Otthonosabb érzés keríti hatalmába az embert a Citroënben: a plüss ülések kifejezetten puhák és kényelmesek, az anyagok jobbak, mint a kiskategória átlaga, a műszerfal felső részét például benyomható, redőzött műanyag borítja, jutott textil az ajtókra is, a kilincsek és a váltóbot fémből vannak. Frissek a formák, a fémbetéttel keretezett légbeömlők alakja telitalálat, és jópofa a középre tett folyadékkristályos műszerfal is, amit a C4-hez hasonlóan nappal természetes háttérfény világít meg.

A Kiánál kevésbé kreatív belső dizájnereket alkalmaznak, az unalmas összhatás megtöréséhez nem elég a lekerekített középkonzol és a cikkcakk-gombokkal vezérelhető rádió. Hamar meg lehet unni a zene ritmusára villogó első hangszórókat is, az ember előbb-utóbb kikapcsolja a zavaró vörös fényt. Minden műanyag kemény és kopogós, még ami bőr, az is műanyagnak tűnik, az ajtókon semennyi textil sincsen, és a kemény tömésű, oldaltartást nélkülöző ülések is kevésbé sikerültek kényelmesre, mint a C3-ban. Sajnos a kormány csak fel-le állítható, a Citroënben ellenben tengelyirányban is, és szélesebb tartományban.

Helykínálat szempontjából döntetlen a verseny, mindkettőben hatalmas a fej- és lábtér, hátra, magam mögé beülve két-három centiméter maradt a térdem és az első ülés között, ami egyes középkategóriás autókban sincs így.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]

Könnyen furgonná alakítható a Citroën, a csomagtartó kétszintes


Variálhatóságban azonban lényeges különbség van a két autó között. A Picassóban benne van a már említett, sínen tologatható, egyharmad-kétharmad arányban osztott hátsó üléspad, ezért választani lehet a nagy hátsó lábtér és a 385 literes csomagtartó, vagy a gyerekméretű hátsó lábtér és az 500 literes csomagtartó között, de a kettő közötti átmenet is lehetséges. Alacsony a rakodóperem, és bővítéskor nemcsak a hátsó üléstámlák hajlanak le, hanem az ülőlapok is előrecsúsznak, teljesen sík felületet hozva létre. Az Exclusive-felszereltség ráadásul a Voyage csomagot is tartalmazza, ami olyan hasznos extrákat vonultat fel, mint a hátsó utasoknak járó repülőgépasztalkák, a ledönthető első utasülés, a sílécalagút, a fiók az utasülés alatt, a kivehető, akkus elemlámpa, vagy a padlóba rejtett tárolórekeszek.

Ezek közül a Kia egyikkel sem büszkélkedhet, ráadásul 222 literes csomagtartója is jóval kisebb, még a padló alatti rekesszel is csak 340 literes, de a bővítés után sem nagyobb 1258 liternél, miközben a Citroënben a maximális rakodótérfogat ilyenkor már a másfél köbmétert is meghaladja.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]

Csak a háttámla dől le bővítéskor, a padló és a perem magasabban van a Kiában


A Citroënt vezetni nem megterhelő feladat, a precíz kormány rásegítése még családi autóhoz mérten is kissé eltúlzott, váltójának azonban franciásan határozatlan a megvezetése és hosszú utakon is jár. Futóműve sokkal jobban eltalált elegye a kényelemnek és a feszességnek, mint a Kiáé, ami ugyan hasonlóan stabil, de a jóval rázósabb, részben a túlméretezett, 18 colos könnyűfém felniknek is köszönhetően. De ez sem lehet mentség, mert a C3 is csak alig kisebb, 17-es kerekeken gördült, mégis kényelmesebben rugózott. Úgy látszik, a Picasso a francia géneket a nagyszombati gyártás ellenére is magában hordozza.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]

A C3 Picasso csendesen fut és kényelmesen rugózik


Ami a Kia javára szól, az a jóval precízebb, de azért még nem japánosan jó váltó, és a nehezebb, sportosabb, de kissé szintetikus érzetű kormányzás, vezetni tehát jobb a koreait. Motorerőben nem érezhető a hatlóerős különbség, amit a számok is alátámasztanak, a 109 lóerős, 1333 kilógrammos C3 11,2 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, a 115 lóerős, 1270 kilós Soul 11,3 alatt, a végsebességversenyt pedig 1 km/órával nyeri a Picasso a 183 km/órás értékével. 

A francia blokk hangját sikeresebben szigetelték el az utastértől, és menet közben is a Kia tűnt egy kicsit hangosabbnak, mert a gördülési és szélzaj is több volt benne. Kanyarban sincs nagy különbség közöttük, magas építésük ellenére stabilan veszik a fordulókat, persze mindkettőn alacsony oldalfalú, széles gumik voltak, az olcsóbb verziók keskenyebb, kevésbé tapadó gumikat kapnak. Sajnos hatfokozatú helyett mindkét autó csak ötfokozatú váltót kapott, emiatt 130 km/óránál mindkettőben 3000-es fordulatszámon jár a motor, egy hosszú hatodikkal nyilvánvalóan csökkenne a fogyasztás. A Kia nálunk kereken hét litert fogyasztott, döntően városban használva, a Citroën fedélzeti számítógépe az M0-n futott tesztút alatt 6,2 literes fogyasztást írt ki, egyeneletes, 80-90-km/órás tempónál valószínűleg a Soul is hasonlóan fogyaszthat. 

Fotó: Gebauer Hanga [origo]

Hangosabb, de sportosabb a Kia, a nagy tükröktől jön a szélzaj


A Citroën összességben harmonikusabb autó benyomását keltette, a tágasabb csomagtartó, a kényelmesebb ülések, a jobb variálhatóság és a igényesebb belső ellensúlyozza valamelyest a tetemes, közel 400 ezer forintos árkülönbözetet. A Kia mellett a vagányabb forma, a gazdagabb felszereltség, a sportosabb vezethetőség, az erősebb motor, és a hét év garancia szólhat, de túl kemény futóműve, kis csomagtere és a kevéssé praktikus részletmegoldásai miatt családoknak rosszabb választás.

Műszaki adatok  

Kia Soul 1.6 CRDi

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1582 cm3. Furat/löket: 77,2/84,5 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 85 kW (115 LE)/4000. Nyomaték: 260 Nm/1900. Sebességváltó: ötfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. Emissziós besorolás: Euro 4
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4105/1785/1610 mm. Tengelytáv: 2550 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1550/1555 mm. Tömeg: 1270 kg. Terhelhetőség: 510 kg. Csomagtartó térfogata: 340 l. Üzemanyagtartály térfogata: 48 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,3 mp. Végsebesség: 182 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,2 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 7,0 liter Szén-dioxid-kibocsátás: 137 g/km.

Citroën C3 Picasso 1,6 HDi

Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1560 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 80 kW (109 LE)/4000. Nyomaték: 240 (260) Nm/1750. Sebességváltó: ötfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. Emissziós besorolás: Euro 4
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4078/1730/1624 mm. Tengelytáv: 2540 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1472/1470 mm. Tömeg: 1333 kg. Terhelhetőség: 462 kg. Csomagtartó térfogata: 385-500 l. Üzemanyagtartály térfogata: 50 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,2 mp. Végsebesség: 183 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,0 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 133 g/km.