Mi lesz a Subaru csapat tagjaival? Solberggel személyesen közölte a hírt monacói lakhelyén a gyár egyik, Japánból odarepült vezetője - a pilóta azonnal el is bújt a nyilvánosság elől. A norvég azóta saját szponzorainak segítségével a 2009-es indulást tervezi, de csak úgy állna rajthoz, ha ütőképes technikával tehetné azt. Az ausztrál Atkinson szintén sokkszerűen élte meg a bejelentést, bár ő inkább hozta a pénzt a csapathoz, mint vitte. Még egyszer nemigen adatik meg neki, hogy komoly gárda gyári autójába ülhessen.

Az eredetileg 2009-re második számú csapatnak szánt norvég Adapta tovább vinné a márkanevet, és indulna a gyártók közt, de ehhez a Prodrive áldása is kellene. Első számú pilótájuk Mats Ostberg lesz, de nem kizárt, hogy Solberg és Grönholm is fel-feltűnik majd a csapatnál.

Forrás: [origo]

Nyolc vb-cím: Kankkunen és Mäkinen is négy-négy címet szerzett. A két legendás japán márka közül jövőre már egyik sem lesz a sorozatban


Két igazi gyári csapat maradt a sorozatban: a Ford és a Citroën. Előbbi épp a Wales Ralin erősítette meg, hogy 2009-ben is részt vesznek a világbajnokságon, a franciák már korábban megtették ezt. Jövőre tehát két nagy és két-három kiscsapat vesz részt a küzdelmekben, a privát versenyzőkön kívül. Az az utáni helyzet viszont teljesen bizonytalan: jelenleg csak reménykedhetünk abban, hogy az FIA bölcsen alkotja meg majd a szabályokat, és további cégeket sikerül a rali felé csábítani.

Jövőre mindenesetre a korábbiaknál is egyhangúbb szezonnak nézünk elébe. A sorozat a szó soros és átvitt értelmében is elveszítette egyik üde színfoltját.

Forrás: Duen

Spitzmüller Csaba, az idei abszolút magyar bajnok Mitsubishi WRC-vel. A jövő évi tervek szerint indulni fog egy vagy több WRC-futamon, ahol így már kevesebb gyári menővel kell megküzdenie


Külön érdemes megemlíteni a hazai rali helyzetét is, ahol egészen más okokból vált érdekessé a WRC kérdés. Az idei év elején a WRC autókat előbb kitiltották a 2009-es szezontól a bajnokságból, majd év vége felé hatályon kívüli helyezték ezt a határozatot. Többhetes lobbizás után egy olyan verzió született, amely szerint mehetnek a WRC-k, de nem a hazai értékelésben, hanem egy nyílt nemzetközi bajnokságban, amely megint furcsa helyzetet teremtett volna.

Sajnos a magyar autósport tájékán az utóbbi időben a napi politikához hasonló megosztó hangulat uralkodott el, ezért szinte már lehetetlenné vált a szövetség müködése. Erre a helyzetre jelenthetett megoldást az elmult hétvégi tisztújító közgyűlés, ahol a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) régi-új elnököt és elnökséget választott. Ferjáncz Attila ismét a magyar autósport első emberévé vált, míg közvetlen segítői közé több húzónév is került, például az idei szezon végén visszavonult Vizin László.Vizin László egy egyedi fényezésű Imprezával és egy második helyezéssel fejezte be idén eredményes rali pályafutását. Remélhetőleg az MNASZ elnökségének tagjaként hasonlóan sikeres lesz


Az új vezetőség első intézkedése a 2009-es magyar bajnokság rendbetétele volt, ennek értelmében mégis indulhatnak majd a WRC-k és az A8-as autók, és ugyanúgy értékelik őket, mint eddig. Jövőre a tervek szerint hét verseny lesz, a pontvadászat március végén kezdődik majd, Egerben.