Ez az 1,6 literes benzinmotor minden méretében megegyezik a gyengébbel, csupán a teljesítménye nagyobb tíz százalékkal (viszont ötszázzal alacsonyabb fordulaton), és a nyomatéka három Nm-rel.

Ami a valóságban azt jelenti, hogy alig érzékelhető lesz a különbség. Gyorsulásban négytized másodperc - ugyan már! A rajzolt görbék alapján ugyanekkora különbség van az erőleadás módjában is. A gyengébb motor három deciliterrel kevesebbet fogyaszt, és 5 km/órával kevesebbel hajt - ejnye, no!

Hol van a kutya elásva?

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az 1,5-ös dCi talán jobb választás


(Az árképzésben. Az alap Authentique két motorral, a gyengébb 1,6-ossal és a kicsi, de nyomatékos 1,5 literes, 85 lóerős dízellel kapható. Most minden Mégane 200 ezer forinttal olcsóbb, így kerül előbbi 3,5 millióba, utóbbi 340 ezerrel többe. Ennyiért klímás, oldallégzsákkal is rendelkező, de rádió nélküli dízel ötajtósunk lesz, öt-hat literes fogyasztással. A benzinesnél négyszázezerrel, a kis dízelnél ötvenezerrel többért, egész pontosan 3,89 millió forintért kapjuk meg az erősebb benzinmotort, ami már csak Expression szinttől érhető el. A motorvariánson túli többlet a rádió, a vezető könyöklős rekesze és deréktámasza, a hátsó elektromos ablakemelők, a ködfényszórók, és a lehetőség, hogy bizonyos extrákba - mint például függönylégzsák, panoráma tetőablak, parkolóradar - beruházzunk.

Másik oldalról: a jobban felszerelt, erősebb egyhatos benzinesnél ötven rugóval olcsóbban biztonságos és hűtött, kereskedelmi rádióadóktól mentes dízelautónk lesz, ami rugalmasságban fasírttá, fogyasztásban péppé veri a benzineseket. Még a kötelezője is olcsóbb lesz egy kategóriával. Egyébként az első generáció után most, a harmadikban is a Coupé a drágább, amely nem elsősorban a háromajtós, hanem a sportosabb szerepet játssza.A két leggyengébb motorhoz öt-, míg a nagyobb benzineshez és dízelekhez hatfokozatú váltó jár, ami ismét csak Expression vonzerejét hivatott növelni. Egy ilyen benzinmotor meglenne ötössel is, gondolom én, nem így az autó számítógépe. A meglehetősen rövid első fokozatokkal és a fogyasztáskímélő hatodikkal egy olyan rendszer is dolgozik együtt, amely számomra rendre értelmetlen javaslatokat közölt. A bitek mindenhatóságába vetett erős hit kellett például ahhoz, hogy tartott sebesség mellett 28 km/óránál elfogadjam a negyediket. Természetesen figyelte, mennyire nyomon a gázpedált, és harmatos érintés mellett harmincegynéhánnyal lehetett csorogni ötödikben anélkül, hogy szólt volna, de a fogyasztás optimalizálása rosszul sikerült, mert átlagosan 9,4 liter volt városban. Igaz, a gyári adat 9,3 liter, de egy személlyel, nyugalmasan autózva ez túlzás.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Sokat javult a minőségérzet, pár év múlva az is kiderül, mennyire megbízható


A Mégane ugyanis semmiféle sportosabb érzést nem kelt, tehát alapvetően nyugodt tempóban hajtottunk néhány napig. Ettől még szerethető autó, hiszen kellemes hangulat az is, amikor világos beltérben jól szóló rádió és üdén friss műszerfal társaságában kényelmesen, csendben utazunk. A Mégane motorja csendesen, feltűnésmentesen szól, elegendő erővel teszi a dolgát. Illetlen morgás nagy fordulatokon és csak a háttérben hallatszik. Kifinomult, kulturált erőforrás, a váltó hasonlóan jellemezhető. Jól rugózik, kártyával és gombbal indul, hátul pedig elfér két gyerek. Csomagtartójába összesen 405 liternyi holmi fér (372 liter és egy 33 literes padlórekesz), ajtaja könnyű, és finoman csukódik. Az utastérben is akad pakolóhely, például a két, csapóajtós padlóüreg. Igaz, a kocsiból nehezen fogunk kilátni jobbkezes utcákba, kanyarodáskor a zebra irányába és átlósan hátra, a kormány a kelleténél kevésbé informál az útról, a fék hirtelen fog, és a rendelhető gyári tartozék műanyagtálca a vezető lába alatt jégpályaszerűen csúszik. Nagyjából ennyi bajunk lesz vele. Akkor meg miért is ne?

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Furat/löket: 79,5/80,5 mm. Teljesítmény: 81 kW (110 LE)/6000. Nyomaték: 151 Nm/4250. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4295/1808/1471 mm. Tengelytáv: 2641 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1546/1547 mm. Tömeg: 1215 kg. Megengedett össztömeg: 1734 kg. Csomagtartó térfogata: 372-1129 l. Üzemanyagtartály térfogata: 60 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás 0-100 km/órára: 10,5 s. Végsebesség: 195 km/h. Átlagfogyasztás: 6,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 9,4 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 163 g/km