Röhrl S1 Quattróját is kiállítják a hétvégi Oldtimer Expón

Vágólapra másolva!
A hétvégén harmadszor rendezik meg az Oldtimer Expót a Vasúttörténeti Parkban. Több mint kétszáz nosztalgikus és különleges jármű, számtalan program várja a látogatókat. Az eseményhez szervesen kapcsolódik az Oldtimer Sokadalom nevű rendezvény: szombaton szerte a fővárosban megmutatják magukat a régi járművek.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Több mint kétszáz járművet állítanak ki idén, köztük számos ritkaságot
(A képre kattintva megnézheti a tavalyi rendezvényről készült képeinket.)


Itt a tavasz, kezdődik a veterános szezon, aminek immár hagyományos velejárója az Oldtimer Expo. Április 17-e és 19-e között ismét birtokba veszik a Vasúttörténeti Park csarnokát a muzeális autók és motorok. Bár az idei már a harmadik alkalom, a járműveknek csupán kis része visszatérő vendég. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a seregszemle ez évben is új látnivalót kínáljon: a gépek négyötödét még nem mutatták be; a kiállítás így szinte ugyanazt az élményt nyújtja a "törzsvendégeknek", mint az Expóval ismerkedőknek.

Péntek délben a Classic Automobile Warvasovszky munkatársai hozzáfognak egy teljesen szétbontott Jaguar E-Type összeszereléséhez, ezzel veszi kezdetét a háromnapos rendezvény. Délben az osztrák Michael Hwezda vezette szerelőcsapat lát neki egy Mini Cooper S összeállításának a Mini Club Hungary standján, majd este nyolckor néhány elszánt ember időre rak össze egy Citroën Kacsát, de előtte egy órával félig szétkapják - néhány perc alatt -, hogy legyen miből építkezni. A Kacsa-bontást és -szerelést szombaton kétszer, vasárnap egyszer megismétlik.


Nyerjen jegyet az Oldtimer Expóra!

Az alábbi kérdésre küldött helyes választ beküldő olvasóink közül tizenöten nyernek két-két belépőjegyet a rendezvényre. A válaszokat e-mailben, péntek délig várjuk az [email protected] címre. A nyertesek nevét közöljük, és a megadott e-mailen is értesítjük őket.

A kérdés: Pályafutása során hány világbajnoki futamot nyert Walter Röhrl?
a) hatot
b) tizennégyet
c) harmincegyet

A helyes megfejtés: b). Walter Röhrl tizennégy világbajnoki futamot nyert.

A megfejtők közül Sebe Tamás, Káldor András, Balázs Erzsébet, Hugyecz Gábor, Redling Zsófia, Száva Zsuzsa, Rontó Zoltán, Vydra Balázs, Bazsó Ádám, Bartosné Pintér Edina, Lacza Attila, Tilli István, Dajka Krisztina, Wágner Zoltán és Szekfű Gábor nyert két-két darab belépőjegyet. A szerencséseket levélben értesítjük a belépőjegyek átvételének módjáról.



Tavaly a francia kisautó 60. születésnapját ünnepelték az Expón, idén a Minik kapnak külön teret a típus megjelenésének fél évszázados jubileuma alkalmából. Szombaton 21.00 órától zenés esttel várja a rajongókat a Mini Club Hungary. Azért a Citroën sem marad évforduló nélkül: idén kilencvenéves a márka, és 75 éve jelent meg a Traction Avant, amely természetesen látható lesz a kiállításon. Két centenáriumot is köszöntenek a "Füstiben": 100 éve alapították a Morgant, amely kis háromkerekűk készítésével jelent meg a járműiparban, ma pedig elsősorban retró stílusú sportautóiról ismert. A másik százéves az Audi, amire egyebek mellett a gyári múzeum egyik büszkeségével, Walter Röhrl 620 lóerős S1 Quattro versenygépével hívják fel a figyelmet. Egy kevésbé dicsőséges évfordulót is elhagytunk nemrégiben: januárban volt 60 éve, hogy megalakult a KGST. A vasfüggönyön inneni különlegességek közül egy Csajkát, valamint egy-egy verseny-Ladát és -Trabantot érdemes kiemelni.


Röhrl és az Audi S1 a Pikes Peaken


Egy Peugeot 504 SL csak 2009-ben csöppent bele a versenyek világába, korábban hazánk kongói nagykövetét szolgálta, közel három évtizeden át. Miután "nyugdíjba" vonult, egy magyar gyűjtőhöz került, tőle vette meg Szabó Gál András. Villám Géza - merthogy róla van szó - a hetvenes évekbeli Peugeot-t elvitte az idei Budapest-Bamako Ralira és felvezető autóként használta.

Az Expo társrendezvénye a szombat délután tartott Oldtimer Sokadalom, melyen közel két tucat klub vesz részt. A Sokadalmat azért hívták életre, hogy ezen a hétvégén minden a veterán járművekről szóljon, és azok is találkozhassanak velük, akik a Vasúttörténeti Parknak még a közelébe sem mennek. A találkozók és felvonulások a főváros különféle pontjain zajlanak majd, ám a szervezők kijelölték a Sokadalom-pontot, melyet a résztvevők nagy hányada érinteni fog. Aki a lehető legtöbb veteránt szeretné látni, annak a pesti alsó rakpart északi, Dráva utcai végébe érdemes ellátogatnia szombat 15.00 és 18.00 óra között.


Nézze meg a tavalyi Oldtimer Expóról készült videónkat!


A Sokadalom egyik célja, hogy a muzeális járművek a rajongókon túl az utca emberének és a hatóságoknak is megmutassák magukat. Az imázsépítés és a lobbitevékenység fontos feladata az egyesületeknek és a veteránszervezeteknek, hiszen a döntéshozóknak az oldtimereket is figyelembe kell venniük az egyre szigorúbb szabályok megalkotásakor. Az Expo egyik pénteki programja e témával kapcsolatos: 18.00 órától a park Kandó Termében dr. Gárdos Zoltán, a Magyar Veterán Autós és Motoros Szövetség (Mavamsz) jogi igazgatója tart előadást "Veterán járművek mentesítése a környezetvédelmi célú forgalmi korlátozások és behajtási tilalmak alól" címmel.

Szellemes és látványos produkcióra készül a Citroën Automobile Club Hungary a főbejáratánál lévő betonozott pályán: a több alkalommal megtartandó bemutatón három keréken fognak szlalomozni. A hagyományokhoz híven idén is az Expo programjának része a századmásodperces időre futott - vagy röviden csak 1/100-as - hajtányverseny, melyre péntek este, 20.30-kor kerül sor; a Vasúttörténeti Park szokásos szolgáltatásai pedig egész hétvégén várják az érdeklődőket. Szintén hagyomány, hogy veterán busz szállítja a látogatókat a kiállításra, a nosztalgiajárat szombaton 10.00 és 18.00, vasárnap 10.00 és 15.00 óra között közlekedik a Duna Plaza és a rendezvény helyszíne között.

A teljes árú belépő 1800 forintba, a 4-12 éves gyermekeké feleennyibe kerül.
Nyitva tartás: pénteken 12.00-től 23.00 óráig, szombaton 9.00-től 23.00 óráig, vasárnap 9.00-től 18.00 óráig.
Cím: Magyar Vasúttörténeti Park, 1142 Budapest, Tatai út 95.
Információ: www.otexpo.hu.