A legnépesebb csoportot a semmiféle kedvezményt nem adó és nem is tervező városok alkotják. Közülük a békéscsabai önkormányzat arra hivatkozott, hogy elsőként az infrastrukturális hiányosságaikat szeretnék megoldani. Nyíregyházáról az az írásbeli válasz jött, hogy nincs meg az anyagi háttér a tömegközlekedési járművek gépparkjának lecserélésére, habár a kérdésünk nem erre vonatkozott. Annyit tettek hozzá, hogy bár keresik a pályázati lehetőségeket a környezetbarát közlekedés technikai feltételeinek támogatására, de jelenleg nincs ilyen.

Veszprémben nem látják indokoltnak a parkolási kedvezmény megadását, míg Debrecenben - levelük szerint - a parkolóautomaták drága átalakítása okozna nehézséget. Kecskemét és Zalaegerszeg pedig - válaszukból következően - egyszerűen nem foglalkozik azzal, hogyan tudna segítséget adni ahhoz, hogy helyben minél több környezetbarát jármű közlekedjen, míg Szombathely a már említett 1991-es törvényre hivatkozott.

Pécs alpolgármestere, Tóth Bertalan szerint akkor lenne érdemes foglalkozni az ilyen járművek kedvezményes adóztatásával és parkolásával, ha nem csak a tehetősek engedhetnék meg maguknak a megvásárlásukat. "Társadalmi szempontból ellentmondásos volna, hogy egy szűk, magas jövedelmű réteget adókedvezményben, díjfizetési kedvezményben részesítünk, még akkor is, ha ezzel a légszennyezettség csökkentését célozzuk meg" - fogalmazott az alpolgármester.

Tóth Bertalan hozzátette, hogy ha más oldalról vizsgálja a kérdést, az autók drága beszerzése mellett az üzemeltetést természetesen olcsóbbá tenné a kedvezmények megadása. "Ugyanakkor nem gondolom, hogy ez a városi szintű intézkedés komoly hatással lenne a környezetbarát autók keresletére addig, amíg a jelenlegi szinten marad beszerzési áruk" - fejezte be érvelését Pécs második embere, aki az általa elmondottak alapján nincs tisztában vele, hogy ötmillió forintért is lehet új hibrid autót venni, használtat pedig egy Suzuki Swift áráért is.

Keveset és kicsiket lép a kormány

"Hiába mondják azt az önkormányzatok, hogy drágák ezek a járművek. Ha nem vesznek, ha nincs keresleti oldal, akkor nem is lesznek olcsóbbak" - reagált Oláh Lajos, aki egy hónapja a közlekedési minisztérium államtitkára. A politikus saját példáját hozta fel, hiszen mialatt - 2008 májusától 2009 áprilisáig - a környezetvédelmi minisztériumban dolgozott államtitkárként, a tárca tizenkét leharcolt autóját vadonatúj hibrid üzeműre cserélte. Mivel egyszerre többet vettek (tíz Honda Civicet és két Lexus GS-t), a tárca szerint 12,7 millió forintot spóroltak a listaárhoz képest. Szintén minisztériumi közlés szerint az autók 30 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a régiek.

Forrás: szechenyifutam.hu

Hiába a közelgő adómentesség, elektromos autót jóformán csak verseny közben látni a magyar utakon. Szalonokban ilyen hajtású személyautó nem kapható


Kormányzati szerepvállalása előtt, még 2007 októberében azzal a hangzatos javaslattal állt elő Oláh, hogy az állami autók fele 2010-től legyen hibrid autó. A képviselő - akkor a parlament környezetvédelmi bizottságának tagja - azt kérte a kormánytól, hogy dolgozza ki az erről szóló törvényjavaslatot, amelyben az is szerepeljen, hogy az állami autók másik fele olyan személygépkocsi legyen, amelynek károsanyag-kibocsátása 130 gramm/kilométer alatt marad. Emellett Oláh javasolta az önkormányzatoknak is, hogy kövessék ezt a példát.

Teljesítményadó váltotta a súlyadót

2007-től a személygépkocsik és a motorkerékpárok a korábbi önsúly helyett kW-ban kifejezett teljesítményük után adóznak. A váltás mögött a jogalkotó szerint alkotmányos alapelv, nevezetesen a vagyonarányos közteherviselés elvének erőteljesebb érvényesítése állt. A Pénzügyminisztérium szerint a gépjármű értékét, "azaz a gépjármű utáni adófizetés összegét leginkább kifejező teljesítmény és gyártási év szerint differenciált adómérték képes biztosítani". Az adó mértéke személygépkocsi és motorkerékpár esetében a jármű életkora szerint differenciált, 300 Ft/kW és 120 Ft/kW közötti. Minél fiatalabb egy jármű, annál magasabb az adómérték. Ez a rendszer azonban a régebbi, tehát magasabb károsanyag-kibocsátású járművek tulajdonosait részesíti kedvezményben.


