Vasárnap 11 órakor életbe lépett Budapesten a szmogriadó, amely - szankció híján - egyelőre inkább elméleti korlátozás az autósokra nézve. Az egyszerű rendszámelvnél jóval összetettebb, és furcsaságoktól sem mentes a szabályzás. Egy ötliteres benzinmotorral szerelt hibrid közlekedhet, amikor egy egyliteres kisautó nem. Gázautóval is lehet menni éjjel-nappal - kár, hogy ilyen jármű nincs -, a benzin-gázos viszont gázzal használva sem kivételezett. A modern dízelek rendszáma pedig nem számít. 

Bár már napok óta hallani lehetett, nagyon szennyezett a főváros levegője, sokakat mégis meglepetésszerűen ért a vasárnap reggeli hír, hogy vasárnap páros rendszámú autójukkal nem közlekedhetnek Budapesten.

Páros napokon a páros rendszámú gépjárművek - tehát autók és motorok is -, páratlan napokon a páratlanok közlekedhetnek - szól a fővárosi rendelet. Meglehetősen egyszerű módszer a forgalom csökkentésére, de sok szempontból bele lehet kötni.

Nem a környezetvédelemre buzdítja az embereket, hanem arra, hogy két autójuk legyen. Nem számol azokkal, akiknek a munkájukhoz kell az autó, és arra sem gondoltak, hogy ehhez átgondoltabb, fejlett tömegközlekedés kellene parkolókkal, gyorsvasutakkal.

A december 10-étől hatályos rendelet szerint Budapest közigazgatási területeire terjed ki a korlátozás. Az év végén elfogadott módosítás azonban kivételként említi az M0-s körgyűrűt - amelynek közigazgatási szempontból vannak budapesti szakaszai-, hiszen az elkerülőt választó autósok éppen a várost óvják a káros anyagoktól.

A rendszámelvet sokan igazságtalannak tartják, hiszen nem tesz különbséget a régi, szennyező, és az új, kevésbé szennyező autók között, továbbá azt sem mérlegeli, ki, milyen célra használja a gépjárművét. Van azért néhány kivétel.

Az életbe lépő forgalomkorlátozások alól mentesülnek:
1. a helyi, helyközi és távolsági közúti közösségi közlekedés (BKV, MÁV, Volán) járművei; és egy új megegyezés alapján a taxik is
2. a következő környezetvédelmi osztályú járművek:
- tiszta gázüzemű, vagy elektromos meghajtású, vagy hibrid hajtású járművek, környezetvédelmi besorolási osztály: 5;
- Az ENSZ-EGB 49.03 előírás III jóváhagyás és 51.02 előírás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott dízelmotoros (EURO-V.);  környezetvédelmi besorolási osztály:12;
- Az ENSZ-EGB 49.03 előírás III jóváhagyás és 51.02 előírás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott dízelmotoros (EEV.);  környezetvédelmi besorolási osztály:13
3. a megkülönböztető fény-és hangjelzéssel felszerelt járművek;
4. a DT betűjelű rendszámmal ellátott járművek;
5. betegszállító, valamint beutalt betegeket szállító járművek;
6. orvosi ügyeletet ellátó járművek;
7. mozgáskorlátozott személyt szállító járművek (amennyiben eredeti és érvényes parkolási igazolvánnyal rendelkeznek és ez a szélvédőn keresztül jól látható);
8. szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, valamint karbantartást és ellátást biztosító járművek;
9. köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek;
10. elromlott jármű vontatását vagy a közúton elromlott jármű hibalehárítását végző járművek
11. közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.A kivételekből világosan látszik, hogy aki az utóbbi években környezettudatosan választott autót, az most is közlekedhet, hiszen a modern, Euro 5-ös dízelek és a hibridek is közlekedhetnek riadó alatt. Ahogyan a tiszta gázüzemű autók is - elvileg, ilyen ugyanis nincs, csak kettős, benzin-gáz üzemű. Azokkal viszont nem kivételeznek, hiába használják őket jellemzően gázos üzemmódban

 


Az autósok véleménye a szmogriadóról

 

Az világos, hogy autónk hibrid-e, az is biztos, hogy nem tiszta gázüzemű, de mit jelent vajon "az OBD-rendszerrel ellátott dízelmotoros" kifejezés? Az OBD (On Board Diagnosis) a gyakorlatban nem fontos kitétel, hiszen ez csak egy járműdiagnosztikai szabvány, amelyet a nyolcvanas évek végén találtak ki, hogy a motor hibás működésénél a főbb paraméterek gyorsan kiolvashatók legyenek. Ezt a kilencvenes évek közepén váltotta az OBD II, amely Európában az Otto-motoros gépjárműveknél 2001-től, a dízel üzemű autóknál 2003-tól kötelező. Az újabb autókban tehát van ilyen, de ettől még nem Euro 5-ös egy autó, és nem is EEV (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle - kiemelten környezetkímélő jármű).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A forgalmi második oldalán, a V.9 mögött található szám a környezetvédelmi osztály. Ha ez a szám 5, 12, vagy 13, akkor a szmogriadó nem érvényes ránk


A fő kitétel tehát az, hogy melyik környezetvédelmi osztályba tartozik az autó. Ha 5, 12, vagy 13, akkor szabadon lehet közlekedni. Az 5 annyit jelent, hogy tiszta gázüzemű, hibrid, vagy elektromos, a 12 és a 13 pedig a legmodernebb dízeleket takarja. Attól, hogy valakinek új dízel autója van, és van benne részecskeszűrő még nem feltétlenül tartozik a 12-es vagy 13-as csoportba.

