Fényekkel kommunikáló autó az EDAG-tól

Vágólapra másolva!
Az autóipari beszállítóként ismert EDAG futurisztikus, a forgalom többi résztvevőjével fényekkel kommunikáló tanulmányautót alkotott, természetesen elektromos hajtással.
Vágólapra másolva!

Az EDAG Light Car különlegessége, hogy OLED (organikus diódás) világítását a karosszéria első és hátsó átlátszó elemeibe integrálták, és ezek segítségével képes a forgalom résztvevőivel kommunikálni. Hátsó szélvédője például kijelzőként funkcionál, amely a fékezés erejét, vagy az adott forgalmi szituációt - dugó, baleset, építkezés, stb. - jelezheti ábrán a mögötte jövő autónak. Amikor éppen nincs szükség ilyesmire, a kijelzőkön személyes üzenet, vagy akár grafikus témák is megjeleníthetőek, de a lámpák alakja és színe is megváltoztatható. Belül is teljesen személyre szabható az autó, a vezető maga rendezheti el a kijelzőn a műszereket, amelyeknek az alakja és a mérete is szabadon változtatható, akár egy számítógép kezelői felülete.

A Light Car bazaltszál-kompozit anyagú karosszériájának köszönhetően ultrakönnyű, teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból épült. A könnyű anyagok fejlesztésének egyik legújabb szereplője a bazaltszál, amely az üveg- és a szénszálhoz nagyon hasonló tulajdonságokat mutat, ám jóval olcsóbb az előállítása, és még könnyebb is azoknál.

Forrás: EDAG

Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!

Futurisztikus formájához, tudásához és tulajdonságaihoz illeszkedve a Light Car teljes egészében elektromos hajtású, egyetlen feltöltéssel 150-200 kilométert képes megtenni, végsebessége 150 km/óra. Mivel a kerékagy-motorok miatt hagyományos motorra és váltóra nem volt szükség, és a lítiumionos akkumulátorait a padlóba helyezték el, a négy méteres Light Car utasterének helykínálata a középkategóriás autókéval mérhető össze.

Forrás: EDAG

Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!

Mivel a tanulmányautó megalkotásához felhasználandó anyagok és technológiák, valamint az autó fejlesztése is még korai szakaszban van, ezért az EDAG nyílt forrásúvá tette a projekt dokumentációját, azt remélve, hogy más cégek is fantáziát látnak az elképzelésben és beszállnak a Light Car megalkotásába. Az EDAG célja, hogy egy év múlva már a szériaérett prototípust mutathassa be Genfben.