"Kritikus pont az akkumulátor, sokan emiatt félnek a hibridektől" - folytatja a szakember. "Pedig felesleges az aggodalom, olyan akkuval még nem találkoztam, amely magától tönkrement volna. Törött autónál megesett, hogy hosszú ideig elhúzódott a javítás, hónapokig nem vették ki az akkumulátort - na ezeket nagyon nehéz újra elindítani. Ha így, figyelmetlenségből teljesen lemerül, szinte lehetetlen újra feltölteni, óvatosan kell kezelni. Belgiumban van egyetlen töltő, amellyel lehet próbálkozni."

Az akkumulátor élettartama 15 év, ez a hibridek egyetlen fizikai korláta. A szerkezet egyébként szinte elnyűhetetlen, 60 ezrenként olajt kell benne cserélni és ennyi. A rendszer a hajtómű állapotától függően szabályozza, hogy többet vagy kevesebbet dolgozzon a benzinmotor, az élettartam vége felé nyilván többet.

"A hibridek nagy hátránya, hogy tízéves koruk után óriási gonddá válik újraeladhatóságuk - bátor, aki ilyen autót megvesz" - világít rá a visszásságokra Máté. "Tizenöt évet ígérnek ugyan az egyébként szintén két-két és fél millió forintos akkumulátorra, csak hát egy tízéves autónál már bármi beüthet. Meghal az akksi, kétmillió, esetleg a hibrid hajtómű is, újabb három. Tízévesen az autó ára már minimális, semmilyen esetben sem érhet meg ekkora befektetést: ezért van, hogy Amerikában ezek az első generációs Priusok már eladhatatlanok. A meghibásodásra megoldást jelenthetne egy egyszerű átprogramozás, hogy a rendszer csak a benzinmotort működtesse, ez viszont nem lehetséges, a Toyota természetesen ügyesen levédte a kiskaput. Tízéves hibridet én nem mernék venni, és be kell látni, a gyártónak sem érdeke, hogy évtizedeket éljen egy autó. Tessék szépen négy-öt év után újat venni. Erre utal az is, hogy az első Prius hosszú életciklusa után a másodikat már négy év után váltja a harmadik."

Forrás: Toyota


8 év és 160 ezer km garanciát vállalt a Toyota a Prius elemeire. Az akkumulátorok elvileg 500 ezer km-t is kibírnak, de előfordulhat, hogy hibás cellákat ki kell cserélni


Máté itthoni tapasztalatai szerint azért nyugodtan kijelenthető, hogy a hibridek precízen, jól összerakott autók, bár nem a magyar utakra találták ki őket. "Az ügyfelek a legtöbb esetben csak azért jönnek, mert zörög a műszerfal vagy valamilyen műanyag elem, ezeket kell helyrerakni. A műszerfal esetében az elemet teljesen kibontjuk, zajszigeteljük és máris megoldódott minden. Mások azért jönnek, mert autójukat megtákolták valahol, természetesen nem jól, tőlünk meg azt kérik, hogy rakjuk helyre. Megtesszük."

Okosan kell használni

Általános vélekedés, hogy hibridet csak akkor szabad venni, ha várhatóan úgy is használják majd, amire való. Akinek az a mániája, hogy városban is csúcson pörgeti a motort és mindent kihoz a vasból, vagy naponta ingázik Zalaegerszeg és Budapest között, annak egyszerűen nem való a hibrid. A benzin- és elektromotor kombinációja kizárólag normál használatban és főleg városon belül lehet előnyös, akkor, ha a villanymotor a finom gázpedálhasználatnak köszönhetően sokat dolgozik. Autópályán minden fór elvész, hosszú távon a hibridek semmivel sem fogyasztanak kevesebbet, mint a sima benzinesek vagy dízelek.