A biztonságon spórolnak a magyar autósok

Vágólapra másolva!
Hét fok alatt téli gumi - szól a már szinte unalomig ismert intelem, ám a hazai autósok között az autójukat keveset használóknak még mindig több mint egynegyede nyári gumival húzza ki a hideg hónapokat.
Vágólapra másolva!

A havonta kevesebb, mint 500 kilométert vezető sofőrök több mint egynegyede próbálja átvészelni a téli szezont nyári abroncsokkal, mutatta ki a KutatóCentrum 1590 fő részvételével végzett közvélemény-kutatása. Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatával nem csupán a baleseteket lehet elkerülni, hanem a gumik élettartama is meghosszabbodik.

Összetételük és mintázatuk miatt a nyári gumik évszakuknak megfelelően alkalmazva nem kopnak a normálisnál nagyobb mértékben, ám 7 fok alatt jelentősen veszítenek tapadásukból, így hideg, vagy csapadékos aszfalton folyamatos balesetforrást jelentenek.

Ugyanez igaz a nyáron használt téli gumikra is, amelyek puhább keverékű gumiból készülnek, a tapadást fokozó adalékanyagokkal, amelyek adott hőmérséklethatár felett már nem képesek ellátni feladatukat. Emiatt a téli gumik nyári használata is ellenjavallt, hiszen amellett, hogy a magas hőmérséklet miatt nagyon gyorsan kopnak, nem tapadnak megfelelően.

Forrás: [origo]

A nyári gumi télen, téli gumi nyáron történő alkalmazása egyaránt balesetveszélyes, és a takarékoskodó autós pedig egy esetleges karambolnál akár többszörösen is megfizetheti a megspórolt négy darab gumi árát.

A megkérdezett autósok fele emellett nem szívesen költ új gumikra, a régieket már csak akkor hajlandóak lecserélni, amikor azok már teljesen elkoptak, vagy csúszni kezdenek. A felmérésnél válaszadók 80 százaléka körülnéz a piacon, mielőtt kiválasztaná a számára megfelelő terméket, ám a felmérésben részt vevők mintegy ötödének döntését pedig csak az ár befolyásolja. A válaszolók 12 százaléka újrafutózott, vagy használt gumikkal is tökéletesen megelégszik.

A felmérést az online közvélemény-kutatásokra szakosodott, körülbelül 70 ezer önkéntes válaszadó tagbázissal rendelkező KutatóCentrum végezte, az Automax szakszerviz megbízásából. A reprezentatív felmérésben 1590 főt kérdeztek meg online kérdőív segítségével.