Javaslataiból a tucatnyi megvásárolt autót leszámítva (amiből az egyik Lexust éppen ő maga használta) nem lett semmi, pedig bő egy éve - immár két érintett minisztériumnál - is államtitkárként dolgozik Oláh. Hogy miért nem valósultak meg a tervek, arra csak ennyit felelt az [origo]-nak: "Tudja mindenki a választ: a költségvetés." A politikus jelenleg arra készül, hogy együttműködést ajánlva levelet ír a Klímabarát Települések Szövetségének, amelyben szó lesz a környezetbarát járművek elterjedésének megsegítéséről is. Ez sem tűnik túl nagy lépésnek: a szövetségnek ugyanis két megyeszékhely mellett (Tatabánya és Szekszárd) tíz kisebb önkormányzat a tagja.

Adómentessé válnak az elektromos autók

A közlekedési tárca szerint a parkolási díjakban adható helyi kedvezmény adását semmi nem gátolja, a Pénzügyminisztérium szerint az 1991-es adótörvény azonban valóban nem teszi lehetővé az önkormányzatok számára, hogy adókedvezményt biztosítsanak. Ennek ellenére egyelőre nem tervezik ennek a módosítását. Lesz változás viszont a jelenleg semmilyen kedvezményben nem részesülő (és igen kis számú - lásd erről keretes írásunkat) tisztán elektromos autók esetén. Ezek július 1-jétől adómentessé válnak.

Rekordszámú hibrid eladását tervezik

Sokat írtunk már arról, hogy a gazdasági válság miatt idén a hazai újautó-eladások nagyjából harmadával visszaestek a tavalyi adatokhoz képest. A kereskedőktől kapott tájékoztatás szerint a hibridautók értékesítésében mégis rekord várható 2009-ben, ami a kínálat bővülésének és a csökkenő áraknak köszönhető. Május 1-jétől már nálunk is kapható a Honda Insight nevű modellje, amely 4,99 milliós alapárával jócskán aláment a konkurens (és a hibridek elterjedésében úttörő) Toyota kifutó, második generációs Prius modelljének (ennek alapára jelenleg 7,15 millió forint). A Honda importőrétől kapott tájékoztatás szerint az év hátralévő hét hónapjában 200 darabot szeretnének eladni az Insightból. A Toyotánál jelenleg a még készleten lévő húsz darab régi Prius mellett a hamarosan érkező új modellből is szeretnének idén százat értékesíteni, míg a drágább Lexus hibridekből 180-at.

Az idénre tervezett ötszáz hibrid több mint a duplája az eddigi legjobb évnek, 2007-nek. Az elmúlt években ugyanis Priusból 60 darab körül, míg Lexus hibridből 170 körül értékesített az importőr. (A japán luxusmárkából idén már 90 darabot eladtak az év első négy hónapjában.) A legfrissebb hivatalos adatok szerint jelenleg 2604 hibrid rendelkezik forgalmival Magyarországon (elektromos autóból csak 68 darab van), amiből az is nyilvánvalóvá válik, hogy a hibridek több mint fele szürkeimportból származik.

Japánban az Insight máris rekordot döntött. Egy hétfői hír szerint áprilisban a Honda új hibridje került a szigetország eladási listáinak élére azzal, hogy áprilisban 10 ezer 481-et eladtak belőle. Hibrid autó még sohasem került az eladási lista élére. Az elektromos-benzines hibridek világpiacán eddig egyeduralkodó Toyota a jövő héten mutatja be a Prius harmadik generációját, amely bár drágább lesz a hírek szerint, de fejlettebb is az új listavezetőnél. Sajtóhírek szerint a harmadik generáció megérkezése Magyarországra azt is eredményezi majd, hogy a kifutó modellt olcsóbban lehet megvenni a jelenlegi áránál, de ezt egyelőre nem tudták megerősíteni az importőrnél.

Élesedik a verseny a hibridek piacán - Hamarosan érkezik a harmadik generációs új Prius
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A hibridtechnika elterjedését jelenleg a 2003-as regisztrációs adóról szóló törvény segíti egyedül Magyarországon. Ez személygépkocsiknál az autó műszaki jellemzőitől függően (hengerűrtartalom, környezetvédelmi besorolás) 90 ezer és 1,6 millió forint közötti regisztrációs adó befizetését írja elő, míg a hibrideknél egységesen 190 ezer forintot. Ennek módosítását sem tervezi a kormány.

Az itthon kapható hibridek legfőbb műszaki jellemzői és árai

összteljesítmény, LEátlagfogyasztás, l/kmkárosanyag-kibocsátás, g/km

alapár, millió forint 

Honda Civic Hybrid

115

4,6

109

5,5

Honda Insight

102

4,4

101

4,99

Toyota Prius

145

4,3

104

7,15

Lexus GS 450h

345

7,6

181

14,8

Lexus LS 600h

445

9,3

219

25,5

Lexus RX 450h

299

6,3

148

15,96