Gyorsan kideríthető, melyik osztályba tartozik egy autó: a forgalmi engedélyben szerepel, a rendőr is innen tudja eldönteni, szabályosak vagyunk-e. A forgalmi engedély második lapján a V.9 jelzi a környezetvédelmi osztályt. Aki tehát itt 5, 12, vagy 13-at olvas, az bármikor közlekedhet az autójával.

Sajnos a rendszer így sem tökéletes, hiszen előfordulhat, hogy valaki az új Euro 4-es autójából ül át a saját tulajdonú, régebbi, sokkal környezetszennyezőbb autójába csupán azért, mert annak jó a rendszáma aznapra. A hibrid esetén is felmerül a kérdés, hogy abszolút értékben mennyire környezetbarát egy ötliteres V8-assal felszerelt hibrid.

A rendelet szinte semmi időt nem hagyott a megfelelő, átgondolt bevezetésére, ezért rengeteg kérdés, aggály merült már fel a két nap alatt.

Az alkotmányjogász a bevezetést kritizálta

Alkotmányosan aggályos lehet egy rendelkezés bevezetése, ha az embereknek nincs módjuk megismerni azt, illetve felkészülni annak betartására - mondta Kolláth György alkotmányjogász az MTI érdeklődésére vasárnap. Az emberek nem a hírműsorokból szoktak értesülni alapvető jogaikról és kötelezettségeikről, és többnyire nem várható el tőlük, hogy órákon belül átalakítsák életviszonyaikat - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy egyelőre úgy tudni, nincs szankciója a rendelkezés be nem tartásának, Kolláth György annyit mondott: ez is jogállami képtelenség, hisz az egyes rendőr intézkedése során dönthet úgy, hogy szóbeli figyelmeztetést alkalmaz, de ha egy rendelkezésnek általában nem alkalmazzák a szankcióját, akkor nem is nagyon várható el annak betartása.Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta: mivel szmoggal kapcsolatos korlátozást korábban még soha nem vezettek be a fővárosban, így a rendőrség nem büntet, csupán figyelmezteti a lakosságot, hogy tartsák be a rendeletet. A sajtófőnök szerint a jelenlegi tapasztalatok alapján módosítják majd a szabályozást, hogy az azt figyelmen kívül hagyókat milyen formában szankcionálják. Demszky Gábor főpolgármester felkérte az érintett minisztériumokat, hogy a meglévő joghézag megszüntetésére - egy rendelet be nem tartását nem követi szankció - nyolc napon belül tegyenek javaslatot.

Fotó: Füzesi Ferenc (MTI)

A szmogriadó második napján már nem ellenőríznek a rendőrök a forgalmasabb helyszíneken és bevezető utakon. A járőrők figyelmeztethetnek, ha akarnak


A rendőrség már egy nap alatt is változtatott a hozzáállásán, hiszen vasárnap még ellenőrizték a korlátozás betartását a rendőrök néhány forgalmasabb fővárosi helyszínen, hétfőn azonban erre már nem fordítanak külön energiát. Hétfőn az éppen szolgálatban lévő kollégák végzik az ellenőrzést a napi munkájuk mellett, azaz, ha látnak egy páratlan rendszámú autót, akkor belátásukra van bízva, hogy megállítják-e figyelmeztetni az autóst, szankcionálni ugyanis továbbra sem tudnak - tájékoztatott Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője .

Levegő Munkacsoport: kiszabható a pénzbüntetés

A Levegő Munkacsoport megtalálta azt a jogi lehetőséget, hogy miként lehetne pénzbüntetéssel szankcionálni a szmogriadó korlátozást figyelmen kívül hagyó autósokat és erről levélben tájékoztatták Demszky Gábor főpolgármestert és Tóth Gábort, Budapest rendőr-főkapitányát. A szervezet honlapján is olvasható levélből az derül ki, hogy a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) kormányrendeletet szerint az önkormányzat jegyzője köteles megbírságolni azt, aki megszegi a szmogriadó-rendelet előírásait. A kormányrendelet 8. számú melléklete kimondja, hogy 25 000 és 100 000 forint közötti bírságot köteles fizetni az, aki a szmogriadó elrendelése esetén nem (esetleg késve vagy részben) hajtja végre a szmogriadó intézkedési tervben előírt intézkedéseket. Tehát amennyiben a rendőrség azt észleli, hogy valaki megszegi a szmogriadó-rendelet előírásait, akkor erről köteles értesíteni az önkormányzat jegyzőjét, aki majd kiszabja a bírságot.A főváros nem igazán akart ezzel a helyzettel mit kezdeni, az önkormányzat az első perctől próbált kibújni a rendelet alól, abban bízva, mégsem lép életbe. A BKV egyébként csúcsidőn túli járatsűrítéssel segíti az emberek közlekedését, ez tíz százalékkal növelt járatkapacitást jelent a földfelszínen, a metrók húsz, a HÉV-ek ötven százalékkal nagyobb sűrűséggel közlekednek.

Az első két nap korlátozása máris javulást hozott, igaz nem az elvárt mértékben. A vasárnapi adatok alapján a szennyezettség mértéke még az egészségügyi határérték háromszorosa volt, mára a megengedett érték kétszeresére csökkent. Ez még mindig nem elég, ezért a szmogriadó továbbra is érvényben marad egészen addig, míg a főváros valamennyi mérőállomásán mért határértékek 24 órás átlaga nem lépi túl a riasztási határértéket. Az időjárási előrejelzések szerint szerdától várható új szél és csapadék, amely változást hozhat a levegő minőségében.