2009 legfontosabb autós újdonságai

Vágólapra másolva!
A gazdasági világválság ellenére az idei év sem szűkölködik majd autóbemutatókban. Kategóriákra bontva mutatjuk be a legfontosabb új modelleket.
Vágólapra másolva!

Audi A1

Forrás: [origo]

Év végén jön az Audi új kisautója, amely valószínűleg az A1 nevet kapja majd. A Mini ellenfelének szánt autó futóműve sportos hangolású lesz, motorválasztéka nagyrészt megegyezik majd az új VW Polóéval. Először a háromajtóst ismerhetjük meg, később lesz nyújtott Sportback is, de a kabrió elkészítésére is van esély. Hibrid- és elektromos változatok bevezetését is tervezik Ingolstadtban.

Chevrolet Spark

Forrás: [origo]

A Detroiti Autószalonon már láthattuk az előzetesét a Chevrolet Sparknak, de a szériaváltozatról csak a márciusi Genfi Autószalonon hull le a lepel. Várhatóan 1,2 és 1,4 literes benzinmotorokkal kínálják majd a magas építésű kisautót, amely a GM koreai és európai fejlesztőközpontjainak közös munkája.

Fiat Topolino és 600

Forrás: [origo]

A Fiat két olcsó modellt is bemutathat 2009-ben, mindkettő a modernizált volt Zastava gyárból, a szerbiai Kragujevacból érkezik majd. A kisebbik az új Topolino lesz, amely a Fiat Panda és a Fiat 500 által is használt padlólemezre épül majd, de rövidebb lesz náluk. A 3,2 méter hosszú miniautóban állítólag négy ülés lesz majd, alapmotorja egy új fejlesztésű benzines kéthengeres, amely turbó nélkül 65, turbóval 90 lóerős teljesítményű. Jóval tágasabb lesz nála a Grande Punto padlólemezére épülő új 600-as, amely a Dacia Sanderónak jelenthet konkurenciát. Motorjai is a Puntóból jönnek, de a választható extrák és biztonsági berendezések listája jóval rövidebb lesz, hogy a vételár a lehető legalacsonyabb legyen.

Volkswagen Polo

Forrás: [origo]

Az év talán leginkább várt kisautója az új Volkswagen Polo, amely technikáját tekintve majdnem a Golf VI színvonalán lesz. Olyan extrákat lehet majd rendelni hozzá, mint az érintőképernyős navigáció, a hétfokozatú DSG-váltó, a bi-xenon fényszóró, a sávtartó asszisztens, a tolatókamera, az adaptív lengéscsillapítás vagy az önparkoló rendszer. Jelentős újdonságok jelennek meg a motorpalettáján is, hiszen ebben a modellben mutatkozik be az 1,2-es TSI motor, és az 1,2 literes, illetve az 1,6 literes közös-nyomócsöves TDI motorcsalád. A hagyományos, három- és ötajtós karosszériák mellett állítólag buszlimuzin változata is lesz a Polónak, érkezése tavaszra tehető.

Opel Meriva

Forrás: [origo]

Elődjénél jóval tágasabb és kívülről is nagyobb lesz az Opel Meriva második nemzedéke, amelyet tanulmányautó formában a tavalyi Genfi Autószalonon mutattak be. Az idei svájci seregszemlére már a szériaváltozat érkezik, amelynek legnagyobb különlegessége az egymással szemben nyíló FlexDoor oldalajtók lesznek. Ez az Opel szerint segít majd a szülőknek abban, hogy gyerekeiket könnyebben ültessék be, vagy jobban tudjanak rájuk vigyázni a kiszállás során. Belül megmarad a régi Meriva jól variálható hátsó üléssora, a motorkínálatot azonban várhatóan egy új, 1,4 literes benzines turbómotorral egészül ki.

Lancia Ypsilon

Forrás: [origo]

Igencsak eljárt már az idő a Lancia Ypsilon felett, ezért a Fiat luxusmárkája már nem halogathatja tovább a kisautó új generációjának bemutatását. Az új Ypsilon is a Fiat Grande Punto technikájára épül, de belső terében jóval finomabb anyagokat használnak majd, és a felszereltsége is gazdagabb lesz. Megjelenése az új Delta által elkezdett irányvonalat viszi tovább, de a Fiat 500-hoz hasonlóan számos kiegészítővel lehet majd feldobni az összképet.

Citroën C3

Forrás: [origo]

A Citroën C3 új nemzedékét a szeptemberi Frankfurti Autószalonon mutatják be. Padlólemezét és motorjait a Peugeot 207-től örökli majd, utastere azonban a magasabban húzódó, kacsásan ívelt tetőnek köszönhetően szellősebb lesz. Állítólag a klasszikus, ötajtós mellett háromajtós karosszériával is forgalmazzák majd, ami a C2 modell megszűnését jelentheti. Buszlimuzin-változata, a C3 Picasso már tavaly bemutatkozott, ennek értékesítése 2009 első negyedévében indul Magyarországon.

2009-ben megérkezik a hazai kerekedésekbe a Ford Ka és az új Fiesta, a Kia Soul, és közeli rokona, a Hyundai i20 is. Nagy várakozás előzi meg a Smart-ellenfélnek szánt, de 3+1 személyes Toyota iQ-t, de a japán gyártó a modellfrissített Yarist és a Suzuki SX4 ellenfelének szánt Urban Cruisert is bemutatják. Suzuki Alto helyett a vele szinte utolsó csavarig azonos Nissan Pixo premierjének örülhetünk majd. Már téltől megvásárolható lesz a felfrissített, Lancer-orrú új Mitsubishi Colt, de a Citroën C1- Peugeot 107-Toyota Aygo hármasikrek is megújultak az idei évre. Nagy túlélő a Peugeot 206-os, ami a 207-es orrával, 207 Compact néven marad a kínálatban. A kabrió kisautók kedvelői pedig a Mini és a Fiat 500 nyitott változatát várhatják.