Vágólapra másolva!
A globális gazdasági válság miatt a Suzuki nem vesz részt a jövő évi rali-világbajnokság küzdelmeiben, így az SX4 WRC fejlesztése kárba veszett.
Vágólapra másolva!

A döntés nem meglepő, figyelembe véve, hogy nem nagyon sorakoztak a sikerek a rali királykategóriájában. A csapat első teljes évében hat alakulat versenyében az ötödik helyen végzett idén, pilótái egyik versenyen sem kerültek az első három közé: a svéd Per-Gunnar Andersson a 12., a finn Toni Gardemeister pedig a 13. helyen zárt összesítésben.

Pedig a kezdetben kiforratlan SX4 WRC a szezon vége felé egyre gyorsabb és megbízhatóbb lett, az utolsó versenyen még gyorsasági szakaszt is nyert. Az AFP szerint a Suzuki eddig sem biztosította a szükséges költségvetést az SX4 versenyképessé tételéhez. A japán cég azért vonul ki egy időre a WRC-ből, mert úgy ítéli meg, hogy elhúzódó recesszióra lehet számítani, ebben a helyzetben pedig elsősorban az alapvető üzleti tevékenységére, tehát a szériagyártású autókra és motorokra igyekszik összpontosítani. 2002-ben lépett a rali-vb porondjára a Suzuki gyári csapattal, az Ignis Super 1600 és a Swift Super 1600 sok győzelmet szerezett, kétszer az egyéni vb-cím is összejött a sárga csapatnak, amelynek európai központja Eszetergomban van. A gyár ígérete szerint biztosítják az alkatrészellátást a magánkézben lévő Swift versenyautókhoz. Tíz napja egy másik japán autógyártó, a Honda jelentette be, hogy kiszáll a Forma-1-ből.

Forrás: [origo]