Még májusban új tulajdonosa lesz az Opelnek

Vágólapra másolva!
Legkésőbb május végéig nevezi meg a General Motors az Opel és brit leányvállalata, a brit Vauxhall új tulajdonosát. Korábban úgy volt, a Vauxhall az Opel sorsától függetlenül működik tovább.
Vágólapra másolva!

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Detroitban Fritz Henderson, a General Motors vezérigazgatója, melyen elárulta, hogy a gyár még május előtt kiválasztja az Opel és brit testvérmárkája, a Vauxhall új tulajdonosát. Henderson bejelentése részben meglepetés, korábban a GM ugyanis úgy foglalt állást, hogy a Vauxhall az Opel sorsától függetlenül működik tovább, már szó volt a koreai Daewoo modelljeinek átemblémázásáról is.

Több potenciális vevővel tárgyal a GM Henderson szavai szerint, "legkésőbb május végére, de inkább valamivel előbb" születhet döntés a nyertesről. Továbbra is a Fiat, illetve a kanadai-ausztriai beszállító, a Magna International tűnik a legesélyesebbnek.

Noha hivatalosan a német kormánynak nincs beleszólása abba, hogy ki vásárolhatja meg az Opelt, Henderson világossá tette, hogy a végső döntést Berlin is befolyásolni fogja, a GM-nek ugyanis szüksége van Merkelék támogatására. Arról egyelőre nincs hír, hogy a GM mennyit kér a két márkáért, a részvények egy részét azonban mindenképp megtartaná. A kisebbségi tulajdonrészről az új vevővel is tárgyalni kell még, Henderson ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, csak akkor beszélhet, ha minden részletet sikerült véglegesíteni.