Takarékos hibrid és szupersportautó

Vágólapra másolva!
A világ leggyorsabb hibridjének ígéri Giugiaro a Genfi Autószalonon bemutatott Namir nevű tanulmányautót, amely akár 300 km/órával is száguldhat.
Vágólapra másolva!

A nagyteljesítményű és kisszériás autókat építő műhelyek lassan felfedezik a hibrid hajtáslánc adta lehetőségeket, így amellett, hogy nem érheti támadás őket a környezetvédők részéről, újabb legeket gyűjthetnek be. Giugiaro cége, az Italdesign a Genfi Autószalonon mutatta be a leggyorsabb hibridnek kikiáltott Namir (tigris) nevű tanulmányt, amelyet a Frazer-Nash hibrid hajtásokat fejlesztő brit céggel együtt terveztek meg. Belső égésű motorja 814 köbcentis Wankel, az elektromos hajtásról négy darab, a kerekekbe szerelt, 298 kilowatt (400 lóerő) összteljesítményű villanymotor gondoskodik.

A hibrid egység 3,5 másodperc alatt katapultálja a narancsszínű szörnyeteget 100 km/órára, és összesen 10,4 másodperc szükséges a 200 km/órás sebesség eléréséhez. Az autó végsebessége 300 km/óra, és mindehhez a fogyasztás 2,5 liter körül alakul 100 kilométerenként. Ennek az igen alacsony fogyasztásnak az eredménye, hogy a Namir kilométerenként mindössze 50 gramm szén-dioxidot termel, körülbelül a felét annak, mint amennyit a legújabb Honda Insight, vagy a Toyota Prius bocsát ki.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3x6SXXWCdxmVRBdO


Egy virtuális kör a Namirral Monzában

Forrás: [origo]

Még több kép a galériában. Kattintson a képre!


Kérdés, hogy valóban a leggyorsabb a Giugiaro hibridje, ugyanis Genfben mutatja be az Infiniti az Essence nevű, 600 lóerős tanulmányát. Valószínű azonban, hogy az olasz sportkocsi gazdaságosságban tartani fogja elsőségét, ugyanis az Infinitiben egy 3,7 literes, ikerturbós V6-os erőforrás dolgozik.

Forrás: [origo]

Még több kép a galériában. Kattintson a képre!