Kihangosítóval is veszélyes vezetni

Vágólapra másolva!
Nálunk csak kézben tartott telefonon tilos vezetés közben beszélni, Amerikában a teljes tiltásról vitáznak. Biztonságos körülmények között, mérésekkel vizsgáltuk, mennyivel növeli a reakcióidőt és csökkenti a vezetési képességeket a telefonálás. Az eredmények szerint a profi is zavarba jön, az átlagautós rosszul reagál a vészhelyzetre, és a rádiózás is veszélyes.
Vágólapra másolva!

Fotó: Ránki Dániel [origo]

Azt már eddig is tudtuk, hogy a kézben tartott mobil veszélyes. A kihangosító is az
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Gyakorlatilag tényként kezelt állítás, hogy a járművezetés közbeni telefonálás elvonja a sofőr figyelmét, ezért balesetveszélyes. Magyarországon kézben tartott telefonnal tilos vezetni, kihangosítóval vagy headsettel viszont engedélyezett. Az Egyesült Államokban - új kutatási eredményekre hivatkozva - teljes körűen betiltanák a telefonálást vezetés közben, és bár a népszerűtlen javaslat elfogadása politikai okok és a telefontársaságok lobbija miatt kérdéses, mindenképp vitára érdemes. Kollégákkal, kamerákkal és mérőműszerekkel indultunk kideríteni, valóban csökkenti-e a koncentrációt a kocsiban telefonálás, és ha igen, mekkora a különbség a teljes összpontosításhoz képest.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=1OB6hsmjVZzp6X2S


Csak a versenyző mozgott otthonosan a tanpályán
Nézze meg a vizsgálatról készült videónkat!


Négyfős tesztcsapatunkból hárman az átlagos vezetőket képviselik: évek óta, rendszeresen autóznak. Negyedik kollégánk az [origo] autó rovatának legjobb pilótája, a Renault Clio kupa tavalyi bajnoka, magyar válogatott sportoló, Vida János, aki nem mellesleg vezetéstechnikai oktató is, tehát bátran nevezhetjük profi autóvezetőnek. Egy kétliteres, turbós Opel Astra GTC-vel indultunk a hungaroringi Allianz Vezetéstechnikai Centrumba.


Rengeteg tanulmány készült

Fotó: Ránki Dániel [origo]

Nem elméletben vagy számítógépes szimulációval teszteltük a kollégáinkat. A Hungaroring területén elhelyezkedő tanpályán biztonságosan kísérletezhettünk
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A vezetés közbeni telefonálás hatásait régóta vizsgálják szakértők, számtalan tanulmány készült ezzel kapcsolatban. Az utóbbi években különböző egyetemek tanszékei végeztek vizsgálatokat, amelyek végeredménye mindig az lett, hogy a telefonálás mindenképpen elvonja a figyelmet. Egyesek kisebb mértékű változást mértek, mások ötszörös reakcióidő-növekedésről számoltak be. Az Egyesült Államokban az NSC (Országos Biztonsági Tanács) vezetője egyenesen az ittas vezetéssel hasonlította össze a telefonálást, ugyanis hasonló hatások figyelhetők meg. A telefonáló ember lassabban reagál, az elé kerülő vizuális információknak csak körülbelül felét veszi figyelembe.

A vizsgálatok nagy részét azonban jellemzően teremben, a számítógép előtt ülve végezték, az alanyoknak csak a képernyőre kellett figyelniük, és bizonyos feladatokat megcsinálniuk. Mi életszerűbb tesztet próbáltunk végezni.



Telefonálás közben romlanak a reflexek

Fotó: Ránki Dániel [origo]

Nem a legmodernebb gép, de a célnak tökéletes. Telefonálás közben mindenki lelassult, volt, aki tévesztett
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Három vizsgálatot végeztünk el. A reflexidőmérésen tesztelőinknek harminckét kérdéses feladatot kellett elvégezniük, telefon nélkül, majd mobillal a kézben, egy kollégával beszélgetve. Ha a kissé koros berendezésen piros lámpa gyulladt ki, akkor a lámpa előtti, ha viszont zöld, akkor az ellenkező oldali érzékelőt kellett megérinteni (a megoldáshoz egy kézre volt szükség, tehát a telefon fizikailag nem akadályozta kollégáinkat). A beszélgetés alatt igyekeztünk olyan témákat érinteni, amelyek lekötik a tesztelt személy figyelmét


reakcióidő ImolaRentonÁdámJani
32 kérdéses teszttelefonálvatelefonálvatelefonálvatelefonálva
összidő (mp):24,9432,1527,1134,9124,4251,7324,0846,5
átlag (mp):0,560,770,630,750,551,230,531,1
legjobb (mp):0,210,30,210,330,20,370,20,32
hibák száma:11000002


A reakcióidőmérés a várt eredményt hozta. Telefonálás közben mindenki lelassult, az átlagos reakcióidő jelentősen romlott, de a legjobb reakcióidők nem annyira. Ez azért lehetséges, mert egyszerű kérdéseknél majdnem ugyanarra az eredményre képesek, mint telefonálás nélkül, az összetettebb feladatok azonban számottevően lassítják a reakciót. Kijelenthetjük: a kommunikáció alapvetően rosszul hat a koncentrálóképességünkre, valamint a reflexeinkre.