Köszönöm anyámnak, apámnak és a Vectrának - Opel Insignia teszt

Vágólapra másolva!
Ha a General Motors nem húzza le a rolót, és az Opel is életben marad, akkor ezt az évet úgy fogják emlegetni Rüsselsheimben, mint amikor ők nyerték meg az Év Autója díjat. A nagyon várt Insignia végre tesztautóként is bemutatkozott nálunk. Sok tekintetben nagy előrelépés a Vectrához képest, de az "Opel sosem kop el" frázisát aligha erősíti majd.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hangyál Attila [origo]

Az Év Autója nálunk járt. Nem győzött meg maradéktalanul
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A kupé, jól hangzik, elképzeljük írott szóként is: a coupé már olyan riviérásan elegáns, szóval nagyvilági, vonulós, klasszikus. Ehhez képest a kupés tetőív egy négyajtós középkategóriás autóban addig kelt ilyen képzeteket, míg nem kell aláülni. A Volkswagen Passat CC után az Insignia is ezt a fegyvert veti be, amikor kecses oldalnézetet mutat. Régi mondás, hogy az első pillantásra fellobbanó szerelemnél meg kell nézni a delikvenst másodszor is. Az Insignián ekkor sem érezni izzadságszagot, gyönyörűen eltalált arányaival a kategóriában magasra tette a látványbeli mércét - ugyanakkor az utastérbe pillantva nehéz a hátsó ajtók lemeze mögé magas embert képzelni. 180 centiméteres testmagasság lehet a fölső határ, ha a hátsó utas néha ki akarja húzni magát ültében a hosszú úton, vagy egyszerűen csak kinyújtja a nyakát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=8VMR3skHyFD1bf0O


Milyen az Insignia mozgásban? Videónkból kiderül


Ha ezen a semmiségen túllépünk a középkategória új ásza kapcsán, akkor nyugtázhatjuk, hogy külső méretéhez hűen nagy helykínálattal rendelkezik az Insignia, elöl mindenképpen. Az 500 literes csomagtartó úgy hatalmas, hogy kicsit keskeny, de elképesztően hosszú, tehát mélységi felderítő kell hozzá. Nem szoktak ilyen gondjaim lenni, de a mélyére érni csak bemászva tudnék. Egy tíz centiméteres lépcső segít azzal, hogy nem engedi teljesen a támlákig sodródni a csomagokat. Kisebb dolgok azért elférnek a kerékdobok mögötti hálós rekeszben is. A hossz előnye a méretes nyílás, ami négyajtósnál nem utolsó szempont.

Mitől szép az Insignia? Mindattól, amitől a menetpróbán is az volt, amit nagyon jól kiszámítva belerajzoltak, megformáltak. Említhetem például a felületekbe vasalt éleket az ajtókon, a motorháztetőn, a sárvédőn, a lökhárítón. Vagy azt a hatalmas lemezdarabot, ami a magasba emelkedik a csomagtér nyitásakor. Szeretik a nők Dépardieu orrát? Igen, de Clooney egész arcát már inkább. Elviselhetően nézett ki a Vectra eleje? Fogjuk rá, de tessék megnézni az Insigniáét. Valami változott a szívekben, a fejekben az Opel tervezőközpontjában. Miért kellett erre ennyit várni?

Fotó: Hangyál Attila [origo]

A 19 colos felniken nem tökéletes a rugózási komfort
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Vélemény?

Az autómosó dolgozói megint jó témát szolgáltattak a kereteshez, nagyjából esszenciáját adva a vadonatúj Insignia által kiváltott reakcióknak: "Mi ez? Inszigna." "Elnézést, milyen autó ez? Ja, a Szignia. Ami most a csapból is folyik. Gyönyörű autó!" Tény, hogy az utcán sokan megnézik: szép kocsi, de vajon miféle. Ezzel az Opel malmára hajtják a vizet, mert micsoda meglepetés, elismerés lesz, amikor rájönnek, honnan jön az Insignia.

Egy ismerőst el is vittem egy szakaszon, de nem hálálta meg. Először is az autót kívülről nem ismerte fel, majd benn udvariasan azt kérdezte: előfordulhat, hogy az ő tinédzserkorú Peugeot-jában kényelmesebb az ülés, mint ebben?



Házi Év Autója versenyünkön, ha nem is elsőnek jött be, de hétből négy kollégánál dobogós lett úgy, hogy addig csak egyikünk vezette. Gyaníthatóan az újságíró-társadalom nagyra értékelte az Opel lépését, amellyel újat alkotott, nem titkoltan saját kategóriájában akarva vezető szerephez juttatni az Insigniát. Külsőre sikerült is, főleg a frontrész idéz klasszikus, egyedi látványt, minden ódivatú vagy retró utánzás nélkül. A beleírt márkanévvel az emblémánál ugyanezt érezni. A kapható tíz motorja közül a két turbótlan benzines kivételével bármelyik erőforrást szívesen választanám. Telerakták friss fejlesztésű elektronikus berendezések sokaságával, amelyek a vezetés biztonságát hivatottak növelni, miközben a közvetlenebb élményért az új kormány-futómű egység is felelős, emellett összkerékhajtással is készül.

Fotó: Hangyál Attila [origo]

500 literes a csomagtartó
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Külseje után a számomra leginkább vonzó jellemzője a kínált variációinak nagy száma. A tízféle motort rögtön négy- és ötajtós vagy kombi karosszériába lehet csomagolni, van kézi és automata váltó. Mindegyik hatfokozatú, a felszereltség pedig négyféle lehet. A magasabb szintűekhez eleve nagyobb motor dukál, mint ahogy például nincs alapkivitellel V6 Turbo.