A mi drágánk - Suzuki Splash 1.3 DDiS teszt

Vágólapra másolva!
A Suzuki a kisebb modelljeiben már régóta a Fiattól vásárolt 1,25 literes dízelmotort használja. A Splash karakteréhez is passzol a takarékos erőforrás, kár, hogy az árlista írásánál nagyon vastagon fogott a japánok ceruzája.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


Már nem nevezheti guruló fülkének, mert szélesebb és alacsonyabb, mint a Wagon R+


Az idei év egyik legfontosabb új autója volt a Suzuki Splash, amiről ma már mindenki tudja, hogy alig kisebb és alig olcsóbb, mint a Swift, mégis más vevőkörnek szól. Mivel a Wagon R+ utódának szánják, ezért megtartották a magas építést, de arra is ügyelni kellett, hogy az előd leginkább kritizált pontját, a dobozformát megfelelően álcázzák. Nos, ez láthatóan jól sikerült a tervezőknek, a legnagyobb eltérés a Swifthez képest, hogy itt a motorháztető, az A-oszlopok és a tető majdnem egy körívet képeznek, míg a testvérmodellnél a tető vízszintes, és éles szögben csatlakozik a tetőoszlophoz.

Erősen emelkedik az övvonal, ami szintén hatásosan tereli el a figyelmet arról, hogy valójában a Spash kilenc centivel magasabb, mint a Swift. Oldalfalai közel függőlegesek, hátulja meredeken csapódik lefelé, és az érdekesen ívelő, hatalmas hátsó lámpák miatt homorúnak tűnik. Orra sajnos már nem lett ilyen karakteres, bár az álló lámpák miatt egyértelműen felismerhető, melyik autógyár termékét látjuk. Az apró, 14 colos kerekeket a sarkokba tolták, ebből is látható, hogy mindent az utastér helykínálatának rendeltek alá. Szépnek ugyan nehéz lenne nevezni, de nem is ronda, ami a Wagon R+-hoz képest mindenképpen előrelépés.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


Jobban dől kanyarban a Swiftnél, de azért elég stabil


Már előző Splash-tesztünkbenis méltattuk, és autósmozinkban egy Splash-tulaj is méltatta, mennyire könnyű a ki -és beszállás az Esztergomban készülő miniautóba. Mivel az ülések jó magasra kerültek, az ülésekbe sokkal inkább rá-, mint beülünk, és ez nem csak az idősebb korosztálynak, hanem mindenkinek kényelmes. Ráadásul az ajtók is közel derékszögben nyílnak, ami tovább könnyíti a bejutást.

Bár a műszerfal mindenhol kemény műanyagokból áll, az összkép mégsem komor, mert az ajtókon színes textilbetéteket helyzetek el, a középkonzol körül ezüst keret fut végig, és a formák is fiatalosabbak, mint a Swiftben. Jó ötlet, hogy a váltót magasra tették, így alig kell elmozdítanunk a kezünket az ismerős kormánykerékről a kar eléréséhez. A hatalmas kilométeróra egyértelműen lopás a Minitől, a fölé, külön odabiggyesztett fordulatszámmérő pedig a Toyota Aygótól. Aki ült már Suzukiban, vagy bármilyen japán autóban, annak otthonos lesz a vezetői környezet, minden kapcsoló ott van, és úgy működik, ahogy az elvárható.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


Hatalmas nyíláson szállhatunk be a magas és kényelmes ülésekre


Mivel az ülések ülőlapja a magas tető miatt az átlagosnál feljebb kerülhetett, az utasok lába inkább lefelé, mint előre lóg, így az átlagos hátsó lábteret a valósnál tágasabbnak érezzük. Két 180 centis felnőtt gond nélkül elfér egymás mögött, ami a külső méreteket figyelembe véve már-már mérnöki csodának tekinthető. Mivel csodák valójában nincsenek, valahonnan el kellett venni a hiányzó centimétereket, ez pedig a csomagtartó volt, ami mindössze 202 literes. Az üreg rendkívül mély, és elég széles, viszont nagyon rövid. Középen egy felhajtható polc osztja ketté, az alsó része egy kivehető műanyag burkolatot kapott, ami könnyen tisztítható, így ideális tárhelye lehet a piszkos szállítanivalóknak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


