50 éves a Bentley nyolchengerese

Vágólapra másolva!
Ötven évvel ezelőtt szerelte fel először a Bentley egyik modelljét 6,2 literes V8-asával és ez a mára legendássá vált motor hatása a mai napig észrevehető a gyártó új erőforrásain.
Vágólapra másolva!

A legendás nyolchengeres S2 Contintental felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult a gyártónak, ugyanis az a mai napig felhasználja az eredeti 6,2 literes motor terveit új típusainál. Természetesen a Bentley-k teljesítménye azóta több mint másfélszeresére nőtt, de az 50 éves alkatrész nyomai felfedezhetőek az Arnage, az Azure vagy az 530 lóerős Brooklands kupéban is. Ez utóbbi kocsi nyomatéka (1050 Nm) egyébként a világon a legnagyobb, amelyet egy sorozatgyártású nyolchengeres motorból kipasszíroztak.

A legújabb Bentley modellek - többek közt az említett típusok új verziói is - a 2007-ben bemutatott 6,75 literes nyolchengeres használják. Ezt a motort jelenleg a cég angliai központjában, Crewe-ban kézzel szerelik össze. Legerősebb változata a már említett 530 lóerős verzió, amelynek köszönhetően a Brooklands öt másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára és onnan 300 km/óráig meg sem áll.