Automatikusan lefékeznek a brit autók

2009.05.18. 13:29

Új technológiát tesztel a londoni közlekedésért felelős kormányzati szerv, a Transport for London. A rendszer gyorshajtás esetén automatikusan lefékezi az autókat.

Nagy-Britanniában drákói szigorral lépnek fel a gyorshajtók ellen, a szigetországban mindent igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy a sebességhatárokat jelző táblákat ne csak dísznek tekintsék az autósok. A londoni tömegközlekedésért felelős kormányzati szerv, a Transport for London most hat hónapos tesztidőszakot indít egy olyan rendszerrel, amely automatikusan az előírt sebességre lassítja a vizsgálatban részt vevő taxikat, buszokat és kormányzati járműveket.

Intelligent Speed Adaptation (ISA) névre keresztelték a rendszert, amely kínos pontossággal ügyel London egész területén az előírt sebességre. Amennyiben gyorshajtást érzékel, a sofőr akarától függetlenül le is lassítja az autót. Átkapcsolható figyelmeztető módba is, ez esetben csak értesíti a kormány mögött ülő személyt, hogy a kelleténél gyorsabban hajt.

Amennyiben a teszt sikeres lesz, az ISA jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet, aki igényli, megvásárolhatja. Arról nincs szó, hogy használatát kötelezővé tennék, de a Transport for London illetékesei remélik, hogy a magas bírságok miatt sokak látnak majd fantáziát a károsanyag-kibocsátást is csökkentő rendszerben.

Forrás: [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK