító fényezés szériában

Az összes Infinitin szériafelszerelés az ún. Scratch Shield fényezés, ami már a Nissan terepjáróin, így az X-Trailen és az új Muranón is megjelent. Ennek különlegességét az adja, hogy az apró karcok maguktól, szinte teljesen eltűnnek a festékhez adott rugalmas gyanta segítségével. Ez különösen hasznos lehet a gépi mosókat gyakran látogatóknak, az Infiniti szerint az ilyenkor keletkező apró karcok méretét az ötödére csökkenti egy hagyományos fényezéshez képest az innovatív technológia. A gyógyulás ideje egy naptól egy hétig tarthat, a külső hőmérséklet és a karc mélységének függvényében.



Forrás: Infiniti

A tochigi-i gyárban minden egyes autó karosszéria-hézagait lézerrel ellenőrzik
(Még több fotó a galériában. Kattitnson a képre!)


Dízelfronton sajnos még nem túl rózsás a helyzet, jelenleg egyetlen gázolajos erőforrás sincs a kínálatban. Állítólag 2010-ben jön a Renault vadonatúj fejlesztésű, háromliteres, V6-os dízele, ami nem meglepő, lévén, hogy a Nissan és a Renault tulajdonképpen ma már egy cégnek tekinthető. A csodamotor 260 lóerőt teljesít majd, legnagyobb nyomatéka pedig valószínűleg 550 Nm lesz. Kár hogy a G sorozatba nem, csak az EX és az FX szabadidő-autókba építik majd be. Szinte egyszerre jön majd a dízellel az első hibrid Infiniti is, de hogy pontosan melyik autó kapja majd meg a környezetkímélőbb hajtásláncot, arról még semmit sem tudni. A hosszúra nyúlt bevezető után lássuk az autókat.