Az átlagos teljesítményű motor erejét ötfokozatú váltóra bízták, amelynek ötödikje elég hosszú ahhoz, hogy 50-nel csorogjunk vele, cserébe autópályán már kezd hangosodni.

1500-1600-as fordulatszám tájékán magára talál, nem csoda, hiszen a nyomaték jelentős része ekkor már rendelkezésre áll.

Az egyhatosok között nagyon jó kis motor ez. A fokozatok mindegyikében rugalmas, legalábbis a lehetőségeihez mérten. Nagyot lépni nem fog, de három-négyezres fordulatszám fölött erősebb, és gyorsításkor nem a jellegzetes, emisszió-rabláncra fűzött négyhengerest hallani, hanem egy sportosan morgó erőforrást. Táplálni már kisebb öröm, városban 9-9,5 litert lelkiismeret-furdalás nélkül benyel egy személlyel is. Aztán megnéztem a gyári adatot, ugyanennyi, de nem az lett a következtetésem, hogy teljesítem a normát, hanem hogy ez így sok.

A vezethetőség elemzését az ülésbe huppanással kell kezdeni. Az Exclusive-kivitel alcantara-bársony kárpitozása tapad, nem fog csúszkálni rajta senki, miközben vérmesen kanyarodik a Citroënnel. Ezt a műveletet magabiztosan, érzetre feszesen hajtja végre az autó, miközben az úthibákat is jól semlegesíti a futómű, annak ellenére, hogy az alacsony oldalfalú gumikkal a nagyobb kátyúkat megérezni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kereken 10 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, 195 km/óra a végsebessége. Egy ilyen autóba bőven elég
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A kényelmes ülések nagyobb oldaltartása is feltűnik, amikor szükség van rá, bár az ülőlap termeteseknek keskeny lesz. A kormány jó visszajelzést ad az útról, a fékek erősen, de hirtelen fognak. A váltó nem az igazi, mindenből hiányzik egy kevés: pontosságból, keménységből. Hoz egy átlagot, ám nem tesz hozzá az élvezethez. Ezért nem lesz a C4-ből százszázalékos sporttárs, de az egymáshoz túl közel lévő fék- és gázpedál sem segíti hozzá ehhez.

A C4 egyik legfontosabb küldetése a kényelmes utaztatás, amit a belső burkolatok tapintása, a bőséges felszereltség és az autó egész viselkedése alátámaszt. A bársonykárpitból az ajtókra is jutott, a műszerpult tetejét puha anyaggal borították. A berendezéseket könnyű kezelni, néhány gomb lehetne nagyobb a középkonzolon. A három kijelző (föntről lefelé: menetadatok, fedélzeti számítógép és hifi, klímaberendezés) nagyon megosztaná a figyelmet, de csak az elsőt kell gyakran figyelni, így hát ez is rendben lenne. A színük nem egyezik: a fölső nagyon világos, közelít a fehérhez, az alsó már sötét borostyánsárga - a középkonzol tetején a napfény erősebb, így a nagy kontrasztú és fényerejű, árnyékolt kijelzőnek mindig láthatónak kell lennie.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Alaphelyzetben 320 literes a csomagtartó
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az alsó-középkategóriás helykínálat egyedül a hátsó lábtéren mutatkozik meg: magas utas térde már a háttámlához nyomódna, ha azt nem mélyítették volna ki olyan szépen és precízen. A C4 sok lehetőséget kínál a kisebb holmik elpakolására az utastérben: a kis fiókok, szemüvegtartó, hatalmas kesztyűtartó, hálós zsebek, könyöklő bőven elég ehhez. A csomagtartó 320 litere szűken átlagos, ledöntött ülésekkel is csak egy köbméter plafonig, amire már kisautók is képesek.

A nagy lebukás

Fotó: Varga András [origo]

A franciák szeretnék, ha nem csak a két lámpa hasonlítana egymásra


Mosatáskor derült ki, honnan olyan ismerős a C4 első lámpája: az autómosó szomszéd állásából, konkrétan az E60-as 5-ös BMW-ről. Forma és lencsék elosztása apró eltéréssel stimmel, a szemöldök is megvan, ha gonosz lennék, azt mondanám: de jó a BMW-vel együttműködni! A kocsik azonos színe a véletlen műve.

Szintén itt megszólított egy C4 HDi tulajdonosa, kérdezgetett a járgányról. Közben megmutatta hároméves autójának távirányítós kulcsát, amelynek gombjai anyagukban elértek, szétmállottak. A tulaj sokat száll ki és be, ejnye.A friss modell megérkeztével akciós áron adják a C4-et, 5,1 millió forint helyett 4,5 millióért az ötajtós, 1,6 literes Exclusive-felszereltségű autót. Ez jó hír, mert egy új Golf 800 ezerrel, a nem éppen legfrissebb Toyota Auris egymillióval drágább, de például a szintén vadonatúj Renault Mégane 600 ezerrel olcsóbb ennél. Ebben viszont nincs bi-xenon kanyarfényszóró, ami a C4-ben igen. A csúcsszintű változattal egyébként nem minden igényt elégítenek ki, mert a kétzónás klíma, a menetstabilizáló, a vészfékrásegítő ugyan része a felszereltségnek, de a pakolóradar már nem. Ha erre is szükség volna, akkor csomagban kell kifizetni a 16-os könnyűfém keréktárcsákkal, miközben az Exclusive alapból 17-eseket ad - ki érti ezt? Egy másik csomagban a sávelhagyásra figyelmeztető berendezést (AFIL) is megvehetjük, panoráma-tetőablakkal, fűthető ülésekkel. Megint azt mondom, furcsa összeállítás, de a beszállítókat is ki kell fizetni valamiből.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Furat/löket: 77,0/85,8 mm. Teljesítmény: 88 kW (120 LE)/6000. Nyomaték: 160 Nm/4250. Sebességváltó: ötfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4275/1773/1458 mm. Tengelytáv: 2608 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1505/1510 mm. Tömeg: 1295 kg. Megengedett össztömeg: 1731 kg. Csomagtartó térfogata: 320-1023 l. Üzemanyagtartály térfogata: 60 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás 0-100 km/órára: 10,0 mp. Végsebesség: 195 km/óra. Átlagfogyasztás: 6,7 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 8,7 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 159 g/km.