Ezzel az logikával nem értek egyet. A tökéletes autó szerintem nem SUV, és a kétliteres turbódízel SUV-k között sem volt tökéletes a Q5. Állítólag ez az autó négy felnőtt számára is kényelmes. Hát én a 180 feletti magasságommal nem ültem kényelmesen magam mögött. Persze lehet azt mondani, hogy túlságosan fetrengek a vezető ülésben, de akkor is zavart. Talán túlságosan is kompakt a Q5?

Nem hiszem, hogy a Q5 ezekkel az örülten széles gumikkal bármilyen terepen boldogulna. Na jó, egy száraz földúton persze, de egy nedves, saras domboldalra nem ezzel indulnék el. Az más kérdés, hogy a vásárlóközönség az esetek talán 0,1 százalékában merészkedik terepre.

Abban is biztos vagyok, hogy nem a Q5 kétliteres motorja testesíti meg számomra az ideális hajtást, legalábbis ebben a járműben. Ez a motor alapjárat közelében ehhez a karosszériához kevés, lefulladásra hajlamos. Amíg nem tölt a turbó, kicsit vérszegény. Persze az erőzónában már lelkesen megindul, de így egy kicsit furcsa az összhatás. Az étvágyára sem mondanám, hogy takarékos, hiszen a hétvégi lassú gurulgatás során tudtam csak 7 liter környéki fogyasztást produkálni, inkább a 9 liter a jellemző. Ez sem sok, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ez egy 1,7 tonnás magas, négykerék-meghajtású jármű. Azt hiszem, egy kétliteres dízel A4 inkább megnyerne, quattro hajtással az is jól használható télen.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A belső nagyon igényes, az anyagok minőségiek, és az összeszerelésre sem lehet panasz
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Abban viszont én is egyetértek, hogy drága. Persze a kategóriához képest nem, de abszolútértékben az. A kétliteres turbódízel hatfokozatú váltóval 11,1 millió forintról indul, de jól felszerelve ez az összeg inkább 15 millió, vagy annál is több. Mondhatjuk, hogy ez egy tökéletes jármű, amely mindenhol jó, de számomra az SUV inkább a semmire sem igazán jó kategória. Ezt az összes SUV-ra elsüthetem, nem csak a Q5 sajátja. Tudom, hogy sokan nem osztoznak velem ezen a véleményen...

Ha eltekintek attól, hogy a Q5 is egy SUV, sőt a konkurensekhez mérem, akkor máris kellemes kép kezd körvonalazódni. Ez az autó talán a kategória legszebbje, ezért értem, ha sokan vágynak rá. Sokkal szebb, igényesebb a belseje, mint mondjuk a BMW X3-asnak, és hát kívül-belül kevésbé szögletes, mint a GLK. A Mercedes kicsit kakukktojás, hiszen csak az fogja megvenni, akinek bejön a szögletessége. Az Audi formaterve szélesebb réteghez áll közel, ráadásul a motor-váltó kínálat is kiterjedtebb, vonzóbb.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Alaphelyzetben 540 literes a csomagtartó, a pakolást nagyban segíti a rendelhető elválasztó


A Q5 nem csak mutatós, de nagyon jó minőségű is. Az anyagok is kiválóak, de a háborús terephez hasonlító budapesti utakon az is kiderült, hogy nagyon egyben van. Nem csavarodik, nem zörög, nem csattog, csak megy. Jó vezetni, bár a kormányzása nekem kicsit zavaró, hiszen középállásból nehéz kimozdítani. A hatfokozatú kézi váltó nem egy ultragyors darab, de kevés manuális váltóra mondanám, hogy illik ehhez az autóhoz. Inkább egy jó DSG, vagy egy automata. Ezekhez azonban ez a motor kevés, tehát erőforrásban is nagyobbra szavaznék. A féke elég jó, a futóműve meg kifejezetten megnyerő, már-már az X3-s sportos vezethetősége jut eszembe. Még egy dolog tetszett, ez pedig a hajtás. Ez ugyanis alapban úgy hangolt, hogy hátul jobban hajt, így az autót befordítja a kanyarba.

Az Audi Q5-ös tehát egy kiváló autó, amely egyesek számára tökéletes is lehet, de számomra csak egy erős egység, amely nem nyert meg. Nem vitatom a képességeit, de nem is lettem bele szerelmes. Egy nagyobb motorral, jobb váltóval talán jobb lenne az összkép, de szerintem akkor sem venne le a lábamról, hiszen valójában nem plusz 20 lóerő hiányzott. Ez így is nagyon jó autó, amely akár tökéletes is lehet - de számomra nem az.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1968 cm3. Furat/löket: 81/95,5 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 125 kW (170 LE)/4200. Nyomaték: 350 Nm/1750-2500. Sebességváltó: hatfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4629/1880/1653 mm. Tengelytáv: 2807 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1617/1613 mm. Tömeg: 1730 kg. Terhelhetőség: 580 kg. Csomagtartó térfogata: 540 l. Üzemanyagtartály térfogata: 75 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 9,5 mp. Végsebesség: 204 km/óra. Átlagfogyasztás: 6,7 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 9,3 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 175 g/km.