Új rekordok a Shell Eco-marathonon

Vágólapra másolva!
Sorra dőltek a rekordok a szombaton befejeződött 25. Shell Eco-marathon a németországi Lausitzban. Derekasan helytálltak a magyar indulók is.
Vágólapra másolva!

A németországi Lausitzban rendezték idén a hagyományos Shell Eco-marathont, amelyen a fiatal, tehetséges mérnökök sorra szállították a csúcsokat. Megdőlt többek között a belső égésű motorral szerelt prototípusok rekordja, a francia St. Joseph La Joliverie középiskola járműve 3771 kilométert tett meg egy liter üzemanyaggal. A napelemes járműveknél a Lycée Louis Pasquet középiskola 665 kilométert futott egy kilowattóra felhasználásával, közel száz kilométerrel felülmúlva a kategória tavalyi eredményét.

A városi koncepció kategóriában norvég diadal született, a Norges Tekiske og Naturvitenskapelige Egyetem 1246 kilométert tett meg egy liter üzemanyaggal, 2008-ban a 900 kilométert sem sikerült elérni. Szintén a városi koncepciók között, de belső égésű motorral a dánok voltak a legjobbak, a Technical University of Denmark 589 kilométert futott egy liter üzemanyaggal. A norvég egyetem volt a legjobb széndioxid-kibocsátásban is, a városi koncepció kategóriában 2,6 grammos kilométerenkénti eredménnyel nyert. Tavaly 6,15 g/km volt a vonatkozó csúcs.

Derekasan helytállt az idei versenyen indult két magyar csapat is. A Budapesti Műszaki Főiskola csapata jelentősen javított tavalyi fogyasztási eredményén: a 2008-as 176 km/literrel szemben idén 282 km-t tudott megtenni járművük egyetlen liter benzin felhasználásával. A győri Széchenyi István Egyetem napenergiával működő járműve szintidőn belül teljesítette a pályát, tartotta a tervezett átlagsebességet, ám a versenykiírásnak azt a feltételét, hogy a futam alatt a járműnek több energiát kell előállítania, mint amennyit elfogyaszt, egyik résztvevő csapatnak sem sikerült teljesítenie, így a kategóriában végül nem hirdettek eredményt.