180 centis vezető mögött még bőven marad hátsó lábtér


Ami miatt elhoztuk a tesztautót, az a jól ismert 1,25-ös Fiat-dízel, 75 lóerővel és combos 190 Nm nyomatékkal. Sajnos a newtonméter-áradat csak 1800-as fordulat felett jelentkezik érezhetően, ezért amikor kikanyarodunk egy forgalmas főútra, érdemes egyesben hagyni a váltót, mert kettesben nagyon nehezen lendül meg a közel 1,1 tonnás Splash. Ha viszont a fordulatszámmérő mutatója elhagyja a bűvös számot, egészen dinamikusan autózhatunk, igaz, a rendkívül precíz, és nem túl könnyen járó váltókarhoz azért gyakran kell nyúlni, hogy mindig az ideális tartományban dolgozzon az erőforrás.

A 13,9 másodperces gyorsulástól ugyan senki sem fog az ülésekbe préselődni, de a hirtelen ébredő nyomaték miatt ennél sokkal fürgébben tűnik belülről. Bátran kimehetünk autópályára is, csak a gyorshajtást nem szereti, 130 km/óra fölött már alig emelkedik a sebességmérő mutatója a nagy homlokfelület miatt, a 165 km/órás végsebességet csak kínlódva éri el. Inkább arra jó a nagy nyomaték, hogy megterhelve is közel olyan dinamikus legyen a Splash, mint üresen, a benzines verziók sokkal jobban megérzik, hányan is ülünk az autóban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


Rengeteg autóban bizonyított már a Fiat legkisebb dízelmotorja


Jól sikerült a kis dízel hangszigetelése, ha már bemelegedett, kifejezetten halkan és kulturáltan jár, ebben a tekintetben nem sokkal marad el a benzinesektől. A dízelmotorokat általában - a nagyobb nyomatékon kívül - kedvező fogyasztásukért vásárolják. Nos, a Splash 5,2 literes városi átlaga elég jó, de nem kiugró, ekkora motorral és karosszériával inkább az lett volna meglepő, ha többet fogyasztott volna. Országúton, megfelelő önmérséklettel valószínűleg a négyliteres átlag is tartható lenne, ami már egészen hosszú hatótávolságot eredményez a 45 literes üzemanyag-tartállyal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


A leselkedő Wagon R+-nak kicsit nagyobb volt a csomagtartója


Sajnos egy dolgot nagyon elrontottak a Suzukinál. A dízelt csak GLX felszereltséggel lehet megvásárolni, ami azt jelenti, hogy 3,6 millió forintot kell érte leszurkolni, ez pedig 640 ezer forinttal több, mint amennyit a remek 1,2-es benzinmotorért kérnek ugyanennyi extrával. Bár a GLX felszereltség viszonylag gazdag, hiszen a bőrkormányt, a távirányítós központi zárat, két elektromos ablakemelőt, manuális légkondicionálót, mp3-as audiorendszert, négy légzsákot és blokkolásgátlót is tartalmaz, az ár még így is jelentős.

Még durvább a különbség a dízelnél alig lassabb, és csak egy literrel többet fogyasztó ezres benzinmotor esetében, amit már 2,2 millió forint alatt is el lehet hozni, igaz, GLX felszereltséggel az is 2,75 millió forintot kóstál. A 850 ezer forintos árkülönbséget a drágább üzemanyag és szervizelés mellett csak hosszú évek alatt hozná be a dízel Splash alig kisebb fogyasztásával. A Suzukik árelőnye a konkurenciához képest tehát csak a benzines motoroknál jelentkezik, a dízel változat árából már sokkal tágasabb és erősebb autókat is vehetünk - szintén modern és takarékos, közös-nyomócsöves dízelmotorral.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1248 cm3. Furat/löket: 69,6/82 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 55 kW (75 LE)/4000. Nyomaték: 190 Nm/1750. Sebességváltó: ötfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/dob.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 3715/1680/1590 mm. Tengelytáv: 2360 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1460/1470 mm. Tömeg: 1085 kg. Terhelhetőség: 445 kg. Csomagtartó térfogata: 202-573 l. Üzemanyagtartály térfogata: 45 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 13,9 mp. Végsebesség: 165 km/óra. Átlagfogyasztás: 4,5 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 5,2 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 120 g/km.